Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Informatie Ethereum

Ethereum is een cryptocurrency en decentraal applicatie platform. Ze is net zoals bijvoorbeeld Bitcoin gebaseerd op blockchain technologie. Kenmerkend voor Ethereum is dat haar blockchain niet alleen sneller is, maar bovendien ook breder inzetbaar is in vergelijking met menig aantal andere cryptovaluta’s. Bijzonder aan Ethereum is ook dat ze ondersteuning biedt voor smart contracts ofwel slimme contracten. Op deze manier kunnen applicaties automatisch bepaalde handelingen uitvoeren op basis van een op voorhand vastgelegde logica. De programmering en verwerking van het smart contract in de blockchain brengt de garantie met zich mee dat de afspraken zoals vastgelegd kunnen worden nagekomen.

DEGIRO beleggen

Ethereum, ’s werelds populairste platform voor ICO’s

Ondanks het feit dat smart contracts in de praktijk nog relatief onbekend zijn is het wel zo dat één mogelijkheid bekend in de oren zal klinken. Smart contracts liggen namelijk aan de basis van zogenaamde ICO’s of ‘Initial Coin Offerings’. Deze maakt het voor partijen mogelijk om zelf hun eigen cryptocurrency te lanceren op de Ethereum blockchain. Ondanks het feit dat er gebruik wordt gemaakt van de blockchain van Ethereum staat de nieuwe cryptocurrency wel volledig los van de Ether koers. De token die ontstaat is in eerste instantie een zogenaamde ERC20-token, maar het is uiteindelijk wel de bedoeling dat ze uiteindelijk evolueert in de richting van een geheel eigen blockchain. Door eerst de token te lanceren op de blockchain van Ethereum kan er echter reeds een bepaalde financiële reserve worden aangelegd.

Waarom speculeren op de Ethereum koers?

Speculeren op de koers Ethereum kan interessant zijn omdat deze cryptovaluta zich op verschillende manieren weet te onderscheiden ten opzichte van andere op blockchain gebaseerde projecten. Buiten Bitcoin en Litecoin werd Ethereum dan ook in een mum van tijd bekend bij het grote publiek. In ieder geval, overweeg jij ook om te beleggen of investeren in Ethereum? Dan kan je rekening houden met de onderstaande voordelen:

  • De Ethereum blockchain staat er om bekend bijzonder snel te zijn;
  • De Ethereum blockchain biedt ondersteuning voor smart contracts en DAO’s;
  • Het platform van Ethereum is breder inzetbaar in vergelijking met bijvoorbeeld Bitcoin;
  • Ethereum beschikt over concrete toekomstplannen zoals de evolutie naar PoS;

Het laatste voordeel zal mogelijks bij menig aantal potentiële investeerders een beetje de wenkbrauwen doen fronzen. Het is echter algemeen bekend dat het team achter Ethereum af wil van het ‘Proof of Work’ algoritme. Dit algoritme staat er om bekend een ongelofelijke hoeveelheid aan energie te verbruiken terwijl het ook anders kan. Van zodra de Ethereum blockchain is overgestapt naar Proof of Stake wordt het bovendien voor eigenaars van ETH-tokens mogelijk om deze te staken in ruil voor beloningen. Dit zou er volgens velen voor kunnen zorgen dat de prijs Ethereum terug een mooie meerwaarde zou kunnen boeken.

Zijn er ook nadelen verbonden aan Ethereum?

Ondanks het feit dat Ethereum een zeer interessant project is en ze in het verleden mooie koersstijgingen heeft laten optekenen zijn er uiteraard ook bepaalde nadelen waar je rekening mee zal willen houden. Het is bijvoorbeeld zo dat Ethereum als cryptocurrency over een zeer volatiel karakter beschikt. Ondanks het feit dat het project een solide basis heeft zijn heel wat experts het er bovendien over eens dat de technologie gedurende enige tijd een beetje stil is blijven staan. Daarnaast zouden er ook bedenkingen bestaan rond de evolutie van het Proof of Work richting het Proof of Stake algoritme. Veel experts zijn het er namelijk over eens dat dit technisch helemaal niet zo voor de hand liggend is. Tot slot lijkt ook de populariteit van ICO’s enigszins te zijn afgenomen. Het was nochtans deze populariteit die aan de basis lag van de enorme bullrun die zich aan het einde van het jaar 2017 liet voelen. Toch een paar nadelen dus om rekening mee te houden voordat je gaat beleggen in Ethereum.

Hoe speculeren op de Ethereum prijs?

Ben je ook geïnteresseerd om te gaan speculeren op de Ethereum prijs? In dat geval is het interessant om te weten dat je dit op verschillende manieren zal kunnen doen, namelijk:

  1. Door gewoon over te gaan tot het kopen van ETH-tokens;
  2. Door te beleggen in Ethereum door middel van CFD’s;

Beide mogelijkheden beschikken over diens eigen voor- en nadelen. Indien je er voor kiest om gewoon ETH-tokens te kopen zal je namelijk moeten zien te voldoen aan alle technische en vaak gecompliceerde eisen die dit met zich meebrengt. Zo zal je een bepaalde wallet moeten aanmaken of zal je, je moeten registreren bij een cryptocurrency exchange. Het kan echter ook anders. Een tweede mogelijkheid die wordt aangeboden is namelijk door te speculeren op de ETH koers door middel van zogenaamde CFD’s.

Wanneer je gaat speculeren met CFD’s op Ethereum is het in eerste instantie van belang om te weten dat je niet fysiek eigenaar zal worden van de ETH-tokens. In plaats daarvan speculeer je op een stijging of een daling van de Ethereum koers. Dit zorgt er voor dat je aan geen technische eisen meer dient te voldoen. Je moet er wel rekening mee houden dat de koersverschillen bij CFD’s nog heviger zijn. Dit maakt ze bijzonder geschikt om bijvoorbeeld mee te dagtraden, maar anderzijds zijn er nog grotere risico’s aan verbonden.