Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Wat zijn brokers en waarvoor heb je het nodig?

DEGIRO beleggen

Wanneer je wilt gaan beginnen met beleggen kan je eigenlijk niet zonder een broker. Een broker heb je nodig wanneer je gaat beleggen. Maar voordat je gaat beginnen is het natuurlijk belangrijk dat je goed weet wat een broker doet en hoe jij je kan aanmelden bij een broker. Wij vertellen je graag wat een broker is, wat een broker doet en hoe jij je daar kan aanmelden.

Wat is een broker?

Wanneer we het hebben over het woord broker, hebben we het eigenlijk over een beurshandelaar. Een broker is eigenlijk niets meer dan een het mogelijk maakt om te handelen in aandelen kopen, valuta en natuurlijk grondstoffen. Dit is natuurlijk ook allemaal mogelijk bij een bank, maar doordat banken steeds duurder worden, komen er ook steeds meer brokers.

Een broker is lid van de beurs en zij werken in opdracht van de beleggers, dus in dat geval van jou. De broker neemt dus eigenlijk gewoon opdrachten aan en voert deze opdracht vervolgens uit.

Hoe verdient een broker zijn geld?

Wanneer je op zoek bent naar een geschikte broker, zul je al gauw merken dat er kosten worden gevraagd voor bepaalde dingen. Een broker moet natuurlijk ook zijn geld verdienen en dat is door middel van verschillende kosten. Elke broker is anders en elke broker mag dan ook zelf bepalen wat ze vragen aan kosten. De meeste brokers rekenen transactiekosten. Dat betekent dus dat jij als beleggers een vast percentage betaalt voor elke order die je plaatst. Maar veel brokers rekenen niet alleen transactiekosten, ook heel veel brokers rekenen ook nog extra servicekosten. Dit is meestal een vast bedrag per maand die betaald moet worden.

Wanneer jij een goede broker denkt te hebben gevonden, is het altijd belangrijk om de voorwaarden goed door te lezen. Hierin staat vaak in vermeld wat je moet gaan betalen en natuurlijk wat je ervoor terugkrijgt. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, vraagt elke broker een ander bedrag. Het is daarom altijd goed om te kijken wat een broker vraagt, zodat je niet teveel betaald.

Waarom heb je een broker nodig?

Wanneer je wilt gaan beleggen is het helaas niet mogelijk dat jij als particulier zomaar op de beurs gaat handelen. Het is namelijk zo dat alleen bedrijven die verbonden zijn aan de beurs op de beurs mogen gaan handelen. Jij als particulier bent dit natuurlijk niet en daarom mag jij niet gaan handelen op de beurs. Wanneer je dus wilt gaan beleggen, heb je een broker nodig. Een broker kan namelijk een opdracht voor jou uitvoeren. Een broker is namelijk wel verbonden met de beurs.

De verschillen tussen de brokers

Wanneer je op zoek bent naar een broker kan je op zoek gaan naar een online broker, maar ook naar een broker via de bank. Wanneer je via een online broker wilt gaan beleggen, weet je in ieder geval dat zij veel minder mensen in dienst hebben dan een broker bij de bank. Je merkt dan ook direct dat het lang niet meer zo persoonlijk is als bij een gewone broker. Maar doordat bij een online broker veel kosten onderdrukt kunnen worden, zorgt dat er natuurlijk ook voor dat het een stuk goedkoper is voor jou. Wanneer je voldoende verstand hebt van beleggen en weet wat je moet doen, is een online broker zeker een betere oplossing. Wanneer je toch wat meer uitleg nodig hebt en persoonlijke service, kan je er toch het beste voor kiezen om via een bank te gaan beleggen.

Maar er is niet alleen een verschil tussen de gewone broker en de online broker. Er zit namelijk ook wel degelijk een verschil tussen de online broker. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen verschillende online brokers best veel van elkaar. Het kan namelijk zo zijn dat de ene broker veel meer transactiekosten vraagt dan de andere broker. Ook hier zit dus verschil in en is zeker belangrijk om goed met elkaar te brokers vergelijken en te gaan kijken wat het beste bij jou past.

Wat doet een broker voor je?

Wanneer jij je gaat aanmelden bij een broker wil je natuurlijk weten wat een broker doet. Je wilt je namelijk niet zomaar voor iets aanmelden en natuurlijk niet zomaar je geld ergens opzetten. Iemand gaat namelijk wel je geld ergen in investeren en daar wil je natuurlijk veel vertrouwen bij hebben. Brokers hebben zich dan ook gespecialiseerd in online effectenhandel. Een broker gebruikt eigenlijk het internet om de opdrachten van de belegger naar de beurs te sturen.

Welke bekende brokers zijn er allemaal?

Vaak wanneer je weet van de bekende brokers, voelt dit direct goed. Je hebt er dan wat meer vertrouwen in, omdat ze zo bekend zijn en omdat andere mensen daar natuurlijk ook bij zitten. Vertrouwen bij het vinden van een broker is natuurlijk heel belangrijk. Hieronder lees je de bekendste brokers die we hebben.

De eerste online broker waar je veel van tegen zal komen is Plus500. Zij bieden het meest gebruiksvriendelijke platform, wat ervoor zorgt dat jij goed je weg kan vinden. Ben je hier nog niet van overtuigd? Dan kan jij gewoon gratis een demo uitproberen en kijken of het bij je past.

Een andere broker is etoro en een voordeel van deze online broker is dat je andere beleggers kan volgen via sociaal beleggen.

De laatste bekende broker is Degiro. Degiro is vaak de voordeligste optie en het aanbod daar is ontzettend groot.

Waar let je op bij het kiezen van een broker?

Wanneer je een broker wilt gaan uitkiezen is het belangrijk dat je met bepaalde punten rekening houdt. Bij een broker ga je natuurlijk niet zomaar en je wil daar gewoon vertrouwen in hebben. Het is daarom belangrijk om te kijken of jij je fijn voelt bij die broker en of jij je geld daar op wilt zetten.

Wanneer je een broker gaat uitzoeken, moet je allereerst gaan letten op de kosten natuurlijk. Is de broker heel duur of juist heel goedkoop? Wanneer een broker namelijk heel duur is, weet je zeker dat je het ook een stuk goedkoper kan krijgen. Maar wanneer je een hele goedkope broker hebt gevonden, moet jij je afvragen of deze wel gewoon betrouwbaar is.

Een ander punt waar je op moet letten is of de software gebruiksvriendelijk genoeg is. Wanneer jij namelijk niet met het systeem kan werken, kan het erg lastig worden. Ook jij moet hiermee kunnen werken en daarom moet je altijd kijken of je hiermee overweg kan. Wanneer je dit zeker wilt weten kan je altijd kijken of er gebruik gemaakt kan worden van een gratis demo.

Het laatste punt waar je goed op moet letten is waar je allemaal in kan beleggen. Kan je bijvoorbeeld beleggen in grondstoffen? Of in Forex? Want wanneer jij in deze dingen wilt gaan beleggen is het natuurlijk wel belangrijk dat je dat bij deze broker kan vinden. Je wilt natuurlijk niet bij 5 verschillende brokers zitten en deze allemaal in de gaten houden.