Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Beurs overzicht

Beleggen in beleggingsfondsen

DEGIRO beleggen

Er zijn ontzettend veel verschillende manieren hoe jij kan beleggen. Wanneer je wilt gaan beginnen met beleggen is het dan ook heel erg belangrijk dat je van tevoren gaat kijken hoe jij wilt gaan beleggen. In welke vorm jij wilt gaan beleggen en hoe je dit gaat doen. Met veel beleggingsvormen ben je waarschijnlijk wel bekend en weet je hoe het moet. Maar ben je ook bekend met beleggingsfondsen? En weet je ook hoe dit moet en waar je op moet letten? Hieronder vind je alle informatie over het beleggen in beleggingsfonden.

Wat zijn beleggingsfondsen?

Wanneer jij je wat meer gaat verdiepen in beleggen en je wilt hiermee gaan beginnen, zul je merken dat het beleggen in beleggingsfondsen een erg populaire manier is van beleggen. Het beleggen in beleggingsfondsen is namelijk een vrij makkelijker manier om te gaan beleggen. Daarom is het ook erg handig om hiermee te gaan beginnen, zodat je een beetje alles kan verkennen.

Een beleggingsfonds is een fonds dat voor een groep mensen een belegging uitvoert. De mensen die gaan investeren in een beleggingsfonds zijn dan ook de beleggers en geven de opdracht om met hun geld te gaan beleggen. De meeste beleggingsfondsen kiezen ervoor om in een mix van aandelen te gaan beleggen. Dit zorgt ervoor dat het geld verspreid is en je over meerdere vormen geld kan gaan verdienen.

Welke soorten beleggingsfondsen zijn er?

Wanneer je wilt gaan beleggen in beleggingsfondsen zijn er heel veel verschillende soorten beleggingsfondsen. Wanneer je op zoek gaat naar een beleggingsfonds is het altijd handig om je te richten op een bepaald thema. De meest beleggingsfondsen richten zich namelijk op een bepaald thema. Het kan namelijk zo zijn dat een fonds zich specifiek richt op een sector of een regio. Het kan ook zo zijn dat een beleggingsfonds zich specifiek richt op beleggingsproducten. Hieronder vertellen wij je graag over de verschillende soorten beleggingsfondsen.

Het eerste beleggingsfonds die zeker heel populair zijn, zijn de aandeelfondsen. Deze fondsen investeren in verschillende aandelen. Wanneer jij graag wilt dat je geld wordt geïnvesteerd in aandelen, kan je hier het beste voor kiezen.

Een ander beleggingsfonds zijn de obligatiefondsen. Deze fondsen beleggen vooral in obligaties en leningen. Wanneer jij je hier graag meer wilt in verdiepen en dit juist interessant vindt, kan je hier het beste voor kiezen.

Een ander soort beleggingsfonds zijn de mixfondsen. De naam zegt het eigenlijk al en dat is het dat de beleggingen worden verdeeld over de aandelen en obligaties. Dit zorgt ervoor dat je geld juist over heel veel verschillende beleggingsproducten hebt verdeeld.

De laatste zijn de hedgefondsen. De hedgefondsen speculeren op de markt met bijvoorbeeld derivaten. Het woord hedge in hedgefondsen staat voor afdekken.

Hoe beleg je in beleggingsfondsen?

Wanneer je net gaat beginnen met beleggen is het juist makkelijk om te beginnen met beleggingsfondsen. Wanneer je er dus nog niet heel veel vanaf weet is dit zeker een aanrader. Een beleggingsfonds zorgt er dan ook om geld los te krijgen bij potentiële beleggers. Wanneer jij namelijk wilt gaan beleggen betaal jij namelijk kosten om te beleggen in fondsen. De fondsbeheerder van het beleggingsfonds gaat dan beleggen met al het geld dat wordt ingelegd.

Jij kan zelf niet bepalen waarin wordt belegd, maar dat doet dus de fondsbeheerder. Dit kan je natuurlijk als een voordeel zien, omdat zij er vaak meer verstand van hebben en dit natuurlijk al veel vaker hebben gedaan. Zij weten dus precies waarin ze moeten beleggen en of het verstandig is.

