Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Aandelen grafieken

Beleggen is door de lage stand van de spaarrente populairder dan ooit. Jammer genoeg moet er worden vastgesteld dat bijzonder veel beleggers lijden aan zelfoverschatting en dat kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Dat er sprake is van zelfoverschatting is in principe niet zo vreemd. Op het internet zijn namelijk heel wat succesverhalen terug te vinden van beleggers die met een aantal juiste keuzes in één klap een grote som geld hebben verdiend. Hoe kan je jezelf wapenen tegen zelfoverschatting en wat zijn nu de belangrijkste tips om een vermogen op te bouwen door te beleggen? Wij hebben ze alvast even voor jou op een rijtje gezet.

DEGIRO beleggen

Tip 1: Stop met zoeken naar goedkope aandelen

Het merendeel van de beleggers leggen de focus steevast op goedkope aandelen die ondergewaardeerd zijn. Dat is een logische keuze, maar in de praktijk staat dit vaak gelijk aan zoeken naar een speld in een hooiberg. Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat het merendeel van de aandelen niet ondergewaardeerd zijn.

Tip 2: Negeer de historische prestaties van een beleggingsproduct

In het verleden gerealiseerde prestaties zijn nooit een leidraad voor de toekomst. Elk jaar opnieuw wordt er gekeken naar de best presterende beleggingsproducten van het voorbije jaar. Vervolgens wordt er door een grote groep beleggers in dit type van product ingestapt. Dat is niet interessant. Verschillende financiële experten zijn het er dan ook over eens dat cijfers die in het verleden werden gerealiseerd eigenlijk genegeerd zouden moeten worden.

Tip 3: Bekijk het wereldwijde aanbod

Nederlandse beleggers staan er om bekend vooral de focus te leggen op hun eigen thuismarkt evenals de Amerikaanse beurs. Deze laatste is echter slechts verantwoordelijk voor de helft van de wereldwijde marktwaarde. Omwille van deze reden kan het dan ook zeer lucratief zijn om buiten de traditionele markten te kijken. Het beheren van een wereldwijd verspreide beleggingsportefeuille zorgt er bovendien voor dat het risico aanzienlijk kan worden ingeperkt. Is er bijvoorbeeld sprake van een slecht jaar op de Nederlandse beurs? Dan kan de Chinese markt zomaar de vooropgestelde verwachtingen overtreffen of omgekeerd.

Tip 4: Evalueer het nieuws met gezond verstand

Het nieuws is een belangrijke leidraad voor veel beleggers. Dat klopt ook, alleen moet er rekening mee worden gehouden dat het nieuws vaak berust op sensatie. Men moet namelijk trachten om zoveel mogelijk kranten of magazines te verkopen en dat heeft niet zelden invloed op de correctheid van de informatievoorziening. Evalueer al het nieuws dus met een gezonde dosis verstand en doe bij voorkeur geen impulsieve aankopen of verkopen. Deze zijn immers nooit interessant te noemen, in tegendeel.