Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Minister Wopke Hoekstra heeft duidelijke taal gesproken voor wat een investering in bitcoin als mogelijk alternatief voor het spaarboekje betreft. Volgens de minister is er bij bitcoin geen sprake van ook maar enig vangnet terwijl het spaargeld is beschermd tot een bedrag van 100.000 euro. De minister volgt met deze uitspraak het eerdere advies van toezichthouders AFM en DNB.

DEGIRO beleggen

Alle risico’s zijn voor de belegger

Wanneer je er voor kiest om een belegging in bitcoin te doen loop je zelf als belegger alle risico’s, aldus de minister. Wanneer het fout gaat met de koers of het hele crypto stelsel zakt in elkaar zijn jouw geïnvesteerde gelden voor eens en altijd verdwenen. In het bijzonder mensen die slechts over beperkte financiële middelen beschikken doen er zeker niet goed aan om zomaar hun volledige vermogen (of een groot deel daarvan) te investeren in bitcoins. De minister vergeleek deze vorm van beleggen met inzetten op rood of zwart bij roulette.

Indrukwekkend koersverloop

Bovenstaande zal op veel potentiële investeerders in bitcoin maar weinig indruk maken. De koers van de bitcoin schoot recent nog door tot een waarde van 10.000 dollar en ook die andere cryptocurrency ethereum kent een aantrekkelijke stijging.  Toch moeten we volgens toezichthouder AFM voorzichtig blijven. Zij waarschuwde recent in het bijzonder voor de zogenaamde ‘initial coin offerings’. Het gaat hierbij om een soort van combinatie van een beursgang met een crowdfundactie voor nieuwe crypto’s. De AFM is van mening dat investeerders verblind worden door de hype en daardoor de risico’s niet meer zien.

Complexe beleggingsmethode

Het is lang niet de eerste keer dat de toezichthouder er voor kiest om een waarschuwing met betrekking tot cryptocurrencies de wereld in te sturen. Eerder gaf ze namelijk aan dat zowel de aanzienlijke koersschommelingen als de ingewikkelde theorie die er achter cryptomunten schuilgaat er voor zorgt dat beleggen in bitcoins eigenlijk veel te complex is. Dit laatste zou bovendien ook de reden zijn waarom minister Hoekstra er zelf niet voor kiest om een deel van zijn vermogen in cryptocurrencies te investeren. “Deze vorm van beleggen is voor mij veel te ingewikkeld”, aldus de minister.