Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Beleggen is niet zomaar iets dat je doet zonder dat je er even goed over nadenkt. Beleggen doe je namelijk altijd met echt geld en met als doel om een extra kapitaal te verdienen. Beginnen met beleggen is dan ook vooral een kwestie van jezelf goed in te lezen. Omdat je op dit ogenblik deze pagina aan het lezen bent kunnen we stellen dat je dat ook reeds had begrepen. Wil jij ook graag beginnen met beleggen en wil je voorkomen dat je tegen bepaalde problemen aanloopt? In dat geval zal de informatie die is terug te vinden op deze pagina je daar ongetwijfeld bij kunnen helpen.

DEGIRO beleggen

Doe je huiswerk!

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven is het eerste wat je moet doen beginnen met je in te lezen. Dit inlezen heeft niet alleen betrekking tot de verschillende beleggingsmogelijkheden die er op de markt zijn terug te vinden, maar ook tot bijvoorbeeld het bedrijf waarin je wenst te investeren. Controleer de historische data van het bedrijf in kwestie en bekijk eventuele prognoses of maakt ze zelf. Dit klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar dat is het in de praktijk helemaal niet. Na verloop van tijd zal je zelf wellicht ook een bepaalde voeling met beleggen gaan creëren waardoor dit eigenlijk bijna vanzelf zal gaan.

Oefenen met fictief geld

Wanneer je, je hebt ingelezen in de beleggerswereld, maar je het gevoel hebt dat je nog niet echt klaar bent om te beleggen met echt geld bieden verschillende bekende en gerenommeerde brokers je een zeer interessant alternatief aan. Een broker zoals met name Plus 500 biedt haar beleggers de mogelijkheid om eerst een demo-account aan te maken. Met dit demo-account kan je beleggen met fictief geld. Buiten het geld is echter alles juist, dus de beleggingsproducten en de koersen werken precies zoals met echt geld het geval zou zijn. Oefenen met beleggen met fictief geld is voor beginners niet alleen erg leuk om te doen, daarnaast is het ook bijzonder leerrijk en draagt het bij aan het voorkomen van eventuele verliezen. In principe kan je net zo lang blijven oefenen met beleggen tot je echt helemaal klaar bent voor het echte werk.

Emoties zijn een slechte raadgever

In het dagelijks leven worden we vaak overmand door emoties. Bij beleggen zijn ze echter vaak een slechte raadgever. Hoe komt dat? Omdat ze vaak zeer impulsieve acties in de hand werken. Verwar emoties ook niet met het buikgevoel dat we eerder op deze pagina hebben aangehaald, want die kan voor jou als belegger in een latere fase wel zeer belangrijk zijn. Met emoties bedoelen we het trieste en soms kwade gevoel dat je als belegger zal overvallen op het ogenblik dat je belegging even een duik neemt. Emoties kunnen er voor zorgen dat je in deze situatie meteen je aandeel verkoopt en dus een groot verlies slikt. Doe dit niet en wacht rustig af. De kans is zeer groot dat het aandeel zich op een zeker ogenblik zal herstellen en zelfs naar een hogere waarde zal evolueren.

Beleg enkel en alleen in zaken die je begrijpt

Door de jaren heen zijn er ontzettend veel verschillende, nieuwe beleggingsproducten op de markt verschenen. Elk product beschikt over diens eigen werking en de één is al wat complexer dan de ander. Als beginnende belegger zal je bij voorkeur niet al teveel risico’s willen nemen. Zorg er dan ook altijd voor dat je begint met beleggen in eenvoudige en transparante producten. Begrijp je iets niet helemaal? Neem dan geen risico en zoek eerst de term op vooraleer er gebruik van te maken. Op deze manier kan je heel wat narigheid en dus ook financiële verliezen voorkomen.

Kies de juiste broker

In het bijzonder voor de beginnende, maar eigenlijk voor gewoon elke belegger is het van belang om te kiezen voor de juiste broker. Er zijn op het internet tegenwoordig bijzonder veel verschillende brokers terug te vinden die stuk voor stuk proberen om zoveel mogelijk beleggers aan te trekken. Omwille van deze reden is er vaak sprake van een groot verschil in kosten welke in rekening gebracht kunnen worden. Voer dus altijd een vergelijking uit tussen de verschillende brokers en hou niet alleen rekening met de kosten, maar ook met bijvoorbeeld de overzichtelijkheid van het programma waar gebruik van wordt gemaakt.

Hou je beleggingen in het oog!

Tot slot nog een cruciale tip die beginners wel eens durven over het hoofd te zien. Wanneer je, je eerste beleggingen hebt geplaatst en je er voor hebt gekozen om te beleggen op de middellange tot lange termijn betekent dit niet dat je, je belegging niet meer hoeft op te volgen, in tegendeel. In het bijzonder voor beginners kan het niet alleen spannend, maar ook uitermate leerrijk zijn om dagelijks de impact van bijvoorbeeld bepaald nieuws op de koers van je beleggingen te volgen. Op deze manier zal je, je kennis automatisch verbeteren waardoor je nog meer financiële voordelen zal kunnen behalen met beleggen.

aandelen kopen voor beginners