Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Wil je graag met een deel van je vermogen gaan beleggen omdat je hoopt op die manier een mooie financiële meerwaarde te kunnen realiseren? Dan zijn er heel wat verschillende punten waar je bij voorkeur rekening mee zal willen houden. Beleggen voor dummies (het boek geschreven door Hans Oudshoorn) of de beleggingscoach Peter Siks, brengt altijd de nodige risico’s met zich mee, maar door rekening te houden met de interessante tips op deze pagina kunnen deze risico’s wel enigszins binnen de perken worden gehouden met online beleggen voor dummies.

DEGIRO beleggen

Wees je bewust van de risico’s

Veel mensen zien in dummies beleggen een alternatief voor sparen. Dat is een compleet foute redenering. Het belangrijkste verschil tussen beiden is namelijk terug te vinden in het risico dat je loopt. Door je geld op een spaarrekening te plaatsen loop je in principe doorgaans geen enkel risico… althans niet wanneer je kiest voor een gereglementeerde spaarrekening. Eender op welke manier je ook gaat dummies beleggen, je loopt altijd het risico dat je, je inleg kwijt raakt op de korte termijn en lange termijn met het kopen van aandelen. Afhankelijk van het type beleggingsproduct evenals bijvoorbeeld de onderneming waarin je gaat beleggen is het wel zo dat je deze risico’s aanzienlijk binnen de perken kan houden.

Beleggen op korte of op lange termijn?

Eén van de belangrijkste regels die er zijn opgesteld op vlak van dummies beleggen voor dummies heeft betrekking tot de termijn waarover een belegging wordt gedaan. In het merendeel van de gevallen is het zo dat je een belegging moet zien over een langere periode. Dit betekent dat je in tegenstelling tot het geld dat je op een spaarrekening gaat plaatsen niet zomaar op eender welk moment je kapitaal terug kan opvragen. Hoewel, in principe kan dit veelal wel, maar dan is de kans wel groot dat je geconfronteerd zal worden met een stevig verlies. Het spreekt voor zich dat dit niet bepaald de bedoeling is wanneer je een deel van je kapitaal gaat beleggen.

Bovenstaande geldt niet voor alle beleggingen. Er zijn ook beleggingsproducten waarbij de focus helemaal niet op de lange(re) termijn komt te liggen. Op het ogenblik dat je een bepaalde belegging langdurig vast gaat houden is het namelijk mogelijk dat je geconfronteerd zal worden met stevige kosten. Deze kosten kunnen een behoorlijke impact hebben op het rendement dat je op je belegging kan realiseren. Bedenk dan ook vooraleer te beleggen goed of je dit op korte of lange termijn wil gaan doen en of het potentiële rendement de risico’s die je loopt met je kapitaal wel waard zijn of niet met beleggen voor dummies.

Let op de kosten!

Wanneer je een online cursus beleggen voor dummies open doet of het boek koopt wat er is voor beleggen voor dummies (geschreven door Hans Oudshoorn), zal je veelal kunnen vaststellen dat er vooral de focus wordt gelegd op kostenbeheer. Wij hebben online brokers vergeleken en een goede cursus beschikbaar. Eender welke belegging je ook doet, je zal in het merendeel van de gevallen altijd rekening moeten houden met één of zelfs meerdere kosten die in rekening worden gebracht. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld in- en uitstapkosten, maar ook om het eventuele bewaarloon welke vaak door banken wordt aangerekend. Van welke kosten er voor jouw belegging ook sprake mag zijn, hou altijd in het achterhoofd dat deze een stevige impact kunnen hebben op het potentiële rendement van je beleggingen. In het bijzonder voor dummies geldt dan ook dat ze er steeds goed aan doen om te kijken naar beleggingsproducten (en online brokers) waar zo weinig mogelijk kosten aan verbonden zijn… al geldt dit uiteraard eigenlijk voor elke belegger!

Wij hebben alle aandeel brokers vergeleken.

Resultaten aanbieders bekijken