Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Crypto valuta

Cryptocurrencies of crypto valuta’s vormen een digitale munteenheid welke niet zijn gereguleerd door banken of overheden. De eerste cryptocurrency die op de markt is verschenen luistert naar de naam ‘Bitcoin’. Inmiddels zijn er buiten deze digitale munteenheid echter reeds heel wat zogenaamde altcoins verschenen. Cryptocurrencies vormen tegenwoordig een populair beleggingsproduct. Dit niet in het minst omdat de koers van digitale valuta’s veelal over een uitermate volatiel karakter beschikt. Dit zorgt er voor dat ze het overwegen waard zijn voor niet alleen daytrading, maar ook voor investeringen die gebeuren op langere termijn. Ben jij ook benieuwd naar de verschillende manieren om te beleggen in crypto valuta? Je komt ze meteen te weten hier op deze pagina!

DEGIRO beleggen

Wat is crypto precies?

De benaming ‘cryptocurrency’ verwijst eigenlijk naar versleuteld geld. Alle transacties welke door middel van dergelijke virtuele munteenheden gebeuren worden opgeslagen in de zogenaamde ‘blockchain’. Het betreft hier een enorme database boordevol met data welke in stand wordt gehouden door de verschillende deelnemers aan het netwerk. Dit is meteen een structureel verschil in vergelijking met traditioneel geld of fiat geld. Daarbij wordt de data immers centraal opgeslagen door een bank. Bij cryptocurrencies werkt dit dus net even anders. Bij elke transactie wordt (een deel van) de data dan ook versleuteld meegestuurd.

Omwille van het feit dat crypto dus niet is gecentraliseerd zorgt dit er voor dat de transacties die worden uitgevoerd op het netwerk op een andere manier gecontroleerd dienen te worden. Omwille van deze reden wordt er bij een crypto valuta zoals bijvoorbeeld Bitcoin gebruik gemaakt van zogenaamde ‘miners’. Deze beschikken over een bepaalde hoeveelheid aan rekenkracht waarmee ze in staat zijn om de meest complexe formules op te lossen. Op deze manier kan men de transacties controleren waarna ze in ruil voor hun diensten een bepaalde beloning zullen ontvangen. Crypto wordt steeds vaker niet meer uitsluitend aanzien als een louter speculatief product, maar ook als een optie voor ‘store of value’.

Hoe beleggen in een crypto valuta?

Veel beleggers en investeerders voelen zich aangetrokken tot cryptocurrencies. Dat is niet zo moeilijk te geloven, maar hoe kan je er nu precies in gaan beleggen? Wel, dit is mogelijk op verschillende manieren. In eerste instantie kan je daarvoor een beroep doen op specifieke cryptocurrency exchanges. Je gaat bij deze partijen ook echt fysiek de cryptocurrencies waar jij een bepaalde positie in wenst te nemen aan gaan kopen. Op het ogenblik dat de token die je hebt gekocht meer geld waard is geworden kan je ze terug verkopen. Wellicht zal er hierbij gebruik worden gemaakt van een zogenaamde ‘stablecoin’ zoals bijvoorbeeld Tether (USDT) er één is. Dit klinkt vrij eenvoudig, maar in de praktijk lopen veel mensen bij het gebruik van een cryptocurrency exchange tegen de nodige problemen aan. Gelukkig is het ook nog op een ander manier mogelijk om te beleggen in crypto, namelijk met zogenaamde CFD’s!

Verschillende brokers hebben er voor gekozen om ook de handel in cryptovaluta’s op te nemen in hun aanbod. Crypto wordt steeds populairder en biedt omwille van de vaak extreme volatiliteit heel wat interessante kansen. Door gebruik te maken van CFD’s wordt het vaak complexe proces dat je moet doorlopen bij een gespecialiseerde cryptocurrency exchange voorkomen. Bovendien is het met CFD’s niet alleen maar mogelijk om te speculeren op een stijging, maar ook op een eventuele daling van de koers van de crypto valuta in kwestie. Ook wanneer je dus met andere woorden het vermoeden hebt dat er een mindere periode voor de cryptomarkt zit aan te komen kan je daar ongetwijfeld je voordeel mee doen!

Handelen in crypto CFD’s met hefboom

Wanneer je er aan denkt om te handelen in crypto met CFD’s is het ook steeds mogelijk om daarbij gebruik te maken van een hefboom. Dit zorgt er voor dat je als belegger over de mogelijkheid komt te beschikken om te handelen met meer geld dan je daadwerkelijk op je bankrekening hebt staan. Op het ogenblik dat de koers van een bepaalde crypto valuta waarin je hebt belegd met 10 procent omhoog gaat zorgt een hefboom van 5x er bijvoorbeeld voor dat je rendement omhoog schiet met 50 procent. Echter dien je er wel rekening mee te houden dat ook de omgekeerde situatie zich voor kan doen. Niet alleen het potentiële rendement dat je in crypto valuta met een hefboom kan behalen komt dan ook hoger te liggen, maar ook het mogelijke verlies waar je rekening mee dient te houden.

Ook beleggen in crypto?

Wil jij ook graag beleggen in crypto en op die manier een beetje extra diversiteit in je beleggingsportefeuille realiseren? Dat kan! Bij een broker zoals bijvoorbeeld eToro is het perfect mogelijk om te speculeren op de koers van niet alleen Bitcoin, maar ook andere crypto valuta. Zoals steeds dien je er wel rekening mee te houden dat beleggen in crypto (met CFD’s) niet zonder risico is. Echter zijn ook de potentiële rendementen die je er mee kan behalen uiteraard potentieel zeer interessant te noemen.