Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Beleggen is natuurlijk niet zonder risico’s en daarom wil je er natuurlijk graag voor zorgen om zo veilig mogelijk te beleggen. Veel gaat tegenwoordig online en daardoor heb je er niet altijd even goed grip op. Het is daarom juist erg belangrijk om veilig te gaan beleggen. Maar hoe zorg je ervoor dat je veilig kan beleggen en waar moet je dan op gaan letten? Wij helpen je graag met deze dingen zodat jij altijd veilig kan gaan beleggen en je geen zorgen hoeft te maken.

DEGIRO beleggen

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Wanneer je gaat beleggen zul je merken dat beleggen niet altijd zonder risico’s is. Helaas gaat het ook niet zonder risico’s ook al zou je dat wel graag willen. Het gaat natuurlijk vaak om grotere bedragen die je ergens wegzet en daar wil je natuurlijk zekerheid over hebben. Helaas is beleggen altijd een risico en dat zorgt ervoor dat je juist extra veilig moet zijn. Het kan namelijk maar zo zijn dat jij in één keer je geld kwijt bent, omdat je de verkeerde keuzes hebt gemaakt. Uiteraard ga je er vanuit dat je geld meer waar wordt, maar het kan natuurlijk ook de andere kant op gaan.

Er zijn dus erg veel risico’s die je tegen kan komen wanneer je gaat beginnen met beleggen. Uiteraard zijn er risico’s die wat vaker terug komen en deze willen wij graag toelichten. Het gaat namelijk om de volgende risico’s: marktrisico, renterisico, kredietrisico, liquiditeitsrisico en valutarisico.

Allereerst gaan we het hebben over marktrisico. Dit is het risico dat je beleggingen minder waard kunnen worden door de ontwikkelingen op de markt. Dat wil zeggen dat het afhangt van de economie hoe die loopt. Wanneer de economische groei verslechterd kan dat dus een negatief effect hebben op bijvoorbeeld een onderneming. Wanneer jij aandelen hebt in deze onderneming kan dat ervoor zorgen dat je aandelen een stukje minder waard worden. Het kan dan natuurlijk zo zijn dat je aandelen nog veel minder waard woorden dan waarvoor je ze gekocht hebt. De markt is ontzettend wisselend en daardoor moet je erg veel geduld hebben en lang wachten. Dit zorgt ervoor dat jij bedrijven ook de kans kan geven om te groeien en dus uiteindelijk je aandelen een stuk meer waard kunnen worden.

Het tweede risico waar we het over gaan hebben is het renterisico. Dit is het risico dat wanneer de marktrente stijgt de waarde van je belegging juist gaat dalen. Een stijgende rente kan er namelijk voor zorgen dat er minder consumptie is en hogere rentelasten zijn bij een onderneming. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat de winst van een onderneming onder druk komt te staan en daardoor de aandelen minder waard worden. Dit kan er natuurlijk niet alleen voor zorgen dat de aandelen minder waard worden, maar we hebben het hier ook over obligaties en beleggingsfondsen.

Het derde risico waar je mee te maken hebt is liquiditeitsrisico. Dit is het risico dat je beleggingen niet of bijna niet verhandeld kunnen worden op de beurs. Dit wil zeggen dat je beleggingen niet liquide zijn en daardoor kunnen je beleggingen niet verkocht worden. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je niet vrij over je inleg kan beschikken en je krijgt een slechtere prijs voor je beleggingen.

Het laatste risico dat we hier gaan bespreken is het valutarisico. Dit ontstaat wanneer je in een andere valuta gaat beleggen en dat zegt de naam dan eigenlijk ook al van dit risico. Wanneer de koers van de andere valuta gaat dalen in vergelijking met de euro, dan kan dit een negatieve invloed hebben op de waarde van je beleggingen in de andere valuta.

Tips die jou helpen bij het veilig beleggen

Wanneer je wilt gaan beleggen is het vooral heel belangrijk dat jij je van tevoren goed gaat inlezen. Wanneer je dit namelijk niet doet kan het zijn dat je voor heel veel verrassingen komt te staan. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Het is daarom altijd belangrijk dat je goed weet wat je te wachten staat en hoe je moet gaan handelen wanneer er zich problemen voor gaan doen. Wanneer je helemaal een beginnend belegger bent, kan het lastig zijn om de eerste stappen te maken en te gaan kijken wat nou het beste is wat je moet doen. Wij vertellen je daarom een aantal stappen die je goed moet doorlopen, zodat jij veilig kan gaan beleggen.

