Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Informatie Index

Heb jij wel al eens gehoord over het zogenaamde indexbeleggen? Bij indexbeleggen wordt er zoals de naam reeds laat vermoeden steeds een bepaalde index gevolgd. Het kan hierbij gaan om de AEX of de AMX, maar ook om een zogenaamde ‘wereldaandelenindex’. Beleggen in een index is door de jaren heen stevig in de lift komen te zitten. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat je met één enkele transactie gelijk een vorm van spreiding realiseert over een complete index. Deze index kan in de praktijk bestaan uit vele tientallen of zelfs honderden effecten. Eén van de meest cruciale aspecten van beleggen is het realiseren van een voldoende spreidingen dat is bij indexbeleggen dus duidelijk het geval!

DEGIRO beleggen

Hoe gaat indexbeleggen precies?

Beleggen in een index kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan je indexbeleggen in aandelen en obligaties of in een combinatie van beiden. In vergelijking met andere vormen van beleggen is het niet de bedoeling dat je gaat proberen om de markt te verslaan. In plaats daarvan worden de bewegingen die plaatsvinden op de markt simpelweg gevormd. Mede omwille van deze reden lijkt indexbeleggen een uitstekende keuze te zijn voor de passieve belegger. Ben jij dus met andere woorden iemand die graag een stukje van zijn of haar kapitaal wil beleggen zonder daarvoor dagelijks de meest actuele koersen te moeten raadplegen en er op te proberen anticiperen? Dan kan beleggen in een index ook voor jou mogelijks een zeer interessante keuze zijn!

De voordelen van index beleggen

In de Verenigde Staten is index beleggen sinds jaar en dag bijzonder populair. Het wordt echter duidelijk dat ook steeds meer Europese landen, waaronder ook Nederland meer interesse gaan vertonen in deze vorm van beleggen. Dit heeft alles te maken met de voordelen die er aan verbonden zijn. Denk jij er eveneens aan om aan indexbeleggen te doen? Dan doe je er steeds goed aan om rekening te houden met de hieronder terug te vinden voordelen.

  1. Lagere kosten dan bij actieve beleggingsproducten

Index beleggen is in eerste instantie zo populair omdat de kosten aanzienlijk binnen de perken gehouden kunnen worden. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat indexbeleggen gewoon de index in kwestie volgt. Dit betekent dat er geen nood is aan dure fondsmanagers en bovendien kan ook het aantal transacties aanzienlijk worden beperkt. Ook dit is belangrijk, want hoe meer transacties er moeten gebeuren, des te groter hun impact is op het potentiële rendement. Op het ogenblik dat er sprake is van een actieve belegging liggen de zogenaamde beheerkosten dan ook steevast veel hoger in vergelijking met indexbeleggingsproducten.

  1. Potentieel betere resultaten

Reeds een bijzonder lange tijd wordt er onderzoek gedaan naar wat nu precies het meeste rendement oplevert, een actieve of een passieve belegging. Telkens weer wordt er tot min of meer dezelfde conclusie gekomen. Deze is dat nagenoeg geen enkele fondsmanager er in slaagt om betere resultaten te realiseren dan de markt zelf. De AFM heeft hierover ook een duidelijke uitspraak gedaan. Zij stelde namelijk dat; “het rendement dat kan worden verwacht van de groep van actief beheerde fondsen lager ligt in vergelijking met deze van een index. Bovendien is het van tevoren veelal onmogelijk om te voorspellen welk fonds over de potentie beschikt om beter te gaan presteren dan de index”.

Het is algemeen bekend dat je er als belegger altijd rekening mee moet houden om de kosten die op je beleggingen van toepassing (kunnen) zijn zoveel mogelijk te beperken. Het zijn immers niet uitsluitend de marktomstandigheden, maar vooral de kosten die in rekening gebracht kunnen worden die mogelijks met een stevig deel van je rendement gaan lopen.

Wat zijn de valkuilen bij index beleggen?

Veel beleggers concluderen al snel dat index beleggen niet alleen omwille van het eenvoudige karakter, maar ook door de lage kosten eigenlijk aanzien kunnen worden als de perfecte belegging. Is het dat ook wel echt? Op het eerste zicht lijkt index beleggen inderdaad zeer eenvoudig en transparant te zijn, maar toch is het zo dat er zich op de markt ook bij deze vorm van beleggen steeds bepaalde verschillen aftekenen. Het is dan ook perfect mogelijk dat het rendement dat je kan behalen niet over de hele lijn hetzelfde is. Neem nu bijvoorbeeld de IShares MSCI Emerging Markets Index ETF (EEM) en de Vanguard Emerging Markets ETF (VWO). Ondanks het feit dat zij beiden de MSCI Emerging Markets Index volgen is er toch telkens sprake van een bepaald verschil in rendement.

Bovenstaand verschil zorgt er voor dat je als belegger ook bij index beleggen steeds op je hoede moet zijn. Ondanks het feit dat deze manier van beleggen zich inderdaad weet te profileren als één van de eenvoudigste beschikbare opties op de markt zijn er ook hierbij bepaalde valkuilen waar je aandachtig voor dient te zijn. Goed je eigen onderzoek doen en even de historische cijfers onder de loep nemen kan je alvast reeds aardig op weg helpen.