Wat is een margin call?
Mensen die de keuze maken om te investeren in zogenaamde derivaten zoals bijvoorbeeld CFD’s zullen op een zeker ogenblik wel eens in aanraking komen met de zogenaamde ‘margin call’. Het gaat hierbij om het moment waarop er niet voldoende financiële middelen voor handen zijn op je beleggingsaccount. Het gevolg hiervan is uiteraard dat je positie dan automatisch zal worden gesloten. Wil jij graag meer te weten komen over de margin call en wil je vooral trachten te achterhalen op welke manier je deze precies kan voorkomen? In een dergelijke situatie is het altijd aan te raden om even de informatie door te nemen hier op deze pagina.
Wat is een ‘margin’ precies?
Vooraleer we dieper ingaan op de term ‘margin call’ is het belangrijk om het eerst even te hebben over de gewone ‘margin’. Op het ogenblik dat je er als belegger voor kiest om bijvoorbeeld te beleggen in CFD’s weet je dat je geen eigenaar zal worden van het onderliggende aandeel. Op het ogenblik dat je een positie opent zal de broker de aandelen aankopen. Je betaalt vervolgens slechts een beperkt deel van de kosten zelf. Dit zorgt er in de praktijk voor dat je ook met een beperkt budget van bijvoorbeeld slechts 100 euro perfect in staat bent om posities te openen voor vele duizenden euro’s. Het spreekt echter voor zich dat brokers hun risico’s willen beperken waardoor ze er voor kiezen om een margin in te stellen.
Laat ons even een concreet voorbeeld geven. Neem nu bijvoorbeeld dat je er voor kiest om 100 aandelen aan te kopen. Elk aandeel beschikt over een kostprijs van 10 euro. In principe zou je dus voor de aandelen in kwestie een bedrag moeten betalen van 1.000 euro. Heb je er voor gekozen om te beleggen met behulp van CFD’s? In dat geval zal je enkel en alleen de vooraf aangegeven ‘margin’ betalen. Deze margin is het bedrag dat er ten minste op je rekening moet staan om een positie te openen. Op het ogenblik dat de margin is vastgelegd op 10 procent betekent dit dat je voor jouw aandelenpakket met een waarde van 1.000 euro slechts 100 euro moet betalen. Dit is ook meteen het bedrag dat je eventueel kan verliezen.
Wat is een ‘margin call’?
Een ‘margin call’ wordt ontvangen op het ogenblik dat je niet meer voldoende geld op je rekening hebt staan om bestaande posities open te houden. Een dergelijke situatie komt vooral voor op het ogenblik dat de koers meer is gedaald dan er geld op je account voor handen is. We geven je ook hier graag een duidelijk voorbeeld van. Stel bijvoorbeeld dat je 100 euro op je rekening hebt gestort om de eerder op deze pagina aangehaalde positie van 1.000 euro te openen. Op het ogenblik dat de aandelen met 10 procent in waarde zakken verlies je 100 euro. Wil je, je bestaande positie open houden? Dan zal je regelmatig weer geld moeten bijstorten. Hoeveel geld je precies op je rekening moet hebben staan om je posities open te kunnen houden is altijd afhankelijk van de broker in kwestie. Het is dan ook aan te raden om dit goed te controleren vooraleer met een bepaalde CFD-broker in zee te gaan.
Komt het geld dat voor handen is op je rekening dichtbij de 0 euro? In dat geval zal de broker de margin call uitvoeren. Dit voorziet jou als belegger van de mogelijkheid om alsnog geld bij te storten. Doe je dit niet? Dan zullen je posities automatisch gesloten worden. Dit betekent weliswaar dat je, je oorspronkelijke inbreng verliest, maar anderzijds worden de verliezen op deze manier wel steeds zo beperkt mogelijk gehouden.