Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

De ene beleggingsmethode is absoluut de andere niet. In de praktijk beschikt elke beleggingsmethode dan ook steeds over diens eigen risico en manier van werken. Dit maakt dat er een onderscheid kan worden gemaakt tussen beleggingsmethodes die eerder geschikt zijn voor beginners en de opties die vooral voor de meer gevorderde belegger de moeite waard zijn. Wij hebben omwille van deze reden even de belangrijkste beleggingsmethodes voor verschillende type beleggers op deze pagina voor jou op een rijtje gezet.

DEGIRO beleggen

De klassieke beleggingsmethode voor aandelen en obligaties

Wanneer je niet elke dag om wenst te kijken naar de beleggingen die je doet is het wellicht de moeite waard om te kijken in de richting van klassieke beleggingsmethodes zoals beleggen in aandelen en obligaties op de middellange tot lange termijn. Een dergelijke belegging kan zeer lucratief blijken terwijl je er eigenlijk in de praktijk niet zo heel veel omkijken naar hebt. Wel dien je er rekening mee te houden dat je op voorhand het nodige onderzoek doet en je het risiconiveau zo beperkt mogelijk houdt. Investeren in volatiele aandelen kan er namelijk voor zorgen dat je wel op regelmatige basis eventuele veranderingen in de marktomstandigheden in het oog moet houden er op dient te anticiperen. Bij obligaties is dit omwille van de vastgestelde looptijd uiteraard (bijna) nooit het geval. Voor de beginnende belegger is een belegging op klassieke wijze doen in aandelen en obligaties wellicht nog het meest aan te raden. Je loopt er relatief weinig risico mee (afhankelijk van de volatiliteit van het beleggingsproduct uiteraard) en je kan er toch een mooi rendement mee behalen.

Speculeren op een stijging of daling van de koers met CFD’s

Een beleggingsmethode die in het bijzonder na de komst van de online brokers aanzienlijk aan populariteit heeft gewonnen is CFD beleggen. Een belegging doen in CFD’s betekent dat er volledig wordt ingezet op een voorspelling van de koers op korte termijn. Dit maakt het voor de belegger mogelijk om zowel te speculeren op een stijging als op een daling van de koers. Is er sprake van een goede voorspelling? In dat geval zal de belegger het verschil ontvangen tussen de koers bij de opening en de sluiting. Is de voorspelling niet uitgekomen? In dat geval zal het verschil als verlies worden afgetrokken van het saldo van de belegger. Beleggen in CFD’s mag dan bijzonder interessant zijn en kan je op korte termijn absoluut heel wat geld opleveren, het moet ook gezegd dat er toch heel wat risico’s aan verbonden zijn. Dit maakt ze in de praktijk heel wat meer geschikt voor de meer ervaren als voor de beginnende belegger.

Beleggingsfondsen, het gouden ei?

Eén van de meest cruciale regels binnen de beleggerswereld is dat er altijd een zo optimaal mogelijke spreiding moet worden gerealiseerd. Iedereen zal het hier ongetwijfeld wel mee eens zijn, maar voor de realisatie van een dergelijke spreiding zijn vaak ook aanzienlijke financiële middelen vereist. Voor de meer ervaren belegger is dit misschien geen groot probleem, maar dat kan wel het geval zijn voor de beginner. Omwille van deze reden kijken startende beleggers nogal vaak in de richting van een beleggingsfonds. Een dergelijk fonds voorziet in de basis namelijk zelf reeds die spreiding waar jij als belegger nood aan hebt. Bovendien is er aan deze beleggingsmethode een extra voordeel verbonden. Daar waar gespreid instappen met een beperkt budget veelal geen optie is kan dit wel zonder probleem gebeuren bij beleggingsfondsen. Dat maakt ze misschien wel tot de meest aangewezen beleggingsmethode voor de beginnende belegger die niet al teveel risico wil nemen.

Beleggen met kleine bedragen door het hefboomprincipe

Er is door de jaren heen bijzonder veel moeite gedaan door de vele (online) brokers en door de beleggersmarkt in het algemeen om beleggen toegankelijker te maken voor een grote doelgroep. Deze inspanningen hebben onder meer geresulteerd in de introductie van het hefboomprincipe. Dit principe kan worden toegepast bij het aankopen van bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid aandelen waardoor je niet langer de volledige waarde van deze effecten moet ophoesten. Dat lijkt voor de kleine belegger een zege, maar net omdat je nooit echt eigenaar wordt van de aandelen hakt elke verandering in de koers er stevig op in. De kleinste schommeling kan de waarde van jouw belegging dan ook explosief doen stijgen of doen dalen. Ondanks het feit dat het er in eerste instantie naar uitziet dat beleggen met het hefboomprincipe zorgt voor meer toegankelijkheid voor de beginnende belegger is dat in de praktijk helaas heel wat minder het geval. Gebruikmaken van het hefboomprincipe wordt dan ook in het bijzonder aangeraden aan de meer ervaren belegger die aanzienlijke waardeschommelingen niet schuwt.

Wist je dat je ook fysiek kan beleggen?

Het merendeel van de beleggers gaan er nog steeds zomaar vanuit dat beleggen is iets dat nooit echt helemaal tastbaar wordt. Zeker nu het beleggen nagenoeg honderd procent online gebeurt zijn er zelfs geen echte documenten meer die je zoals vroeger echt in je handen kan nemen. We zien hierbij dan toch één belangrijke vorm van beleggen over het hoofd. Zoals altijd reeds het geval is geweest is het namelijk mogelijk om ook te beleggen in fysieke goederen. In de praktijk is dit uiteraard enigszins beperkt, want zeg nu zelf, niemand gaat er ettelijke vaten olie in zijn kelder opslaan om ze uit terug te verkopen. We denken in dit geval dan ook eerder in de richting van edelmetalen zoals goud en zilver, maar ook platinum en palladium. Het kopen van fysieke baren of munten kan op termijn voor elke belegger interessant blijken te zijn. Bovendien komen edelmetalen altijd de diversiteit en veiligheid van een beleggingsportefeuille ten goede.