Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Informatie Stookolie

Het is een gouden regel dat je bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille altijd rekening dient te houden met het creëren van een zekere diversiteit. Leg je al je eieren in hetzelfde mandje en gaat het mandje stuk? Dan zal dat er voor zorgen dat je gedurende lange tijd geen eieren meer op je bord terug zal vinden… Hetzelfde geldt ook voor beleggen. Tracht je kapitaal altijd over verschillende sectoren en beleggingsproducten te spreiden om het risico zoveel mogelijk te beperken. Mede omwille van deze reden is bijvoorbeeld stookolie een erg populaire grondstof geworden om in te beleggen. Niet alleen immers een zeer nuttig en vaak gebruikt product, daarnaast is het ook nog eens zo dat haar koers een zekere volatiliteit laat zien. Hier kan je als belegger zowel op korte als op lange(re) termijn je voordeel mee doen.

DEGIRO beleggen

Waarom beleggen in stookolie?

Veel mensen die gaan beleggen in een bepaalde grondstof kijken vooral naar de mate waarin er precies nood is aan de grondstof in kwestie. Dat is inderdaad een belangrijke maatstaf om de solvabiliteit van je belegging de toetsen. Het is bovendien niet alleen maar belangrijk om rekening te houden met de actuele vraag naar in dit geval stookolie, maar ook naar de vraag van de grondstof richting de toekomst. Veel vraag tegenwoordig betekent daarom nog niet automatisch dat dit ook morgen of volgende maand of volgend jaar nog altijd het geval zal zijn, in tegendeel. Stel jij je de vraag waarom je nu precies zou moeten overwegen om te gaan beleggen in stookolie? Dan kan je rekening houden met de hieronder aangegeven voordelen:

  1. Je belegt in een grondstof waar veelvuldig gebruik van wordt gemaakt;
  2. Stookolie wordt vaak gebruikt in huizen, bijvoorbeeld in mazoutketels;
  3. Er kan een extra vorm van diversificatie mee worden gecreëerd in je portefeuille;

Veel mensen stellen zich de vraag wat er zal gebeuren met de prijs van stookolie richting de toekomst. Er wordt immers, bijvoorbeeld voor de verwarming in huis, altijd vaker gekeken in de richting van milieuvriendelijke oplossingen. Dat is correct, maar het gebruik van stookolie kan ook milieuvriendelijk zijn. De laatste nieuwe mazoutketels die op de markt zijn gebracht zijn allemaal hoogrendementsketels. Dit betekent dat er door gebruik te maken van een dergelijke ketel een zeer mooie besparing op de energiefactuur kan worden gerealiseerd.

Bovenstaande doet vermoeden dat de stookolieprijs niet alleen tegenwoordig, maar ook naar de toekomst toe een zeker potentieel kan huisvesten. Helemaal zeker weten we dat uiteraard nooit. Wil je er zeker van zijn dat je voor wat jouw belegging in stookolie betreft niets aan het toeval over zal laten? In dat geval is het altijd belangrijk om zoveel als mogelijk het actuele nieuws met betrekking tot stookolie te volgen. Zo voorkom je vervelende verrassingen.

Welke nadelen zijn er verbonden aan stookolie beleggen?

Ondanks het feit dat stookolie op vlak van diversificatie binnen je beleggingsportefeuille het overwegen absoluut waard is moet het gezegd dat er ook enkele nadelen aan verbonden zijn. Voordat je gaat speculeren op de stookolieprijs dient er dan ook rekening te worden gehouden met de hieronder aangegeven punten:

  1. De stookolieprijs is gekoppeld aan de prijs van een vat ruwe olie;
  2. De stookolieprijs wordt beïnvloed door de wisselkoers tussen de euro en de dollar;
  3. Speculaties op internationale markten maken voorspellingen voor stookolieprijs lastig;

Ondanks het feit dat je dus perfect kan beleggen in stookolie en je dit beleggingsproduct kan aanzien als een aantrekkelijke manier om je beleggingsportefeuille wat extra te diversifiëren moet het gezegd dat ze niet volledig los staat van andere grondstoffen. In het bijzonder de link tussen de stookoliekoers en de oliekoers is iets om zeker rekening mee te houden.

Hoe beleggen in stookolie?

Wil je graag ook beleggen in stookolie? In dat geval zijn er verschillende mogelijkheden om dit te doen. Je zal in eerste instantie bijvoorbeeld moeten bepalen of je er voor kiest om direct of indirect te beleggen in stookolie. In het eerste geval betekent dit dat je er voor kiest om te beleggen in stookolie aandelen. Hiervoor kan een vrij aanzienlijk budget zijn vereist, iets wat niet iedereen uiteraard zomaar voor handen heeft. Dat hoeft evenwel geen groot probleem te zijn. Het is namelijk zo dat je er ook altijd voor kan kiezen om te beleggen in stookolie met behulp van zogenaamde CFD’s. In dit geval kan je optimaal speculeren op de stookoliekoers met een veel kleiner budget. Uiteraard dien je wel rekening te houden met de risico’s die verbonden zijn aan deze beleggingsproducten. Is dat voor jou geen probleem? Dan kan speculeren op de prijs stookolie met CFD’s ook voor jou als belegger de moeite waard zijn.