Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Sparen? Dit zijn de alternatieven!

DEGIRO beleggen

Spaar je liever niet op een spaarrekening maar wil je toch graag sparen? Dan is dat zeker mogelijk! Met beleggen zorg jij er namelijk voor dat je geld potje steeds groter wordt en heb je niet zomaar op een spaar rekening staan. Benieuwd hoe je dit het beste kan doen? Je leest er alles over hieronder!

Sparen

Tegenwoordig heb je steeds meer eigen geld nodig en daarom is het juist zo ontzettend belangrijk dat je gaat sparen. Het is belangrijk om je eigen geld op te bouwen, zodat je altijd wat achter de hand hebt. Of dat nou is voor je pensioen of voor de studie van bijvoorbeeld je kinderen.

Een voordeel van sparen is dat jij je inleg niet kan verliezen. Wanneer je dus kiest voor een vaste sparrente, dan heb je in ieder geval ook de zekerheid van een vast rendement. Dit klinkt natuurlijk heel erg fijn, maar uiteraard zitten hier ook zo zijn nadelen aan. De rente nu is namelijk ontzettend laag en dat zorgt ervoor dat je geen vermogen opbouwt.

Beleggen

Wanneer je gaat beleggen is je rendement niet gegarandeerd. Het kan dus zo zijn dat het geld wat je hebt ingelegd een stuk minder waard wordt. Maar een voordeel hiervan is wel dat je de mogelijkheid hebt op een rendement dat hoger is dan bij sparen.  Uiteraard is het mogelijk om de risico’s te beperken door bepaalde dingen te doen.

Wat houdt beleggen in?

Beleggen is een investering waarbij geld wordt vastgelegd voor een kortere of langere tijd. Het uiteindelijke doel hiervan is om in de toekomst een financieel voordeel te behalen. Dat wil dus zeggen dat het geïnvesteerde geld uiteindelijk meer waard wordt. De bedoeling met beleggen is dus om uiteindelijk geld te gaan verdienen.

Waar moet je rekening mee houden als je wilt gaan beleggen?

Beleggen doe je niet zomaar en daarom is het altijd heel belangrijk dat jij je van tevoren goed inleest wat beleggen nou precies inhoudt. Er zitten natuurlijk heel veel voordelen aan beleggen maar ook een aantal risico’s die nadelen kunnen zijn. Het is daarom belangrijk dat je goed bent voorbereid op bepaalde dingen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wanneer jij voldoende informatie hebt opgedaan kan je gaan kijken of het beleggen wat voor jou is en waarin je wilt gaan beleggen.

Wanneer je gaat beleggen moet je er in ieder geval rekening mee houden dat het geld wat jij hebt geïnvesteerd voor een langere tijd weg is. Het geïnvesteerde geld heb je dus niet zomaar terug en daar moet je rekening mee houden. Ga daarom nooit beleggen met geld waarvan je weet dat je het op korte termijn nodig hebt en het dus eigenlijk helemaal niet kan missen.

Waar ken je allemaal in beleggen?

In van de meest populaire vormen van beleggen is toch wel in aandelen. Wanneer je informatie gaat zoeken over beleggen merk je dat je veel gaat lezen over aandelen. Het beleggen in aandelen heeft dan ook vele voordelen wat erg goed kan uitpakken voor jou als belegger. Wanneer je aandelen koopt en hier dus in gaat beleggen ben je eigenlijk gewoon mede-eigenaar van een bedrijf. Doordat jij aandelen hebt gekocht van een bedrijf mag jij mee beslissen met bepaalde keuze die gemaakt worden. Samen met andere aandeelhouders heb jij dus ook wat te zeggen over het bedrijf. Dit zorgt er dus voor dat jij er samen met alle andere aandeelhouders ervoor kan zorgen of het juist goed of slecht gaat met een bedrijf. Dit heeft natuurlijk invloed op de waarde van de aandelen die jij hebt gekocht. Wanneer het goed gaat met het bedrijf, gaat de waarde van jouw aandelen ook stijgen. Dit zorgt er dus voor dat jij winst kan gaan maken. Dit is niet de enige manier waarmee je geld kan verdienen als je in het bezit bent van aandelen. Wanneer een bedrijf namelijk winst maken, kunnen zij er ook voor kiezen om de winst uit te keren aan de aandeelhouders. Dit noemen ze ook wel dividend. Niet elk bedrijf kiest ervoor om de winst uit te keren aan aandeelhouders, want sommige bedrijven willen dit ook weer gebruiken voor investeringen in het bedrijf.

Een andere manier van beleggen zijn obligaties. Wanneer je gaat beleggen in obligaties leen je eigenlijk geld aan een bedrijf of aan de overheid, zodat zij dit voor bepaalde dingen kunnen gaan gebruiken. Nu vraag jij je natuurlijk af hoe je hier geld mee kan verdienen? Wanneer je gaat beleggen in obligaties ontvang je rente over het geld dat jij investeert. Uiteraard krijg jij je geïnvesteerde geld gewoon terug en ontvang je daar ook nog eens rente over. Je zou denken dat beleggen in obligaties dan zonder risico’s is, maar dat is helaas niet het geval. Het kan namelijk zo zijn dat het slecht gaat met het bedrijf en zij niet meer kunnen uitbetalen. De aandeelhouders worden daardoor als eerst betaald en daarna pas de beleggers die obligaties hebben. Uiteraard ben je met het beleggen in obligaties wel erg zeker van hoeveel geld je krijgt. De rente staat namelijk vast en je weet dus van tevoren hoeveel je krijgt aan het einde van de rit.

Een andere vorm van beleggen, is beleggen in grondstoffen. De meest populaire grondstoffen om in te beleggen zijn toch wel goud en olie. Je hoort hier dan ook heel veel over en kan hier ook veel informatie over vinden. Wanneer je gaat beleggen in grondstoffen ga je indirect investeren in grondstoffen die worden verhandeld op de markt. Wanneer je gaat beleggen in grondstoffen kan dit op verschillende manieren en natuurlijk in heel veel verschillende soorten grondstoffen.

Beleggen in beleggingsfondsen is ook een populaire manier van beleggen. Een beleggingsfonds verzamelt het kapitaal van individuele beleggers en zorgt ervoor dat er met dit geld wordt belegd in verschillende beleggingsvormen. Dit kunnen dus aandelen zijn, valuta’s, grondstoffen en ga zo maar door. Een voordeel van beleggen in beleggingsfondsen is vooral dat het allemaal gespreid belegd wordt en natuurlijk dat er iemand meekijkt die er duidelijk veel verstand van heeft.