Veelgestelde vragen over aandelen, een overzicht
Veel mensen die er aan denken om een belegging te doen in aandelen worden geconfronteerd met een aantal vragen. Het is van groot belang dat ze een glashelder antwoord krijgen op deze vragen omdat ze anders, wellicht zonder dat ze het zelf door hebben geconfronteerd kunnen worden met heel wat extra risico’s. Wij hebben de vaakst gestelde vragen over aandelen voor jou uitgezocht en hebben ze samen met hun antwoorden op een rijtje gezet.
Hoe kan je aandelen kopen?
Aandelen kopen en verkopen is tegenwoordig heel wat eenvoudiger dan vroeger het geval was. Toen moest elke order doorgegeven worden via fax of de telefoon waardoor er heel wat tijd verloren ging. Doet er zich vandaag de dag een opportuniteit voor en wil je daar meteen op inspelen door over te gaan tot het kopen of verkopen van één of meerdere aandelen? In dat geval kan je dat helemaal zelf! Hoe dan? Door het realtime beleggersprogramma welke door het merendeel van de (online) brokers wordt aangeboden. Sterker nog, vaak zijn er zelfs applicaties beschikbaar waardoor ook onderweg een belegging doen echt kinderspel wordt.
Welk risico is er verbonden aan beleggen in aandelen?
Het gebeurt nog steeds zeer vaak dat mensen beleggen in aandelen zien als een alternatief voor de klassieke spaarrekening. Dat is op het eerste zicht natuurlijk begrijpelijk, want het gemiddelde rendement van aandelen is nu eenmaal veel aantrekkelijker. Anderzijds moet het gezegd dat beleggen in aandelen heel wat meer risico’s met zich meebrengt dan geld sparen met een spaarrekening. Bij deze laatste optie is het risico op kapitaalverlies door de waarborgen van de overheden eigenlijk verwaarloosbaar, zelfs wanneer de bank failliet gaat. Gaat het bedrijf failliet waar jij aandelen van hebt gekocht? Dan ben je het bedrag dat je hebt geïnvesteerd helaas onherroepelijk kwijt.
Wanneer is het kopen van aandelen het interessantst?
Dit is uiteraard één van de meest cruciale vragen die eigenlijk elke belegger die wil investeren in aandelen zich wel stelt. Wat is nu namelijk het meest geschikte moment om een aandeel te kopen? De gouden regel op dit vlak is altijd ‘goedkoop kopen, duur verkopen’. Klinkt eenvoudig toch? Met andere woorden, investeer enkel en alleen in een aandeel als je er min of meer zeker van kan zijn dat ze ofwel haar laagste koers heeft bereikt ofwel dat ze nog een enorm potentieel heeft. In het bijzonder ondergewaardeerde aandelen kunnen erg interessant blijken, zowel op korte als op middellange tot lange termijn.
Ontvang ik altijd een dividend op mijn aandelen?
In de basis wordt er gesteld dat je als investeerder in aandelen altijd een bepaald dividend ontvangt. Dat is niet helemaal correct. Er zijn verschillende situaties waarin bedrijven geen dividenden uitkeren. In eerste instantie is dat uiteraard wanneer er een slecht boekingsjaar achter de rug is waarin er bijvoorbeeld geen of slechts een zeer beperkte winst kon worden gerealiseerd. Daarnaast is het ook mogelijk dat er wel een bepaalde winst werd geboekt, maar het bedrijf voor grote investeringen staat waardoor ze geen dividend kan of wil uitkeren. Het is dus absoluut niet altijd zo dat je met jouw aandelen een zeker dividend in de wacht zal slepen.
Wanneer ontvang ik het dividend op mijn aandelen?
Indien er een dividend is wordt deze doorgaans uitbetaald nadat de Algemene Aandeelhoudersvergadering heeft plaatsgevonden. Hou er bovendien rekening mee dat een dividend niet altijd wordt toegekend en ze op verschillende manieren kan worden verstrekt. Een dividend kan namelijk als geld uitbetaald worden, maar het is eveneens mogelijk dat ze wordt toegekend onder de vorm van een extra aandeel. Welke van de verschillende opties voor jouw belegging van toepassing is zal moeten blijken uit de geldende voorwaarden.
Waarom moet ik mijn kapitaal over meerdere aandelen spreiden?
Wanneer je er honderd procent zeker van bent dat een bepaald aandeel over een enorm potentieel beschikt is het toch een goed idee om daar zoveel mogelijk geld in te investeren? Toch niet. Deze denkwijze is eigenlijk zelfs één van de grootste fouten die je als belegger (in aandelen) kan maken. Sterker nog, het is niet alleen een vereiste om het kapitaal dat je kan investeren te spreiden over meerdere aandelen, daarnaast moet je ze ook nog eens over diverse sectoren verspreiden. Alleen op deze manier kan je een potentieel verlies opvangen.
Moet je rijk zijn om te kunnen beleggen in aandelen?
De status van de hedendaagse belegger is nog al te vaak deze van een rijk persoon die niet weet wat met zijn geld aan te vangen. Veel mensen die willen beleggen in aandelen stellen zich dan ook de vraag of ze daar niet bijzonder rijk voor moeten zijn. Absoluut niet. In principe is het zelfs reeds mogelijk om aandelen te kopen voor een bedrag van slechts enkele tientallen euro’s. Dat het mogelijk is betekent echter niet dat dit ook interessant is. Hou namelijk per order die je ingeeft altijd rekening met de kosten die door de broker of de bank in rekening worden gebracht. Hoe meer aandelen je met één enkele order koopt, des te lager de kosten in verhouding komen te liggen.