Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Welke aandelen kopen is waarschijnlijk de vaakst gestelde vraag onder beleggers.  Er zijn op de beleggersmarkt dan ook ongelofelijk veel verschillende aandelen terug te vinden. Welke van deze aandelen zijn nu echter echt interessant en welke sluiten vervolgens ook aan bij het door jou opgestelde beleggingsprofiel? Het zijn stuk voor stuk belangrijke vragen waar je een antwoord op moet zien te vinden voordat je daadwerkelijk gaat investeren in aandelen. Stel jij je ook de vraag “welke aandelen kopen”? Dan kunnen de tips welke zijn terug te vinden in dit blogartikel je daar mogelijks reeds aardig mee op weg helpen.

DEGIRO beleggen

Koop aandelen in functie van je beleggingsprofiel

Als het goed is kiest elke belegger er voor om een bepaald beleggingsprofiel op te (laten) maken voordat hij bepaalde investeringen gaat doen. De aandelen die je uiteindelijk zal gaan kopen moeten eigenlijk in lijn liggen met dit vooropgestelde beleggingsprofiel. Dit betekent concreet dat er niet alleen rekening moet worden gehouden met het mogelijke potentieel waar een bepaald aandeel over beschikt, daarnaast dient er ook te worden gekeken naar het mogelijke risico dat je als investeerder loopt. Zitten er bijvoorbeeld cruciale projecten of investeringen in de pijplijn waar de koers van het aandeel heftig op kan reageren? Dit is cruciale informatie die je moet weten voordat je gaat beleggen in een bepaald aandeel.

Het is bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille altijd van cruciaal belang om er voor te zorgen dat je zorgt voor een evenwichtige basis waar op verder kan worden gebouwd. In principe dien je er dan ook voor te zorgen dat elke marktsituatie je portefeuille stand kan houden of in ieder geval de verliezen zoveel mogelijk weet te beperken. Het realiseren van een voldoende spreiding is daarvoor een absolute must. Het mag dan ook duidelijk zijn, ga niet zomaar lukraak aandelen kopen die je wel interessant lijken, maar doe altijd goed je huiswerk!

Aandelen kopen met of zonder dividend?

Een andere belangrijke vraag met betrekking tot aandelen kopen welke je aan jezelf moet stellen is of deze over een dividend dienen te beschikken of niet. Veel beleggers denken dat ze bij elk aandeel wel kunnen rekenen op de uitkering van een bepaald dividend. Dat is echter niet juist. Bovendien is het dividend op verschillende aandelen ook nog eens erg beperkt waardoor er nauwelijks een meerwaarde uit kan worden gehaald. Daar tegenover staat echter dat er ook heel wat uitstekende dividendaandelen op de markt zijn terug te vinden die je elk jaar een mooi, extra rendement kunnen bieden. Het kan dus zeker geen kwaad om enkele dividendaandelen op te nemen in je gevarieerde beleggingsportefeuille.

Welke aandelen kopen in 2019?

De analisten en strategen van Morgan Stanley publiceren regelmatig een lijst met aandelen waar je als belegger naar zou kunnen kijken met het oog op de toekomst. Ze deden dit voor het eerst in het jaar 2009 en ook voor 2019 is er een niet onaanzienlijk lijstje opgesteld met potentieel interessante aandelen. Het was Adam Parker van Morgan Stanley die bovendien heeft aangegeven dat beleggers ‘value’ nu maar even moeten vergeten en aandelen moeten kopen van duurzame bedrijven die beschikken over sterke merknamen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat namen als Apple, Facebook en het sportmerk Nike als één van de eersten uit de bus kwamen. Enkele andere aandelen waar je volgens de Amerikaanse zakenbank naar zou kunnen kijken voor het huidige jaar zijn de volgende:

  • Alphabet (Google)
  • Amazon.com
  • Blackstone
  • P. Morgan Chase
  • T Mobile USA
  • Visa
  • Zayo

Uiteraard zijn bovenstaande aandelen nog maar het puntje van de ijsberg. Bovendien benadrukt de zakenbank dat de aangehaalde aandelen vooral op de langere termijn een zeer gunstige aanvulling kunnen blijken te zijn op je beleggingsportefeuille. Reken je dus niet te snel rijk door te beleggen in één of meerdere van de aangehaalde aandelen, maar toch ziet de Amerikaanse zakenbank er duidelijk een niet onaanzienlijk potentieel in.