Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Informatie grondstoffen

Het spreekt voor zich dat beleggers er altijd alles aan moeten doen om een zo evenwichtig mogelijke portefeuille samen te stellen. Dit betekent in de praktijk onder meer dat het belangrijk is om bepaalde zekerheden in te bouwen. Op het ogenblik dat er sprake is van een financiële crisis is de kans namelijk zeer groot dat het merendeel van de aandelen een stevige duik zullen nemen. Daar tegenover staat echter dat de waarde van grondstoffen zoals bijvoorbeeld goud, olie en zilver in een dergelijke periode veelal moeiteloos recordhoogtes weten te realiseren. Omwille van deze reden horen grondstoffen eigenlijk thuis in elke gevarieerde en evenwichtige beleggingsportefeuille. Hoe kan je nu echter precies beleggen in grondstoffen en met welke factoren dien je rekening te houden? We vertellen het je graag!

DEGIRO beleggen

Waarom beleggen in grondstoffen?

In eerste instantie lijkt het een beetje vreemd om er voor te kiezen om te beleggen in bijvoorbeeld suiker, graan of katoen, maar in de praktijk is hier zeker wel een interessant potentieel aan verbonden. Op het ogenblik dat de vraag naar bepaalde grondstoffen toeneemt terwijl de voorraad bijvoorbeeld op een laag pitje staat is het zomaar mogelijk dat de waarde van de grondstof in kwestie structureel en explosief zal toenemen. Daar kan jij als belegger je voordeel mee doen. Bovendien is het vaak door het volgen van de actualiteit goed mogelijk om het financiële potentieel van een bepaalde grondstof op de voet te volgen en er op te anticiperen. Het belangrijkste voordeel hebben we echter nog niet aangegeven.

Misschien wel het belangrijkste voordeel waar je op kan rekenen bij beleggen in grondstoffen heeft betrekking tot het feit dat deze beleggingen zomaar kunnen fungeren als een vorm van financiële buffer in tijden van crisis. Op het ogenblik dat de gewone aandelen vaak nieuwe dieptes verkennen is het zo dat grondstoffen wel eens behoorlijk durven te pieken. Op deze manier wordt er toch voor een beetje stabiliteit gezorgd in je beleggingsportefeuille, zelfs op het moment dat de financiële markten in een hevige strijd verwikkeld zijn geraakt. Alleen al omwille van deze reden loont het absoluut de moeite om te overwegen om grondstoffen toe te voegen aan jouw beleggingsportefeuille.

Hoe beleggen in grondstoffen?

In principe is het op twee verschillende manieren mogelijk om te beleggen in grondstoffen. In eerste instantie kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de grondstoffen zelf aan te kopen en op te slaan. Het spreekt echter voor zich dat dit lang niet altijd even praktisch is. In principe zou je er weliswaar voor kunnen kiezen om grondstoffen zoals bijvoorbeeld goud en zilver fysiek op te slaan bij je thuis, alleen loop je dan het risico op bijvoorbeeld diefstal. Bovendien nemen heel wat grondstoffen een behoorlijke hoeveelheid aan plaats in beslag en kan je ze ook niet zomaar overal op een veilige manier neerzetten. Omwille van deze reden kiezen het merendeel van de beleggers er tegenwoordig voor om te beleggen in grondstoffen op papier. Op deze wijze speculeer je op de waarde van grondstoffen, maar dan wel zonder de praktische nadelen die er aan verbonden zijn.

Speculeren op de goudprijs of de zilverprijs is niet de enige mogelijkheid waarover je beschikt wanneer je als belegger interesse hebt in grondstoffen. Wat bijvoorbeeld ook te denken van de olieprijs en zelfs de prijs die voor graan wordt gehanteerd? In welke grondstoffen je ook precies wil gaan beleggen, je kan er steeds voor kiezen om hiervoor een beroep te doen op de diensten van een zogenaamde CFD-broker. De bekendste CFD-brokers maken het voor hun beleggers mogelijk om te beleggen in verschillende soorten grondstoffen en dat tegen zeer interessante prijzen. Het spreekt voor zich dat het verschijnen van CFD’s in grondstoffen er voor heeft gezorgd dat beleggen in grondstoffen een flink stuk toegankelijker is geworden.

In welke grondstoffen kan je beleggen?

De eerste grondstoffen waar je aan denkt om in te beleggen zijn natuurlijk goud, zilver en olie. De mogelijkheden zijn in de praktijk echter veel uitgebreider dan dat. Wanneer je vooral wil beleggen in edelmetalen kan je naast goud en zilver bijvoorbeeld ook denken aan platina. Ben jij eerder iemand die denkt in de richting van voedingswaren? In dat geval kan het de moeite waard zijn om te kijken in de richting van mogelijkheden zoals suiker, tarwe en waarom ook niet koffie of maïs? Van koffie is bekend dat het na aardolie de meest verhandelde grondstof is ter wereld. Alleen al omwille van deze reden kan het dan ook de moeite waard zijn om op z’n minst te overwegen om hier een bepaalde participatie in te nemen.

Zelf ook beleggen in grondstoffen?

Ben je overtuigd van de potentiële voordelen die beleggen in grondstoffen met zich meebrengt? Heb je bovendien goed je eigen onderzoek gedaan en ben je tot de vaststelling gekomen dat het niet zo praktisch is om grondstoffen fysiek op te slaan waardoor je er graag in wil beleggen met behulp van zogenaamde CFD’s? Dan kan je er meteen voor kiezen om een account aan te maken bij een CFD-broker zoals Plus500.