• 4.3 - Waardering

BUX beleggen

BUX is een broker die vooral bekend staat om de reclames op televisie. Het doel van BUX is om beleggen ‘toegankelijk te maken voor iedereen’. Dat wordt onder meer gedaan door gebruik te maken van duidelijke taal en gebruikersvriendelijke software. Daardoor krijgen gebruikers van BUX de beschikbaarheid over een zeer duidelijke interface en worden beginnende beleggers meteen aan de hand meegenomen in de wereld van beleggen. Voordeel van BUX is dat het een Nederlands bedrijf is, dat wordt gereguleerd door de Nederlandse overheid. Om te leren beleggen in 2021, kunnen nieuwe beleggers eerst een demo aanvragen aan de hand van funBUX. Dat is virtueel geld, waarmee het platform kan worden uitgeprobeerd.

bux beleggen

Provisies en kosten

Klantenservice

Uitvoering van de bestelling

Aanbod van investeringen

Mobiele handel

Bank

Platforms & Tools

Makkelijk te gebruiken

Pros
  • Zeer handige interface
  • Te gebruiken op mobiele telefoon
  • Toegankelijk taalgebruik
  • Lage transactiekosten
Cons
  • Enkel met je mobiel te gebruiken
  • Interface lijkt soms op een spelletje
  • Beperkt aanbod in aandelen en grondstoffen

Beleggen met BUX: funBUX en seriousBUX

bux beleggen

Waarschijnlijk kent men BUX vooral van de flitsende reclames op televisie. Het is een platform bedoeld voor beginnende en ervaren beleggers in 2021. Als beginnend belegger is het niet raadzaam meteen met echt geld te gaan beleggen. Gebruikers hebben vaak de behoefte om eerst het platform uit te proberen en alle functies onder de knie te krijgen. BUX heeft daar slim op ingespeeld door zogenaamde funBUX te introduceren. Dat is de virtuele munteenheid van BUX waarmee nieuwe beleggers eerst kunnen oefenen. Zo kunnen ze meer leren over de voordelen en risico’s die elke beslissing met zich meebrengen.

Wanneer men voldoende begrijpt wat de impact van elke beslissing is, kan men met echt geld beleggen. Dit zijn geen virtuele munten meer, maar echte euro’s. Dit is wat BUX ‘seriousBUX’ noemt.

Betrouwbaarheid en veiligheid van BUX

BUX is een bekende broker die in Nederland opereert. Het valt onder de wetten van de FCA, de financiële waakhond van het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent dat de broker vrij betrouwbaar is. Ook tegoeden van gebruikers zijn tot een bepaald bedrag veiliggesteld, bijvoorbeeld bij faillissement van de broker. Hoe de regulatie precies in haar werk gaat, wordt verderop in de review besproken.

Het platform van BUX

Een groot pluspunt van BUX is dat het een zeer gebruiksvriendelijke interface heeft. Op die manier kunnen ook beginnelingen beginnen met het handelen op de beurs. BUX heeft ook een mobiele applicatie voor de telefoon, voor zowel iOS als Android. De app ziet er gebruiksvriendelijk uit. Toch vinden we ook een nadeel; het analyseren van de stappen is slechts erg beperkt. Daardoor krijgen we de indruk dat het toch een beetje om een spelletje gaat.

BUX lijkt zich te focussen op met name jongeren die op zoek zijn naar snel geld door te beleggen als doelgroep. Daar is op zich niets mis mee, maar er is een behoorlijk vlotte flow aanwezig. Je kunt ook maar twee opties gebruiken: up en down. Kies up wanneer de belegger verwacht dat de koers gaat stijgen. Kies down bij de verwachting als de koers gaat dalen. Daardoor krijgt de app al snel een casinogevoel, want de belegger moet inzetten op een trade. Bovendien kan men gebruikmaken van multipliers en hefbomen.

bux beleggen

Een groot voordeel van BUX is dat beleggers niet zonder kennis aan de slag kunnen met echt geld. Het is immers belangrijk dat beleggers eerst voldoende kennis aanwezig moeten hebben. Er zijn verschillende beperkingen door de broker ingebouwd. Beleggers kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van een hefboom. Men kan dan twintig keer de eigen inleg inbrengen. Dat is een maximum, waardoor eventuele risico’s beperkt blijven.

Gebruik een stop loss om zoveel mogelijk verliezen te beperken. Er zijn ook zaken die beter kunnen; aandelen ontbreken, het aantal grondstoffen waarin men kan handelen is ook erg karig. Voordeel van BUX is wel dat het nieuws heel toegankelijk is, waardoor de gebruiker geen economische opleiding nodig heeft om het te begrijpen.

Hogere transactiekosten bij BUX Zero

Aanmelden bij BUX is gratis. Dat betekent dat men gratis over een account kan beschikken en vervolgens met funBUX aan de slag kan gaan om het platform te leren begrijpen. Bij seriousBUX wordt gewerkt met echt geld. Zoals iedere broker heeft ook BUX een verdienmodel; er worden namelijk per transactie transactiekosten gevraagd. De transactiekosten kunnen al snel oplopen tot wel 25 eurocent per transactie.

Dat is exclusief de transactiekosten van de hefboom. Bij een aandeel betaalt men al snel 0,10 tot 20 procent transactiekosten. Die kosten liggen bij veel andere brokers veel lager, waardoor de transactiekosten als duur kunnen worden bestempeld. Zeker voor een broker die zich richt op de beginnende belegger hadden de transactiekosten wel wat lager gekund.

Regulatie van BUX

BUX opereert in Nederland en heeft zich dus te houden aan Nederlandse wetten en reguleringen. Net als bij alle andere brokers raken gebruikers niet meteen al hun vermogen kwijt als BUX failliet gaat. Er is een garantie ingebouwd, waar beleggers aanspraak op kunnen maken in het uiterste geval.

BUX heeft een goede naam en inmiddels meer dan een half miljoen gebruikers. Er zijn ruim 40.000 beleggers die met echt geld handelen. Daar rekent BUX transactiekosten op, wat dan het winstmodel inhoudt. BUX wordt gereguleerd onder de FCA. De FCA is de officiële financiële waakhond van het Verenigd Koninkrijk. Daardoor is de garantie uitgedrukt in Britse ponden. BUX garandeert tot 50.000 Britse pond als het bedrijf failliet zou gaan.

 

bux beleggen

Het is bij wet verplicht om het geld van klanten op een losse rekening op te slaan. BUX heeft daarom niet meteen toegang tot die rekening bij faillissement. Zo weten gebruikers zeker dat ze echt aanspraak op hun geld kunnen maken.

Conclusie; duurdere broker voor beginnende beleggers

BUX is een zeer toegankelijke broker die zaken in heldere taal uitlegt. Dat is een groot voordeel voor beginnende beleggers. Met name de reclamecampagne op televisie heeft BUX groot gemaakt. Daarmee straat de broker ook zeker toegankelijk uit. Helaas zijn een aantal zaken te simpel voorgesteld, waardoor het op een spelletje lijkt. Als voordeel is er wel dat men eerst kan oefenen met zogenaamde funBUX, zodat men niet meteen de inleg kwijt hoeft te raken.

Gebruiksvriendelijkheid staat bij BUX zeer zeker voorop. Het feit dat je het platform op je mobiele telefoon kunt gebruiken, vinden we een groot voordeel. De duurdere transactiekosten vinden we wel een nadeel. Toch is BUX gezien de hoge mate van gebruiksvriendelijkheid toch het overwegen waard.