Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Aandelen: Wat zijn het en waarom wil je ze?

DEGIRO beleggen

Wanneer je wilt gaan beleggen in aandelen is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat aandelen nou precies zijn en waarom je wilt gaan beleggen in aandelen. Wanneer je dit van tevoren goed weet gaat het beleggen in aandelen natuurlijk een stuk makkelijker. Hieronder lees je dan ook alles over wat aandelen zijn en waarom het beleggen in aandelen nog wel eens interessant kan zijn.

Wat zijn aandelen?

Wanneer je aandelen koopt, koop je eigenlijk een deelneming in een bedrijf. Een aandeel is dan ook niets meer dan een bewijs van deelname in het kapitaal van een onderneming. Wanneer je dus een aandeel hebt gekocht ben je voor dat deel wat je hebt gekocht eigenaar van het bedrijf. De aandelen die je kan kopen voor bedrijven worden verhandeld op de beurs. Wat een aandeel kost hangt dan ook af van de vraag en het aanbod. Dus hoeveel mensen willen juist die specifieke aandeel hebben? Is er veel aanbod? Aan de hand van deze vragen kan de koers van de aandelen bepaald worden.

Wanneer kan je aandelen van een bedrijf kopen?
Wanneer je aandelen wilt gaan kopen heb je misschien al wel een bepaald bedrijf in je hoofd waar je graag aandelen van wilt gaan kopen. Helaas is het niet altijd het geval dat je zomaar aandelen kan kopen van een bedrijf. Sommige bedrijven hebben namelijk helemaal geen aandelen beschikbaar, maar welke bedrijven nou wel? Of een bedrijf aandelen heeft hangt helemaal af van de ondernemingsvorm. Wanneer we het hebben over een eenmanszaak of een vennootschap onder firma zijn er geen aandelen beschikbaar. Maar wanneer we het hebben over een naamloze en besloten vennootschap hebben ze wel aandelen beschikbaar. Het kan dus nooit zo zijn dat een ondernemen met een eenmanszaak aandelen verkoopt. Wanneer je namelijk een eenmanszaak hebt, blijf je 100% eigenaar van het bedrijf.

Wat heb je aan aandelen?
Wanneer je aandelen wilt gaan kopen is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je ermee kan. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat wanneer je aandelen hebt gekocht, je uiteindelijk niet weet wat je ermee kan doen en wat je eraan hebt. Wanneer je over aandelen beschikt kan jij allereerst meestemmen over bepaalde beslissingen. Uiteraard ben jij dan niet de enige die er wat over te zeggen heeft, maar ook de andere aandeelhouders mogen mee beslissen. Wanneer je aandelen hebt gekocht kan het ook zo zijn dat de winst die is opgebouwd wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Wanneer dit gebeurt hebben we het ook wel over dividend. Het kan dus zijn dat er voor wordt gekozen om dividend op te bouwen, maar het kan ook zo zijn dat de winst wordt bewaard voor onverwachtse kosten.

Waarom wil je gaan beleggen in aandelen?
Wanneer je er zeker van bent dat jij aandelen wilt gaan kopen, is het natuurlijk ook erg belangrijk om eerst te gaan bedenken waarom jij in aandelen wilt gaan beleggen. Want wat zijn nou eigenlijk de voordelen van beleggen in aandelen? En wat kan je nou eigenlijk allemaal? En is het wel zo interessant als dat het lijkt? Kan ik niet gewoon beter gaan sparen?

Allereerst wanneer je aandelen gaat kopen profiteer je natuurlijk van de groeiende economie. Wanneer de economie namelijk maar blijft groeien, zul je merken dat de bedrijfswinsten ook groeien. Maar dat is natuurlijk niet het enige en niet de enige reden, wanneer je aandelen hebt gekocht zijn er namelijk nog meer voordelen. Met je aandelen is het bijvoorbeeld mogelijk om rendementen te behalen. Deze rendementen liggen dan ook voornamelijk

Maar we hebben het niet alleen over koersrendement, maar ook over dividendrendement. Dit is dan ook een rendement die wordt uitgekeerd door de onderneming. Jij als aandeelhouder hebt eigenlijk gewoon recht op deze uitkering, maar liever wil je dat natuurlijk niet.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen mag je ook mee beslissen met de andere aandeelhouders. Wanneer er bijvoorbeeld een vergadering plaats vindt, mag je gewoon tijdens deze vergadering meepraten en natuurlijk mee beslissen over bepaalde dingen.

Aan aandelen zitten eigenlijk nog veel meer voordelen en dan ook veel kleine voordelen. Wanneer je aandelen wilt gaan kopen is het gewoon ontzettend belangrijk dat je van tevoren allerlei dingen leest over corona. Op deze manier kom je zelf niet voor verrassingen te staan.

Aandelen kopen of juist niet?

Wanneer je aandelen wilt gaan kopen is het juist belangrijk dat je de juiste mensen om je heen hebt. Je moet daarom de mensen gaan zoeken die jou goed kunnen helpen en die jij natuurlijk vertrouwt. Wanneer dit het geval is weet je in ieder geval zeker dat jouw aandelen daar goed zitten. Het is natuurlijk ook ontzettend belangrijk om jezelf goed in te lezen, zodat je precies weet de klanten het over hebben, zodat je met ze mee kan kijken en het misschien wel kan oplossen.