Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Leren beleggen is niet iets dat zomaar in één, twee, drie gebeurt. De beste beleggers op deze planeet zijn ook ooit als nieuweling begonnen, maar hebben zich stapsgewijs opgewerkt tot de belegger die ze op vandaag zijn. Hiermee hebben we meteen een zeer belangrijk punt gemaakt, namelijk ‘stapsgewijs’. De beginnende beleggers die zeer impulsief en zonder een bepaalde kennis handelen zijn op voorhand gedoemd om te mislukken. Wil jij niet tot deze groep behoren en ben je op zoek naar enkele interessante tips die je kunnen helpen met leren beleggen? In dat geval ben je op deze pagina aan het juiste adres!

DEGIRO beleggen

Koop een aantal interessante boeken

Beleggen is natuurlijk niet alleen op vandaag populair. Door de jaren heen hebben mensen zich altijd aangetrokken gevoeld tot de beurs. Dit heeft er voor gezorgd dat velen een aanzienlijk vermogen hebben opgebouwd waardoor ze hun ervaringen graag wilden delen met bijvoorbeeld beginnende beleggers. Deze ervaringen zijn neergeschreven in verschillende boeken die zowel voor de beginnende als de meer ervaren belegger een absolute meerwaarde kunnen betekenen. Wil je echt leren beleggen? Leer dan zeker van de ervaringen die meer ervaren beleggers hebben opgedaan en probeer ze ook zelf toe te passen. Leren beleggen kan op deze manier veel efficiënter gebeuren en bovendien zonder dat je hoeft te vrezen voor aanzienlijke verliezen door foute beslissingen.

Open een gratis demo-account bij een online broker

De theorie over beleggen is natuurlijk mooi en ongetwijfeld ook zeer interessant, maar er is meer. Je moet er namelijk rekening mee houden dat beleggen in de praktijk betekent dat je razendsnel bepaalde beslissingen moet kunnen nemen. In alle hectiek is het mogelijk dat je iets over het hoofd ziet waardoor een belegging die er in eerste instantie interessant uitzag dat in één klap een behoorlijk stuk minder wordt. Door het openen van een gratis demo-account bij één van de verschillende online brokers wordt er voor gezorgd dat dit probleem kan worden voorkomen. Je kan jezelf op deze manier namelijk op efficiënte wijze voorbereiden op het echte werk, maar dan wel zonder dat je vanaf het eerste moment met echt geld moet gaan beleggen.

Bepaal de beleggingsproducten waarin je geïnteresseerd bent

Het aanbod aan beleggingsproducten is tegenwoordig uitgebreider en gevarieerder dan ooit. Of je er nu als belegger de voorkeur aan geeft om op de korte termijn of een middellange tot lange termijn te gaan beleggen, in beide gevallen zijn er daar ruim voldoende opties voor beschikbaar. Bovendien is het ook nog eens zo dat je als belegger de mogelijkheid hebt om niet alleen te speculeren op een stijging van de koersen, maar ook op een daling er van. Heb je het vermoeden dat de markt in een (tijdelijke) tip terecht zal komen? Doe daar dan zeker je voordeel mee en speculeer op een dalende koers. Dit brengt zonder enige twijfel ook heel wat meer variatie in je beleggingspatroon.

Volg de beurs van dichtbij op

Voor een belegger is het vaak van cruciaal belang om het juiste moment uit te kiezen om een bepaalde belegging uit te voeren. Om dit juiste moment te kunnen bepalen is het altijd van belang om de beurs van dichtbij op te volgen. Veel beleggers vergeten dit en kiezen gewoon voor een momentopname waar ze dan meteen hun beslissing over vellen. Dat kan in de praktijk best goed uitpakken, maar de kans dat je met een financiële kater wordt opgezadeld is veel groter. De beurs kan een behoorlijk grillig verloop kennen waardoor dit afstraalt op het beleggingsproduct waarin jij wenst te investeren. Inspelen op elke vorm van fluctuatie in de koers van een beleggingsproduct is in de praktijk nooit aan te raden, in tegendeel.

Leer van de fouten die je maakt

Geen enkele belegger is perfect. Naarmate je vaker zal beleggen zal je wel kunnen vaststellen dat je er een bepaalde ‘feeling’ voor zal krijgen. Deze feeling kan een vals gevoel van zekerheid met zich meebrengen. Helemaal niemand kan met honderd procent zekerheid voorspellen welke koers een bepaald aandeel zal varen, al zijn er wel indicaties die je in de juiste richting kunnen wijzen. Loopt je belegging onverhoopt toch fout? In dat geval is het altijd belangrijk om na te gaan waar de oorzaak van je fout zich precies bevindt. Leer van je fouten en je zal merken dat je jezelf als belegger steeds naar een hoger niveau zal tillen.

Beleg altijd met geld dat je niet meteen nodig hebt!

Ondanks het feit dat je als belegger op vandaag de mogelijkheid hebt om een belegging op zeer korte termijn te doen moet het ook gezegd dat er hier altijd de nodige risico’s aan verbonden zijn. Of je nu van plan bent om te gaan beleggen op korte of op middellange of lange termijn, in al deze gevallen wordt het sterk aangeraden om dit enkel en alleen te doen met geld dat je echt kan missen. Heb je het geld dat je net hebt geïnvesteerd onverhoopt toch snel terug nodig? In dat geval is de kans bijzonder groot dat je wordt opgezadeld met een vervelend financieel verlies. Bepaal bij voorkeur in de praktijk dan ook altijd zelf welk budget je binnen een bepaalde periode (bijvoorbeeld maandelijks) vrij kan maken om te beleggen.