Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Denk je er over na om te beleggen in aandelen? In dat geval is het altijd belangrijk om voor jezelf uit te maken op welke manier je een bepaald rendement wil gaan realiseren. Leg je de focus daarbij volledig bij een mogelijke positieve koersevolutie of speculeer je op het ontvangen van een aantrekkelijk dividend? Aandelen met dividend zijn onder veel beleggers bijzonder populair. Zij zien in het potentiële dividend namelijk een interessante mogelijkheid om een financiële meerwaarde op hun belegging te realiseren. Is beleggen in aandelen met dividend nu werkelijk zo interessant als het lijkt en welke aandelen komen hier mogelijks voor in aanmerking? Je komt het allemaal te weten in dit interessante blogartikel!

DEGIRO beleggen

Waarom beleggen in aandelen met dividend?

In eerste instantie dien je, je als belegger altijd de vraag te stellen waarom je er nu precies voor zou kiezen om te beleggen in aandelen met dividend. Dit heeft uiteraard in het bijzonder te maken met de verschillende voordelen die aan dit type van aandelen zijn verbonden.

  1. Er wordt binnen de beleggerswereld vaak verwezen naar de stelling ‘You can’t fake cash’. Specifiek voor bedrijven die dividenden uitbetalen geld dat het doorgaans grote ondernemingen zijn welke over een grote hoeveelheid aan financiële middelen beschikken om door middel van boekhoudkundige manipulaties de cijfers op te smukken. Dit betekent in zekere zin dat het uitkeren van een dividend er voor zorgt dat je als investeerder over een zekere bevestiging komt te beschikken van de boekhouding of de balans.
  2. Uit het verleden is gebleken dat aandelen met dividend vaak over minder sterke koersdalingen beschikken op het ogenblik dat er sprake is van een dalende markt. Op het ogenblik dat het dividend gelijk blijft en de koers van het aandeel zakt zal het dividendrendement doorgaans hoger komen te liggen. Op deze manier zullen er bij een dalende aandelenkoers steeds meer kopers in de markt treden waardoor het zakken van de aandelenkoers aanzienlijk kan worden beperkt.
  3. Er voor kiezen om te investeren in een stabiel aandeel welke beschikt over een dividend dat is gelegen tussen de één en drie procent hoeft niet zo’n groot probleem te zijn. In zekere zin zou deze dan dienst kunnen doen als gedeeltelijke vervanging voor de rente op een spaarrekening. Let echter wel, beleggen in aandelen (ook in een stabiel aandeel) zorgt er altijd voor dat je het risico loopt om de oorspronkelijke investering te verliezen.

Enkele populaire aandelen met dividend

Er zijn op de markt zeer veel aandelen terug te vinden welke een bepaald dividend uitkeren. In Amerika zijn er bijvoorbeeld 53 zogenaamde dividend aristocraten terug te vinden. Om tot dit exclusieve rijtje te kunnen behoren moet het bedrijf behoren tot de S&P 500. Bovendien is het ook een vereiste dat (en dit is zeer belangrijk!) het dividend over de voorbije 25 jaar jaarlijks werd verhoogd. Dit is natuurlijk behoorlijk indrukwekkend en niet zomaar aan elk bedrijf gegeven. Enkele bekende namen die hier op moment van schrijven wel in zijn geslaagd zijn:

  • AT&T (T);
  • Coca Cola (KO);
  • Johnson & Johnson (JNJ);

In het bijzonder Coca Cola wordt op de beleggersmarkt aanzien als een absolute dividendkoning. Dat is ook niet moeilijk, want het bedrijf heeft op dit ogenblik over de voorbije 57 jaar telkens haar dividend verhoogd. Ook de hoge mate van herkenbaarheid van het aandeel zorgt er voor dat menig aantal beleggers deze in hun portefeuille hebben opgenomen.

Beleggen in aandelen met dividend betekent absoluut niet dat je genoodzaakt bent om daarvoor uit te wijken naar Amerikaanse aandelen. Ook Europese aandelen staan namelijk bekend omwille van hun vaak uitstekende dividendbeleid. Enkele absolute toppers uit de Europese beleggersmarkt zijn dan ook niet alleen Daimler (DAI), maar ook Royal Dutch Shell (RDSB) evenals Cofinimmo (COFB). Voordat je belegd in één van de aangehaalde aandelen met dividend is het zoals steeds wel belangrijk om ook grondig je eigen onderzoek te doen.