Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Wanneer je wilt gaan beleggen kan dat in heel veel verschillende producten. Wanneer je wilt gaan beginnen met beleggen kan je eerst gaan kijken waarin je wilt beleggen en je vervolgens daar in gaan verdiepen. Dit is natuurlijk ontzettend belangrijk, want je moet natuurlijk wel weten waar jij je geld in gaat investeren. Wanneer je wilt gaan beleggen in obligaties is het dus ook erg belangrijk om je hierover goed gaan in te lezen. Benieuwd wat obligaties inhouden? En hoe je hier in moet gaan beleggen en of het verstandig is? Je leest hier alles over obligaties.

DEGIRO beleggen

Wat is een obligatie?

Wanneer je gaat beleggen in obligaties leen je eigenlijk geld uit aan een onderneming of overheid. Dit wil zeggen dat jij eigenlijk je geld gaat investeren in een onderneming of in de overheid, zodat zij dat geld kunnen gaan gebruiken voor andere doeleinden. Wanneer je gaat beleggen in obligaties word je niet net zoals bij aandelen mede-eigenaar. Wanneer je namelijk gaat beleggen in obligaties ontvang je geld door rente. Ook is het bij een obligatie vaak duidelijk wanneer de einddatum is wanneer jij al je geld terug hebt gekregen.

Hoe verdien je geld met obligaties?

Wanneer je gaat beleggen in obligaties kan je op verschillende manieren geld verdienen met je obligaties. De meest voorkomende manier waarop je geld kan verdienen met obligaties is dat je geld uitleent en hier vervolgens rente voor ontvangt. Een andere manier om geld te verdienen in obligaties is dat je ervoor kan kiezen om te gaan handelen. Dat wil zeggen dat je ervoor kiest om de obligaties te verkopen aan een ander. Wanneer de rente gaat stijgen in de toekomst kan dit natuurlijk een verstandige zet zijn. Je kan dan namelijk de obligaties vervolgens kopen tegen ene hoger rentepercentage. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de rente daalt en daardoor minder waarde krijgt.

Wat zijn de voordelen van obligaties?

Wanneer je gaat beleggen in obligaties wil je natuurlijk graag weten wat de voordelen zijn van beleggen in obligaties. Want waarom zou je gaan kiezen voor het beleggen in obligaties en waarom zou je niet in andere vormen gaan beleggen? Hieronder lees je alles over de voordelen van beleggen in obligaties.

Het eerste voordeel van het beleggen in obligaties is dat het vooraf duidelijk is hoe lang de looptijd is. Dat wil zeggen dat er van tevoren wordt gezegd wanneer jij je geld terug krijgt tegelijk met de rente. Dit is natuurlijk een voordeel wanneer jij voor een bepaalde tijd je geld terug wilt hebben en hier zeker van wilt zijn.

Het tweede voordeel van beleggen in obligaties is dat het rendement duidelijk is en blijft dus de gehele looptijd hetzelfde. Wanneer je dus zeker wil zijn van wat je aan het einde van looptijd krijgt, is dit erg fijn. Het blijft namelijk allemaal hetzelfde en het zal dus niet gaan veranderen.

Het derde voordeel is dat wanneer jij gaat beleggen in obligaties je er in ieder geval zeker van bent dat het rendement hoger is op een spaarrekening. Je kan er dus beter voor kiezen om te gaan beleggen in obligaties in plaats van te gaan sparen op een spaarrekening.

Het vierde voordeel is dat je heel gemakkelijk kan zien of bedrijven betrouwbaar zijn of niet. Wanneer een bedrijf namelijk obligaties heeft uitgegeven krijgen zij een rating. Wanneer een bedrijf een A-rating krijgt, is het bedrijf vaak betrouwbaar. Wanneer het bedrijf een C- of D-rating krijgt is het bedrijf mogelijk minder betrouwbaar. Wanneer je graag wilt weten of een bedrijf betrouwbaar is of niet kan je dus het beste hier naar gaan kijken.

Het vijfde voordeel van beleggen in obligaties is dat wanneer er een faillissement plaats vindt, de obligatiehouders eerder hun geld krijgen dan aandeelhouders. Wanneer je dus aandelen hebt gekocht in het bedrijf, moet je wachten op je geld. Met obligaties weet je in ieder geval zeker dat je eerder je geld krijgt.

Nadelen van beleggen in obligaties

Beleggen in obligaties heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen, maar hier zitten ook de nodige nadelen aan vast. Wanneer je gaat beleggen is het vooral heel belangrijk om je bewust te zijn van deze nadelen. Wanneer dit namelijk niet het geval is kan het zo zijn dat je voor verrassingen komt te staan. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Wanneer je dit namelijk niet voorkomt, kan het zo zijn dat je in één keer heel veel geld gaat verliezen. Wij vertellen je daarom graag over de nadelen zodat jij je daar goed op kan voorbereiden.

Het eerste nadeel van beleggen in obligaties is dat wanneer je gaat beleggen in obligaties waar geen euro is, je er rekening mee moet houden dat er valutaverschillen zijn. Dit is natuurlijk logisch, maar vaak wordt hier geen rekening mee gehouden.

Het tweede nadeel is dat er vaak een groot bedrag ingelegd moet worden. Beleggen kan vaak al met kleine bedragen, maar beleggen in obligaties moet vaak met grote bedragen. Wanneer je dit liever niet doet, maar toch wil beleggen in obligaties, kan je ervoor kiezen om te gaan beleggen in obligatiefondsen.

Het derde nadeel van obligaties is dat er bij een rentedaling de obligatie minder goed te verkopen zijn.

Het vierde nadeel is dat wanneer de rente alsnog stijgt wanneer jij de obligaties al hebt gekocht, je hier niet meer van profiteert. De rente blijft namelijk vast staan en wijzigt dus ook niet wanneer dit positief voor jou uitpakt. Uiteraard wijzigt dit ook niet wanneer dit negatief voor je uit zou pakken.

Het laatste nadeel van obligaties is dat de rente in obligaties lager is dan bij aandelen. Wanneer je dus gaat beleggen in aandelen is de rente hoger en de kans groter dat je meer winst gaat maken.

Wel of niet gaan beleggen in obligaties?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft het beleggen in obligaties verschillend voor- en nadelen. Wanneer je graag wilt gaan starten met beleggen, is het vooral heel belangrijk dat je goed kijkt welke vorm van beleggen het beste bij jou past. Je moet je goed bewust zijn van de voor- en nadelen van elke beleggingsvorm. Beleggen is natuurlijk niet zonder risico en dit moet je alleen doen wanneer je geld kan missen. Wanneer je wilt gaan beleggen in obligaties is het dus belangrijk dat jij je van tevoren goed inleest zodat je precies weet wat je te wachten staat.