Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Aandelen kopen is iets waar je altijd goed over na hoort te denken. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat er aan aandelen kopen altijd bepaalde risico’s verbonden zijn. Gaat het goed met het bedrijf waar je aandelen van hebt gekocht? In dat geval kan een dergelijke belegging bijzonder lucratief blijken te zijn. Het kan echter ook compleet fout gaan met je investering waardoor de oorspronkelijk uitgevoerde investering in rook zal opgaan. Om er zeker van te zijn dat je met het kopen van je aandelen geen sprong in het diepe zal wagen is het steeds een aanrader om rekening te houden met de onderstaande aandelen kopen tips.

DEGIRO beleggen

Tip 1: Wees aandachtig voor onrealistische verwachtingen

Er wordt vaak gezegd dat beleggen in aandelen lucratievere winsten met zich mee kan brengen ten opzichte van bijvoorbeeld obligaties. Dat is ook best mogelijk, maar veel (beginnende) beleggers worden toch vaak geplaagd door onrealistische verwachtingen. Zij verwachten niet zelden dat hun aandelen binnen afzienbare tijd kunnen verdubbelen in waarde. Ondanks het feit dat dit in theorie mogelijk is zijn dergelijke koersevoluties op korte termijn toch echt zeer zeldzaam. Wees er je dan ook van bewust dat beleggen in aandelen als onderdeel van een ‘snel-rijk-worden-strategie’ doorgaans niet opgaat.

Tip 2: Wees bereid om posities voor de lange(re) termijn vast te houden

De tweede tip ligt eigenlijk een beetje in lijn met de eerste. Verwacht namelijk als belegger niet dat je binnen enkele dagen reeds een behoorlijk rendement zal hebben geboekt op de aandelen waarin je hebt geïnvesteerd. Het voorspellen van de koersbewegingen die aandelen maken op korte termijn is vaak onbegonnen werk. Het is bovendien ook niet omdat een aandeel even in het rood duikt dat je plots het vertrouwen in het bedrijf in kwestie moet verliezen, in tegendeel. Het is best mogelijk dat je gewoon hebt geïnvesteerd in een solide en goed groeiende onderneming die gewoon even mindere cijfers laat optekenen. Wees dus altijd geduldig bij beleggen in aandelen en focus je in het bijzonder op de fundamentele resultaten die door een bedrijf naar buiten worden gebracht.

Tip 3: Maak je huiswerk, ook wanneer je reeds aandelen hebt

Er wordt wel eens gezegd dat het belangrijk is om je als belegger in aandelen ook daadwerkelijk te gedragen als mede-eigenaar van het bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd. Aandelen zijn dan ook niet louter en alleen beleggingsproducten waarmee je kan handelen. Elk aandeel vertegenwoordigt een (klein) stukje van een onderneming. Op het ogenblik dat je investeert in bepaalde aandelen is het dan ook aangewezen op bijvoorbeeld regelmatig de actuele stand van zaken bij het bedrijf in kwestie te controleren. Zo wordt het niet alleen aangeraden om de financiële rapportage te lezen en te analyseren, maar ook om de concurrentiepositie van het bedrijf in kwestie af te wegen. Alleen op deze manier zal je over de lange(re) termijn de meest gunstige resultaten kunnen behalen met je beleggingsportefeuille. Bovendien is het stiekem ook nog eens erg leuk om te doen!

Tip 4: Koop aandelen in functie van je beleggingsprofiel

Last but not least, niet alle aandelen zijn zomaar geschikt voor elk beleggingsprofiel, in tegendeel. Voordat je bepaalde aandelen koopt is het dan ook altijd van cruciaal belang om bijvoorbeeld even te kijken naar de sectoren en bedrijven die reeds zijn vertegenwoordig binnen je portefeuille met beleggingen. Zorgen voor een goede spreiding over verschillende sectoren is dan ook van cruciaal belang. Hou er bovendien rekening mee dat het ene aandeel ook al wat volatieler is dan het andere. Het mag dan ook duidelijk zijn, in eerste instantie grondig onderzoek doen naar het potentieel van een bepaald aandeel voor je beleggingsportefeuille is ten allen tijde van cruciaal belang.