Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Over het algemeen wordt er vaak gesteld dat beleggen vooral iets is wat je doet voor een langere termijn. Wist je echter dat er ook zoiets bestaat als korte termijn beleggen? Veel mensen willen namelijk helemaal niet vele jaren vastzitten aan dezelfde aandelen. Omwille van deze reden zoekt men naar mogelijkheden om te beleggen op de korte termijn. In de praktijk noemen we dit ‘speculeren’. Aandelen worden in dit geval doorgaans reeds na enkele dagen of uren verkocht. Korte termijn beleggen kan in de praktijk zeer lucratief blijken te zijn, maar er zijn ook niet onaanzienlijke risico’s aan verbonden.

DEGIRO beleggen

Hoe werkt korte termijn beleggen precies?

Op het ogenblik dat je aandelen koopt van een bepaald bedrijf die over een langere termijn wil gaan vasthouden kan je het mogelijke risico dat aan de belegging is verbonden spreiden over de tijd. Dat is interessant, want het zorgt er voor dat de kans op een mooi rendement sterk kan toenemen. Het vertrouwen dat je hebt in het bedrijf waarin je gaat beleggen is in dit geval uiteraard wel van groot belang. Dit is een factor die veel minder speelt bij korte termijn beleggen. In dit geval speculeer je namelijk hoofdzakelijk op de evolutie die de koers op korte termijn zal doormaken. Afhankelijk van het moment waarop je instapt moet een belegging op korte termijn dan ook altijd binnen enkele uren of uiterlijk dagen kunnen worden verkocht.

Timing bij korte termijn beleggen van cruciaal belang

Wanneer jij een belegging gaat doen op korte termijn is het zogenaamde instapmoment van cruciaal belang. Om dit duidelijk te maken geven we je een concreet voorbeeld. We nemen je even mee terug in de tijd naar het jaar 2013. Toen was er sprake van dat het transportbedrijf TNT Express zou worden overgenomen door één van haar belangrijkste concurrenten, namelijk UPS. De overname kwam er echter uiteindelijk niet. Toen dit nieuws bekend werd gemaakt zakte het aandeel van TNT Express in één klap met bijna 50 procent. Beleggers die net voor de daling ‘short’ waren gegaan hadden in niet meer dan een paar uur tijd een ongelofelijk rendement kunnen behalen. De timing is dus steeds van cruciaal belang. Hier schuilt ook de moeilijkheid in van korte termijn beleggen. Tracht zo’n koersevolutie immers maar eens te voorspellen. Korte termijn beleggen is dan ook veelal niet geschikt voor beginners.

Waar korte termijn beleggen?

Er bestaan tal van verschillende manieren om te beleggen op korte termijn. In het merendeel van de gevallen is het echter zo dat veel beleggers er voor kiezen om hiervoor gebruik te maken van zogenaamde CFD’s. Het betreft hier beleggingsproducten waar veelal slechts een beperkte hoeveelheid aan kosten voor in rekening worden gebracht. Bovendien zijn ze zeer eenvoudig verhandelbaar en hou je zelf de volledige controle over je beleggingen in de hand. Wil je bovendien niet meteen aan korte termijn beleggen doen met echt geld? In dat geval is het ook altijd mogelijk om je aan te melden voor een demo-account. Op deze manier kan je leren beleggen op korte termijn zonder dat je meteen het risico loopt om geld te verliezen.

korte termijn beleggen

Wij hebben alle aandeel brokers vergeleken.

Resultaten aanbieders bekijken