De basis over aandelen, wat je zeker moet weten
Ondanks het feit dat er tegenwoordig op de markt zeer veel verschillende soorten beleggingsproducten zijn terug te vinden moet het gezegd dat aandelen toch nog steeds over een indrukwekkende populariteit beschikken. Dit heeft ongetwijfeld voor een groot deel te maken met het vertrouwde karakter waar aandelen over beschikken. Andere beleggingsproducten ogen niet alleen heel wat moderner, maar tegelijkertijd ook veel complexer waardoor ze beginners vaak afschrikken. Ben jij ook vooral geïnteresseerd in beleggen in aandelen, maar wil je er graag in eerste instantie toch wat meer over te weten komen? Wij vertellen je op deze pagina graag de basis over aandelen.
Wat zijn aandelen precies?
Laat ons in eerste instantie nog even kijken naar wat aandelen nu precies zijn. Aandelen vertegenwoordigen in principe een bepaalde investering die door een belegger in een bedrijf wordt gedaan. In ruil voor zijn financiële inbreng wordt er een bepaalde hoeveelheid aandelen toegekend en kan de persoon in kwestie over een stem op de Algemene Aandeelhoudersvergadering beschikken. Naarmate het bedrijf beter (of slechter) presteert kan niet alleen de koers van het aandeel wijzigen, maar is het ook mogelijk dat er een bepaald dividend kan worden toegekend. Dit dividend wordt steeds bepaald op de eerder genoemde vergadering en wordt doorgaans kort daarna (veelal aan het einde van het jaar) uitbetaald.
De aandelenkoers kan op elk ogenblik worden beïnvloed
Eén van de zaken waar je als belegger natuurlijk op hoopt is dat de koers van het aandeel dat je hebt aangekocht stijgt. Verschillende situaties kunnen hier een invloed op hebben. De meest voor de hand liggende situatie is uiteraard dat er bij de bekendmaking van de (kwartaal)cijfers een toename van omzet en winst kan worden voorgelegd. Dit heeft namelijk als gevolg dat het vertrouwen in het bedrijf toeneemt en dat stuwt de aandelenkoers naar omhoog. Ook positieve vooruitzichten of bepaalde gunstige investeringen kunnen echter dezelfde invloed hebben.
Het spreekt voor zich dat de aandelenkoers evenwel niet uitsluitend positief, maar ook negatief kan worden beïnvloed. Zit de sector in de problemen, zijn er slechte investeringen gebeurd of heeft de CEO een fout gemaakt? In al deze gevallen kan dat een directe weerslag hebben op de koers van het aandeel van het bedrijf. Het is voor jou als belegger in ieder geval altijd de taak om zo goedkoop mogelijk in te stappen en op het einde van de rit zo duur mogelijk te verkopen. Alleen op deze manier ben je verzekerd van een echt interessant rendement.
Gebruikmaken van een hefboom bij kleine investeringen
Het wordt in de basis steeds afgeraden om te beleggen in aandelen met een beperkt budget. Dit heeft alles te maken met het feit dat er voor een belegging in aandelen altijd bepaalde kosten in rekening worden gebracht. Wanneer het bedrag van de belegging in verhouding met de kosten te beperkt is betekent dit dat het veelal onmogelijk is om er een rendement mee te behalen. Betekent dit dat je als kleine belegger aandelen automatisch links moet laten liggen? Niet helemaal. Je zou onrechtstreeks in (meerdere) aandelen kunnen beleggen door te investeren in een fonds, maar je kan ook gebruikmaken van het hefboomprincipe.
Bovenstaande klinkt in eerste instantie bijzonder interessant, maar het is van belang om er rekening mee te houden dat beleggen in aandelen met een hefboom altijd meer risico’s met zich meebrengt dan het geval zou zijn bij een klassieke belegging. Een hefboom zorgt er namelijk voor dat je kan investeren in aandelen zonder dat je de volledige waarde moet ophoesten. Dat is natuurlijk fantastisch, ware het niet dat je in de praktijk nooit echt eigenaar wordt van de aandelen waarin je belegt. Bovendien zorgt elke koerswijziging meteen voor aanzienlijke gevolgen op het saldo. We geven je hier graag een concreet voorbeeld van.
Stel, je belegt in aandelen waarbij er sprake is van een hefboom van 50:1. Dit betekent dat je in de praktijk slechts 4 procent van de volledige waarde van het effect nodig hebt. Dat is positief, maar het gevolg is ook dat een daling van de koers met één enkele euro 50 keer zo hard aankomt. In het bijzonder wanneer je er voor kiest om te beleggen in zeer volatiele aandelen zullen de enorme koerswijzigingen je om de oren slaan. Weet dus waaraan je begint wanneer je gaat beleggen in aandelen met een hefboom.
Beleggen in aandelen in tijden van crisis, doen of niet?
Tot slot beantwoorden we nog een cruciale vraag waar heel veel (beginnende) beleggers in aandelen mee geconfronteerd worden. Doe je er namelijk goed aan om te beleggen in aandelen in tijden van crisis of kijk je dan maar beter de kat uit de boom? Het is nooit zo dat er aan een crisis alleen maar nadelen zijn verbonden. Een crisis biedt ook altijd opportuniteiten voor beleggers. Vaak wordt er in economisch onzekere tijden vooral gekeken in de richting van obligaties, maar eigenlijk kunnen ook aandelen de moeite meer dan waard zijn. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven koop je aandelen bij voorkeur wanneer ze laag genoteerd staan. In tijden van crisis is dit veelal eenvoudiger te bereiken dan wanneer het economisch goed gaat met de wereld. Hou dit dan ook steeds in het achterhoofd.