Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Aandelen kopen is natuurlijk ongelofelijk spannend. Op het ogenblik dat je de keuze maakt om te gaan investeren in bepaalde aandelen raak je namelijk toch voor een stukje betrokken bij het bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd. Voordat je over gaat tot het aanschaffen van aandelen is het altijd van belang om voldoende onderzoek te doen. Hoe solvabel is het bedrijf bijvoorbeeld dat de aandelen uitgeeft en wat is het toekomstperspectief? Werden er bovendien door de jaren heen doorgaans dividenden uitbetaald of niet? Het zijn stuk voor stuk belangrijke vragen die gesteld moeten worden en waar er een antwoord op dient te worden gevonden. Eenmaal je voldoende informatie hebt ingewonnen is het vervolgens tijd geworden om daadwerkelijk tot het kopen van de aandelen over te gaan, maar hoe doe je dat nu precies? Alles over het kopen van aandelen kom je te weten hier op deze pagina!

DEGIRO beleggen

Hoe kan je nu precies aandelen kopen?

Het moment dat je interesse hebt om aandelen te gaan kopen zal je kunnen vaststellen dat dit op verschillende manieren kan gebeuren. Het kopen van aandelen is dan ook mogelijk bij:

  1. Een reguliere bank;
  2. Een gespecialiseerde (online) broker;

Voor de meeste mensen die volledig nieuw zijn met beleggen geldt dat ze eigenlijk in eerste kijken in de richting van aandelen kopen bij de bank waarbij ze klant zijn. Dat is natuurlijk zeer begrijpelijk, maar in de praktijk tegelijkertijd ook de minst interessante keuze. Hiermee bedoelen we eigenlijk niets verkeerd. Het belangrijkste nadeel waar je rekening mee moet houden bij aandelen kopen bij een gewone bank heeft betrekking tot het vrij beperkte aanbod. In het bijzonder wanneer je een echt goed gediversifieerde beleggingsportefeuille wenst te realiseren is het ongelofelijk moeilijk om voor het kopen van je aandelen een beroep te doen op een gewone bank. Daarvoor is het aanbod gewoon te beperkt.

Bovenstaande betekent in de praktijk dat de meeste beleggers de keuze maken om te gaan investeren in aandelen bij een gespecialiseerde (online) broker. Dat is een partij die zich uitsluitend heeft bekwaamd in het aanbieden van aandelen of andere gerelateerde beleggingsproducten. Bij een broker kan je dan ook geen gewone financiële diensten afsluiten. Uiteraard geldt dat wel voor een bank. Bij zo’n financiële instelling kan je dan ook probleemloos een zicht- en / of spaarrekening afsluiten, etc.

Welke aandelen moet je kopen?

Meteen wanneer je een account hebt aangemaakt bij één van de verschillende brokers zal je kunnen vaststellen dat er best een behoorlijk aantal verschillende aandelen bestaan. De vraag die veel mensen die graag zouden willen investeren zich dan ook stellen heeft te maken met welke aandelen ze nu precies zouden moeten kopen. Op dit vlak kunnen we je uiteraard geen kant en klaar antwoord geven. De aandelen die je uiteindelijk precies gaat kopen zijn namelijk in de praktijk altijd afhankelijk van de volgende zaken:

  • In welk soort bedrijven zou je graag willen investeren?
  • Hoeveel risico wil je precies lopen met je investering?
  • Hoe belangrijk is het dividend dat je ontvangt op je aandelen?

Op basis van de bovenstaande vragen zal je uiteindelijk een selectie kunnen maken van aandelen die voor jou in aanmerking komen om in te investeren. Hoe dan ook, voordat je je eerste investering gaat doen in aandelen is het altijd zeer belangrijk om grondig je eigen onderzoek te doen. Veel mensen kiezen er op een zeker ogenblik voor om in een impuls te investeren in bepaalde aandelen terwijl ze daar achteraf alles behalve tevreden over zijn. Goed je huiswerk doen is dan ook in de praktijk altijd een absolute must.

Wat zijn de verschillende aandelentransacties?

Aandelen zijn veruit de bekendste en tevens ook populairste beleggingsproducten die er op de markt zijn terug te vinden. Wat veel mensen echter toch niet weten is dat er verschillende soorten aandelentransacties bestaan. We maken op dit vlak een onderscheid tussen:

  1. De market order;
  2. De limit order;

In eerste instantie is de kans groot dat je denkt dat beide transacties op min of meer hetzelfde neerkomen, maar dat is niet het geval, in tegendeel. Voor de market order geldt dat het een opdracht is om aandelen te kopen tegen de prijs waarvoor ze op dat eigenste ogenblik verhandeld worden op de markt. Het gaat hierbij om een transactievorm die veelvuldig wordt toegepast op aandelen die zich kenmerken door een hoog handelsvolume.

Bekende voorbeelden van dergelijke aandelen zijn deze van met name Apple, Amazon en Shell. Voor kleinere bedrijven zoals met name de zogenaamde smallcaps en microcaps is dit een aanzienlijk minder toegepaste werkwijze. Dit om dat het handelsvolume hierbij aanzienlijk beperkter is. Het invoeren van een market order zou in dat geval dan ook kunnen zorgen voor een slechte uitvoering.

