Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

België is door de jaren heen een solide land gebleken voor beleggers. België huisvest dan ook verschillende grote bedrijven waar beleggers elke dag opnieuw maar wat graag hun vertrouwen in stellen. Ondanks de beperkte omvang van het land moet het gezegd dat de beurs een aanzienlijke diversiteit weet te realiseren op vlak van beursgenoteerde ondernemingen. Dit zorgt er voor dat een goede spreiding mogelijk is waardoor het risico op globaal waardeverlies van de beleggingsportefeuille aanzienlijk binnen de perken kan worden gehouden. Eén ding staat in ieder geval vast, de Belgische beurs heeft voor de hedendaagse belegger zeker en vast heel wat moois te bieden.

DEGIRO beleggen

De Belgische beurs

Naar de Belgische beurs wordt vaak verwezen als zijnde de zogenaamde ‘BEL 20’. Eigenlijk is dit niet correct en gaat het hierbij niet zozeer om de beurs als overkoepelend orgaan, maar wel om de belangrijkste index. De Belgische beurs zelf is namelijk ‘Eurnext Brussel’. Dit neemt echter niet weg dat voor jou als belegger in het bijzonder de BEL 20 index van belang is. Opvallend detail is dat deze index weliswaar in het leven werd geroepen op 18 maart 1991, maar de eerste berekening reeds eerder gebeurde, namelijk sinds 30 december 1990.

Elk jaar opnieuw wordt in maart de index bestaande uit de 20 grootste beursgenoteerde bedrijven van België aangepast. Daarnaast dient er ten allen tijde een reservelijst van 2 bedrijven beschikbaar te zijn voor het geval er één van de ondernemingen uit de BEL 20 vervangen dient te worden. Dit kan onder meer het geval zijn op het moment dat een bedrijf door middel van een overname haar plaats op de beurs kwijt raakt.

Zolang als de BEL 20 index bestaat valt het op dat het vooral financieel getinte bedrijven zijn die er deel van uitmaken. Namen zoals bijvoorbeeld Ageas (verzekeringen), ING Group (bank) en KBC (bank & verzekeraar) zijn niet uit de index weg te denken. Deze bedrijven en de aandelen die ze uitgeven genieten dan ook een aanzienlijke populariteit onder zowel beginnende als ervaren beleggers. Andere sectoren die steevast deel uitmaken van de belangrijkste index van de Belgische beurs zijn deze van de chemie, energie, telecom en distributie. Zoals aangegeven kan deze samenstelling jaarlijks wel enkele verschillen vertonen.

De bekendste aandelen van België

Belgische aandelen kopen betekent in de praktijk al snel dat er wordt gekeken naar enkele van de vaste waarden op de Belgische beurs. Aandelen die over de nodige bekendheid en historiek beschikken worden dan ook niet zelden bestempeld als het meest lucratief. Daar valt natuurlijk best iets voor te zeggen. Aandelen zoals Proximus, KBC, Bekaert & AB Inbev zijn wellicht de eerste namen waar aan wordt gedacht op het ogenblik dat beleggers een bepaalde investering willen doen op de Belgische beurs. Deze aandelen blijken sinds jaar en dag solide performers te zijn waardoor ze een zekere betrouwbaarheid uitstralen. Let echter wel, met name het aandeel van Proximus staat bekend als een uitstekend dividend-aandeel. Dit betekent dat je jaarlijks een stukje van de koek kan krijgen, maar anderzijds houdt dit de koers relatief binnen de perken. Ook voor een investering in Belgische aandelen geldt dan ook dat je een duidelijk doel voorop moet stellen. Op basis hiervan kan je dan concluderen of beleggen in één van de vaste waarden op de Belgische beurs voor jou interessant is of niet.

Beïnvloeding van de koers van Belgische aandelen

De aandelen die genoteerd staan aan de Belgische beurs beschikken grotendeels over een nationaal karakter. Dit betekent dat ze in de basis niet zozeer onderhevig zijn aan internationale gebeurtenissen. Dat is wel het geval voor bijvoorbeeld grote aandelen op wereldwijde markten. Eén problematische situatie in één van de landen waar het bedrijf in actief is kan immers zorgen voor een aanzienlijke koerswijziging. De Belgische aandelen zijn daar gelukkig heel wat minder onderhevig aan waardoor vooral het volgen van de nationale actualiteit je reeds een goede indicatie kan geven van wat er je te wachten staat. Hou echter niet alleen rekening met eventuele nieuwsfeiten, maar probeer ook het reilen en zeilen binnen de onderneming te volgen. Dreigt de CEO bijvoorbeeld op te stappen? Zouden er mogelijks problemen kunnen zijn met een nieuw product of een nieuwe dienst die wordt geïntroduceerd? Staat de achterliggende markt onder druk van het bedrijf waarin je wil beleggen, etc.

Beleggen in Belgische aandelen? Zeker de moeite waard!

De beleggerswereld kent geen echte grenzen. Het feit dat de wereldwijde markt als het ware aan de voeten van de belegger ligt brengt zowel opportuniteiten als extra risico’s met zich mee. Omwille van deze reden kan het als bijvoorbeeld Belgische of Nederlandse belegger goed zijn om in eerste instantie te beleggen in een markt die je kent en waar je voeling mee hebt. Grotere markten zoals de Amerikaanse zijn vaak nog meer onderhevig aan grote schommelingen waardoor ze heel wat volatieler is in vergelijking met bijvoorbeeld de Belgische markt. Anderzijds moet het ook gezegd dat vertrouwen niet eindeloos mag zijn. Doe net zoals bij een belegging in internationale aandelen steeds je huiswerk en bepaal voor jezelf of je vooral wenst te beleggen in aandelen op de korte, middellange of lange termijn.