Open-end en closed-end fondsen

Er zijn twee verschillende soorten beleggingsfondsen, namelijk open-end fondsen en closed-end fondsen. De meeste beleggingsfondsen zijn open-end en dat betekent dat het dan elk moment mogelijk is om mee toen aan het fonds. Wanneer jij bijvoorbeeld geld in een fonds gaat leggen wordt jouw geld direct verspreid over de verschillende beleggingsproducten. Hierbij maakt het dus vrij weinig uit of er iemand later instapt.

Er is natuurlijk ook een closed-end beleggingsfonds. Bij deze fondsen staat het aantal participaties vast. Dat wil zeggen dat wanneer het fonds open is beleggers zich kunnen inschrijven. De waarde van een aandeel in dit soort fondsen wordt bepaald door vraag en aanbod naar de participaties en dus niet echt de daadwerkelijke waarde van het fonds.

De voordelen van beleggen  in beleggingsfondsen

Wanneer je wilt gaan beleggen in beleggingsfondsen ben je natuurlijk benieuwd naar de voordelen van beleggingsfondsen. Dit is natuurlijk ontzettend belangrijk, want je wilt wel graag weten wat er met je geld gaat gebeuren. Het is daarom belangrijk dat jij je goed inleest over de voordelen van beleggingsfondsen. Wij vertellen je graag over de verschillende voordelen.

Het eerste voordeel van beleggen in beleggingsfondsen is gespreid beleggen. Wanneer je namelijk gaat beleggen in een beleggingsfonds kan je al met een kleine investering gespreid beleggen. Dit komt voornamelijk omdat meerdere mensen beleggen bij een beleggingsfonds en dit zorgt ervoor dat het bedrag hoger is om te gaan beleggen in verschillende producten. Het is dus niet alleen jouw geld waarmee belegd wordt, maar ook nog van andere mensen.

Een ander voordeel van beleggingsfondsen is dat er veel kennis is. Wanneer jij namelijk wat minder kennis hebt van beleggen, is het beleggen in een beleggingsfonds juist erg fijn. Een beleggingsfonds heeft namelijk een fondsbeheerder die heel veel weet over alles. Op deze manier wordt jouw geld slim belegd.

Het derde voordeel is dat de markt makkelijker te bereiken is. Vaak wanneer jij als particulier gaat beleggen is het soms lastig om verschillende markten en/of sectoren te bereiken. Wanneer je via een beleggingsfonds gaat beleggen is dit een stuk makkelijker. Zij zitten hier namelijk al in en kunnen hier makkelijk in gaan beleggen.

Het vierde voordeel is vaak dat de kosten lager zijn. Wanneer je namelijk een fonds gaat kiezen met lage transactiekosten, kan je heel veel besparen op beleggingen. Wanneer je bijvoorbeeld als particulier elk aandeel los zou gaan kopen, dan kost dit je ontzettend veel geld.

De nadelen van beleggingsfondsen

Er zitten natuurlijk niet alleen maar voordelen aan beleggingsfondsen, maar er zitten natuurlijk ook wat nadelen aan beleggingsfondsen. Ook deze zijn belangrijk om te weten, zodat je hier rekening mee kan houden. Wanneer je van de nadelen weet kom je ook niet voor verrassingen te staan en kan jij je hier goed op voorbereiden.

Het eerste nadeel van beleggen in beleggingsfondsen is dat het minder flexibel is. Wanneer jij je geld gaat investeren in een fonds geef jij eigenlijk je geld weg en alles uit handen. Dit zorgt ervoor dat jij zelf niet kan bepalen wat er gaat gebeuren, maar dat gaat de fondsbeheerder doen.

Het tweede nadeel is dat de koers van een beleggingsfonds vaak achter loopt. Dit wordt vaak maar één keer per dag bijgewerkt en bij sommige duurt het zelfs nog wat langer.

Het laatste nadeel is dat het ook met beleggingsfonds mogelijk is om een negatief rendement te behalen. Wanneer er bijvoorbeeld economisch slechte tijden zijn, zie je dat bij de verschillende fondsen vaak ook. Houd er dus rekening mee dat het niet altijd positief uitpakt.