Informatie Bitcoin
Bitcoin is ’s werelds eerste, echte cryptocurrency. De eerste Bitcoin transactie werd uitgevoerd door Satoshi Nakamoto op 12 januari 2009. Het gaat hierbij om een digitale valuta welke het mogelijk maakt om op een gedecentraliseerde manier (virtueel) geld te versturen. Dit zorgt er voor dat er in vergelijking met fiat-geld zoals euro’s en dollars geen centrale partij is die het beheer over je kapitaal in handen heeft. Bitcoin staat er daarnaast om bekend over een relatief volatiel karakter te beschikken waardoor speculeren op de Bitcoin koers voor (potentiële) beleggers de moeite waard kan zijn. Dit bovendien zowel voor de korte als de lange termijn.
Verschillende functies voor Bitcoin
In eerste instantie is Bitcoin in het leven geroepen als een revolutionaire betaalmethode. Voor het eerst zouden mensen echt volledig zelf het beheer in handen krijgen over hun financiële middelen. Dat is nog altijd het geval, al lijkt het net wat lastiger te zijn om het gedecentraliseerde aspect van Bitcoin te integreren in de dagelijkse levensstijl van velen. Dit gezegd zijnde zijn er wel reeds een groot aantal partijen die zowel op als naast het internet er voor hebben gekozen om cryptocurrencies waaronder dus in eerste instantie Bitcoin te accepteren. Toch lijkt het er naar uit te zien dat Bitcoin altijd meer evolueert richting een mogelijkheid voor wat betreft ‘store of value’. Niet voor niets wordt er dan ook vaak naar Bitcoin verwezen als zijnde het goud van de cryptomarkt.
Waarom beleggen in Bitcoin?
In Bitcoin beleggen kan interessant zijn omwille van verschillende redenen. Sinds de economische crisis in 2008 hebben veel mensen bijvoorbeeld hun vertrouwen in de traditionele banken verloren. Dit heeft er voor gezorgd dat men massaal op zoek is gegaan naar een manier om geld niet alleen te kunnen versturen, maar ook als het ware ‘op te slaan’ buiten de traditionele markten om. In beide gevallen komt Bitcoin daar zonder meer voor in aanmerking. Veel mensen zien de toekomst van Bitcoin als een vorm van ‘store of value’ zelfs groter in dan haar toekomst als een echt betaalmiddel. In ieder geval, de voordelen die zijn verbonden aan Bitcoin waardoor je kan overwegen om in deze cryptocurrency te investeren zijn:
- Bitcoin maakt het mogelijk om bijzonder snel geld te versturen;
- Het hele systeem van Bitcoin is gedecentraliseerd en dus niet in beheer bij één partij;
- De volatiele koers van Bitcoin maakt speculatie potentieel zeer interessant;
- Bitcoin zou uitstekend dienst kunnen doen als een vorm van ‘store of value’;
Welke nadelen zijn er verbonden aan Bitcoin?
Buiten de verschillende voordelen die er verbonden zijn aan Bitcoin is er ook sprake van enkele nadelen waar je rekening mee zal willen houden als (potentiële) belegger. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat Bitcoin over een zeer volatiel karakter beschikt. Dat maakt ze vrij risicovol. De BTC koers kan dan ook binnen een korte tijd zeer aanzienlijke sprongen maken. Deze sprongen kunnen uiteraard wel beide richtingen uit gaan waardoor ook het realiseren van een stevige winst binnen een korte termijn tot de mogelijkheden behoort.
Een tweede nadeel van Bitcoin is dat ze moeilijk integreerbaar is in het dagelijks leven. Ondanks het feit dat het potentieel van Bitcoin natuurlijk fantastisch is vereist het wel een bepaalde kennis om er mee aan de slag te kunnen gaan. In het bijzonder voor de iets oudere doelgroep kan dit een moeilijk te overbruggen kloof zijn. Dit gezegd zijnde wordt er wel hard gewerkt aan oplossingen om het gebruik van Bitcoin in de praktijk nog toegankelijker te maken. Mogelijks dat dit nadeel in de toekomst dus veel minder zal gaan doorwegen.
Hoe kan je speculeren op de Bitcoin koers?
Zou je ook graag een stukje Bitcoin in je beleggingsportefeuille willen opnemen? Of wil je gewoon kunnen speculeren op de actuele prijs Bitcoin? Dat behoort allebei tot de mogelijkheden. Je kan er in de praktijk op meerdere manieren voor kiezen om te beleggen in Bitcoin. We kunnen wat dit betreft een onderscheid maken tussen:
- Het kopen van BTC-tokens bij een gespecialiseerde cryptocurrency exchange;
- Het speculeren op de koers Bitcoin door middel van een CFD;
In het eerste geval zal je daadwerkelijk eigenaar worden van de aangekochte hoeveelheid aan BTC-tokens. Dit betekent dat alleen jij dus de private key in handen krijgt. Dat geldt niet voor het ogenblik waarop je er voor kiest om te speculeren op de actuele prijs Bitcoin door middel van CFD’s. In dit geval ben je dus geen echte eigenaar van Bitcoin en profiteer je eigenlijk gewoon van de koersverschillen die ontstaan. Dit brengt een zeker risico met zich mee, maar het voorkomt wel dat je rekening moet houden met alle technische eisen op vlak van Bitcoin.
Voordat je in Bitcoin gaat beleggen is het belangrijk om voor jezelf uit te maken met welk doel je dit precies gaat doen. Ben je van plan om op de korte termijn te speculeren op de actuele Bitcoin prijs en hoef je niet noodzakelijkerwijs eigenaar te worden van de BTC-tokens? Ben je bovendien ook bereid om wat extra risico’s te nemen? Dan kan beleggen door middel van Bitcoin CFD’s een interessante keuze zijn. Wil je liefst speculeren op de prijs van Bitcoin over de lange(re) termijn en vindt je het wel fijn om echt in het bezit te zijn van de BTC-tokens? In dat geval kan je wellicht het beste gewoon Bitcoin kopen en veilig in een wallet opslaan.