Naast de market order bestaat er dus ook nog zoiets als de limit order. In dit geval zal je als potentiële koper van het gewenste aandeel een bepaalde, specifieke prijs moeten aangeven. Stel bijvoorbeeld dat je een bepaald aandeel wenst te kopen voor een prijs van 50 euro per aandeel. De huidige marktprijs voor dat aandeel bedraagt echter 60 euro. In dat geval zal de broker wachten tot de prijs van 50 euro is bereikt voordat de kooporder zal worden aangetikt en de transactie zal worden uitgevoerd.

Hoe belangrijk is het dividend op aandelen?

De eerste keer aandelen kopen is natuurlijk uitermate spannend. Heel veel mensen stellen zich dan ook de vraag waar ze voornamelijk rekening mee moeten houden. In principe zou het vooral interessant kunnen zijn om te kijken in de richting van zogenaamde dividendaandelen. Voor aandelen kopen geldt dat je eigenlijk altijd speculeert op twee verschillende soorten opbrengsten. Natuurlijk speculeer je in het bijzonder op een stijging van de aandelenkoers, maar er is meer. Wat namelijk ook te denken van het dividend dat aan het einde van het boekingsjaar kan worden toegekend? Voor heel wat experts die je assisteren bij het kopen van je eerste aandelen geldt dan ook dat ze je als het ware duwen in de richting van dividendaandelen en daar is een prima reden voor aan te halen.

De reden waarom het door experts veelal wordt aangeraden om bij aandelen kopen te kijken in de richting van dividendaandelen heeft vooral te maken met de financiële sterkte waar deze bedrijven over beschikken. Voor een onderneming geldt dat het uitsluitend mogelijk is om een dividend uit te betalen wanneer ze er een goed boekjaar op heeft zitten. Met andere woorden, bedrijven die in staat zijn om interessante dividendaandelen te verstrekken zijn doorgaans financieel lekker sterk. Dit zorgt voor een aanzienlijke hoeveelheid aan extra zekerheid in je beleggingsportefeuille. Bovendien is er nog een extra reden waarom er in de praktijk vooral wordt gekeken in de richting van dergelijke aandelen. Wanneer je er als belegger namelijk voor kiest om het verkregen dividend steeds opnieuw te herinvesteren kan je namelijk je beleggingsportefeuille als het ware gratis verder uitbreiden.

Hoe dividendaandelen kopen?

Dividendaandelen kopen verloopt op precies dezelfde manier als gewone aandelen kopen. Dit betekent dat het ook hierbij wordt aangeraden om een beroep te doen op een broker. Voordat je over gaat tot het kopen van bepaalde aandelen zal je in dit geval evenwel wat extra onderzoek moeten doen. Dit onderzoek is dan in het bijzonder gericht op het vinden van aandelen die over een aantrekkelijk dividend beschikken. Het zijn vooral de cijfers van het aandeel in kwestie die in het verleden zijn gerealiseerd die hiervoor zullen moeten worden aangewend. Op basis van deze cijfers is het in de praktijk namelijk mogelijk om te kunnen concluderen of een bepaald aandeel doorgaans een goed dividend uitbetaald of niet.

Bij bovenstaande dient een niet onbelangrijke kanttekening te worden gemaakt. Het is namelijk zo dat gerealiseerde cijfers uit het verleden nooit een honderd procent betrouwbare maatstaf zijn voor de toekomst. Met andere woorden, het is altijd mogelijk dat een bedrijf die tien jaar op rij een aantrekkelijk dividend heeft uitbetaald plots in financieel slechtere papieren komt te zitten waardoor een dergelijk dividend even niet tot de mogelijkheden behoort. Dit moet je dus altijd in gaan calculeren op het ogenblik dat je de keuze maakt om te gaan investeren in het kopen van bepaalde aandelen omwille van hun dividend.

Hoe interessant is aandelen kopen nu echt?

Voor alle beleggingsproducten geldt dat je rekening dient te houden met een bepaald risico. Aandelen vormen daarop geen uitzondering. Dit gezegd hebbende is het zo dat aandelen sinds jaar en dag niet alleen één van de bekendste, maar tevens ook één van de belangrijkste beleggingsproducten zijn op de markt. In het bijzonder de wisselwerking waarover ze beschikken met de zogenaamde obligaties wordt dan ook bijzonder vaak geprezen. Daar komt ook nog eens bij dat je door het ontvangen van een dividend niet verplicht bent om te wachten tot het moment van verkoop om een bepaald rendement te kunnen maken op je aandelen.

Aandelen kopen en toevoegen aan je beleggingsportefeuille is in de praktijk dus iets wat je zeker en vast kan overwegen. Bovendien is het zo dat je als belegger door afdoende research te doen eenvoudig zelf kan bepalen hoeveel risico je nu precies wenst te lopen met de aandelen die je wenst te kopen. Wil je graag instappen in onder meer aandelen met een klein budget? Dan is het wellicht ook de moeite waard om daarvoor te denken aan beleggingsfondsen om in te investeren.