De tips voor het veilig beleggen

De eerste en misschien ook wel direct de meest belangrijkste tip is de partij waar bij je wilt gaan beleggen goed te controleren. Het komt namelijk elke keer wel weer voor dat er beleggers zijn die worden opgelicht door partijen die helemaal niet bestaan. Dat wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk om de partij altijd eerst goed te controleren. Dit kunnen natuurlijk allerlei soorten partijen zijn en daarom moet je dit juist erg goed in de gaten houden. Zorg ervoor dat je ervaringen leest van andere mensen en of er vergunningen aanwezig zijn. Controleer alles dus eerst goed en lees alles goed door, zodat je er zeker van bent dat jij je geld ergens veilig naar toe brengt.

De tweede tips is om beleggingen met hoge rendementen te vermijden. Vaak bieden ze een hoge rente uit, maar meestal is dit dan ook te mooi om waar te zijn. Het komt vaak voor dat beleggers die hiermee in zee gaan juist verlies hebben in plaats van winst maken. Dat wil je natuurlijk voorkomen. De dingen die vaak te mooi klinken om waar te zijn kloppen dan 9 van de 10 keer ook niet. Het kan dan nog zoo mooi klinken, maar vaak is het verstandiger om hier dan niet voor te kiezen.

De derde tip is om niet te gaan kijken naar wat de partijen eerder in het verleden hebben gedaan. Natuurlijk is dit een optie om naar te kijken, maar meestal wordt er alleen maar gekeken naar de beste rendementen. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat dit altijd het geval is, want er zullen ook vast slechte tussen zitten. Het kan dus zijn dat ze een paar van de beste eruit hebben gepakt en daarmee communiceren dat ze deze hoge rendementen altijd hebben. Wanneer je op zoek wilt gaan naar een goede partij, kan je het beste kijken naar hoe de partij in eerdere jaren heeft gepresteerd. En het meest verstandige om te doen is misschien wel om te kijken hoe de partij in de slechtste jaren heeft gepresenteerd.

De vierde tip is misschien een tip die je al vaak voorbij hebt zien komen en dat is spreiden. Wanneer je juist veel geld wilt gaan verdienen met maar 1 belegging is dat zeker niet verstandig. Dit is namelijk ontzettend risicovol. Het kan namelijk de ene kant opvallen of juist de hele verkeerde kant. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het juist verstandig om te gaan beleggen in meerdere producten. Wanneer het ene product wat minder gaat, kan het andere product juist erg goed gaan. Dit zorgt ervoor dat jij niet in één klap je geld verliest.

De vijfde tip is een goed plan opstellen. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het vooral heel belangrijk om jezelf goed in te lezen. Wanneer jij van alles wat informatie hebt gelezen weet je in ieder geval wat je te wachten staat. Wanneer je goed ingelezen bent weet je wat je moet doen en kan je onverwachtse dingen goed opvangen. Wanneer je een goed plan hebt wanneer je gaat beginnen met beleggen weet je in ieder geval waar je naar toe gaat werken. Denk vooral aan met welk doel je gaat beleggen, hoelang je wilt gaan beleggen en met hoeveel geld je wilt gaan beleggen. Wanneer je deze punten goed voor ogen hebt, kan je je in ieder geval ergens aan vasthouden. Zo voorkom je dat je teveel geld uit gaat geven en dat je te lang doorgaat. Dit zorgt ervoor dat jij een doel kan bereiken en stopt wanneer het nodig is.

De zesde tip is om je emoties goed onder controle te houden. Wanneer je juist heel emotioneel ingesteld bent, kan het beleggen erg veel risico’s met zich meebrengen. Vaak lees je heel veel verhalen die goed zijn en dat wil jij natuurlijk ook. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het slecht gaat en de koersen dalen. Dit zorgt ervoor dat je aandelen een stuk minder waard worden. Het is vooral de kunst om de aandelen dan te laten staan en te wachten totdat de koersen weer gaan stijgen. Het kan natuurlijk ook andersom zijn en dat wil zeggen dat je aandelen ineens heel veel waard zijn. Doordat je jouw geld in waarde ziet stijgen, kan het zijn dat je wilt dat het nog meer gaat stijgen. Helaas kan het ook weer met de dag gaan dalen waardoor al je geld weer in één keer weg is. Het is daarom belangrijk om goed voor ogen te hebben wat je wilt bereiken en vooral tevreden zijn met wat er uiteindelijk is. Laat je dus vooral niet meeslepen door je emoties.

De laatste tip is dat je een vorm kiest die goed bij je past. Wanneer je het interessant vindt wil je er namelijk ook graag over lezen en je er goed in verdiepen. Wanneer je voor een beleggingsvorm kies die niet al te interessant is, kan het gaan vervelen. Dat wil je natuurlijk voorkomen want je wilt graag op scherp blijven staan en je geld meer waard maken. Zorg er daarom voor dat je interesses liggen bij de beleggingsvormen die je uitkiest.