Cyclische aandelen
Op het ogenblik dat je er aan denkt om te beleggen in aandelen is de kans bijzonder groot dat je op een zeker ogenblik in aanraking zal komen met zogenaamde ‘cyclische aandelen’. Het gaat hierbij om aandelen die sterk afhankelijk zijn van de huidige staat van de economie. Ze volgen dan ook als het ware steeds de actuele evolutie die de economie doormaakt. Gaat het goed met de economie? Dan vertonen deze aandelen een aantrekkelijke koerswinst. Is er sprake van een recessie? Dan gaan de koersen onderuit. Veel mensen denken dat ‘cyclische aandelen’ een speciaal soort aandelen zijn. Dat is echter niet correct. In principe gaat het dan ook vooral om een label welke handelaren aan de aandelen kunnen plakken. Dit label wordt steeds toegekend op basis van gerealiseerde resultaten uit het verleden. Bovendien is het ook mogelijk dat de bedrijfsstructuur of de sector bepalend zijn voor het feit of er sprake is van cyclische aandelen of niet.
Wat maakt cyclische aandelen interessant?
Onder meer ervaren beleggers zijn cyclische aandelen behoorlijk populair. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat de koers van dergelijke aandelen vrij volatiel kan zijn. Dit zorgt er voor dat het mogelijk is om er op korte termijn een aanzienlijk rendement mee te behalen. Op het ogenblik dat de economie een zekere groei weet te realiseren of zich gaat herstellen van een recessie zullen de cyclische aandelen als eerste een bepaalde winstmarge laten optekenen. Deze winsten kunnen bovendien gelijk behoorlijk oplopen. Heb je op het juiste ogenblik cyclische aandelen in je bezit? In dat geval is de kans bijzonder groot dat je kapitaal een aanzienlijke meerwaarde zal laten optekenen.
Zijn er ook nadelen aan verbonden?
De extreme volatiliteit waar cyclische aandelen zich door kenmerken zorgt er voor dat ze eigenlijk niet echt geschikt zijn voor de beginnende belegger. Ook beleggers die liever geen risico’s lopen blijven bij voorkeur weg van deze aandelen. Heb je namelijk cyclische aandelen in je portefeuille zitten op het ogenblik dat een recessie haar intrede doet? In dat geval is het kwaad waarschijnlijk al geschied en zullen er zich niet onaanzienlijke verliezen aftekenen. Het belangrijkste nadeel van cyclische aandelen heeft dan ook steeds betrekking tot de heftige reactie die ze in huis heeft op economische ontwikkelingen. Gaat het allemaal dus net wat minder goed met de economie? Dan zal je zien dat de cyclische aandelen meteen een niet onaanzienlijk waardeverlies zullen laten optekenen.
Hoe herken je cyclische aandelen?
Tot slot stellen veel beleggers zich de vraag hoe je cyclische aandelen nu precies kan herkennen. Dat is vrij eenvoudig. Om dit label aan een bepaald aandeel te kunnen geven zal je een kijkje willen nemen in de geschiedenis van het aandeel in kwestie. Vooral de manier hoe het aandeel reageert op bepaalde economische ontwikkelingen is bepalend voor het feit of je ze kan bestempelen als cyclisch aandeel of niet. Er bestaan uiteraard ook enkele bekende voorbeelden voor Nederlandse beleggers. Het gaat hierbij dan om aandelen van bedrijven zoals bijvoorbeeld Aperam, ArcelorMittal evenals Randstad. Vaak is er ook sprake van een zeer logisch verband tussen de economische ontwikkelingen en de impact die deze hebben op de koers van een cyclisch aandeel. Neem nu bijvoorbeeld Randstad. Zij staat er om bekend in het midden van het centrum te zijn gevestigd. Dit betekent dat ze altijd meteen de directe gevolgen zal ondervinden van een sluimerende economie.