Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Informatie Platinum

Platinum is een edelmetaal welke er om bekend staat schaarser te zijn in vergelijking met goud. Dit zorgt er voor dat de prijs welke voor platinum in rekening wordt gebracht relatief hoog is gelegen. Bovendien is het ook nog eens zo dat platinum over verschillende, bijzondere eigenschappen beschikt. Het is bijvoorbeeld zo dat platinum niet gevoelig is voor invloeden zoals zuurstof en water. Dit heeft als gevolg dat platinum niet zal verkleuren of verroesten. Mede omwille van deze reden wordt platinum beschouwd als een uitstekende en eigenlijk optimale grondstof voor juwelen. Ook beleggers voelen zich omwille van de uitzonderlijke eigenschappen van platinum altijd vaker aangetrokken tot dit edelmetaal.

DEGIRO beleggen

Hoe beleggen in platinum?

Ben jij als belegger ook wel geïnteresseerd om te beleggen in platinum? In dat geval kan je er rekening mee houden dat dit op tal van verschillende manieren kan gebeuren. Beleggen in platinum kan je dan ook doen door middel van:

  1. Fysiek platinum zoals bijvoorbeeld munten en baren;
  2. Platinum futures;
  3. Platinum ETF’s;

De manier waarop je gaat beleggen in platinum is natuurlijk altijd afhankelijk van het exacte doel dat je voor ogen hebt. Wil je bijvoorbeeld op korte termijn een meerwaarde realiseren met je belegging(en) in platinum? Dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om te beleggen in platinum futures. Bovendien is het ook zo dat ETF’s zeer populaire beleggingsproducten zijn wanneer het aankomt op platinum. De keuze voor futures zorgt er natuurlijk voor dat je over de mogelijkheid beschikt om niet alleen gebruik te maken van een hefboom, daarnaast speculeer je ook zowel op een stijging als een daling van de platinum koers.

Een tweede mogelijkheid om te beleggen in platinum is terug te vinden onder de vorm van zogenaamde ETF’s. De bekendste ETF voor platinum is ongetwijfeld de ‘Physical Platinum Shares’. Deze ETF volgt de platinum prijs waardoor ze absoluut het overwegen waard is. De derde mogelijkheid is uiteraard terug te vinden onder de vorm van fysiek platinum. Wat dit betreft wordt er een onderscheid gemaakt tussen munten en baren. Ondanks het feit dat fysiek platinum toevoegen aan je beleggingsportefeuille het overwegen absoluut waard kan zijn is het wel zo dat je in dit geval uiteraard bepaalde voorzorgsmaatregelen zal moeten treffen. In het bijzonder de veiligheid van je platinum beleggingen is een punt om rekening mee te houden.

Beleggen in platinum aandelen

Buiten de bovenstaande mogelijkheden kan je er ook nog voor kiezen om te beleggen in platinum aandelen. Wat dit betreft zijn er op de markt heel wat verschillende mogelijkheden terug te vinden. Zo is er bijvoorbeeld het ‘Asahi Holdings’ aandeel, maar wat ook te denken van het Zuid-Afrikaanse ‘Anglo American Platinum’? Uiteraard zijn er nog heel wat andere platinum aandelen die het overwegen waard zijn. Wanneer je optimaal wil kunnen profiteren van eventuele koerswijzigingen die Platinum ondergaat zonder rekening te moeten houden met bijvoorbeeld het voorzien van een bepaalde (extra) beveiliging zal de keuze voor platinum aandelen of één van de afgeleide producten ongetwijfeld al snel zijn gemaakt.

Voordelen van platinum

Ondanks het feit dat zilver en goud onbetwistbaar de belangrijkste edelmetalen zijn binnen de beleggersmarkt moet het gezegd dat er ook aan platinum als beleggingsproduct heel wat interessante voordelen zijn verbonden. Wij hebben de belangrijkste voordelen van dit edelmetaal alvast even voor jou op een rijtje gezet:

  1. Platinum is veel zeldzamer in vergelijking met goud. Dat kan voor de lange(re) termijn op financieel vlak een groter potentieel met zich meebrengen.
  2. Platinum is een grondstof die binnen de industrie als zeer belangrijk wordt beschouwd. Platinum is onder meer noodzakelijk voor de productie van glasvezel kabels.
  3. Platinum is een populair edelmetaal voor het maken van juwelen.
  4. Platinum heeft het karakter van harde activa. Dit betekent dat ze jouw eigendom is en niet geconfronteerd wordt met derde partij risico’s.

Altijd meer beleggers zien platinum niet alleen als een beleggingsproduct om mee te speculeren op een toekomstige koersstijging, daarnaast vormt ze ook een soort van buffer voor economisch onzekere tijden. Wat dat betreft vertoont ze in principe min of meer gelijkaardige eigenschappen als goud. Althans op vlak van beleggingsproduct.

Welke risico’s brengt platinum beleggen met zich mee?

De risico’s waar je mee geconfronteerd wordt bij platinum beleggen zijn vergelijkbaar als de risico’s die van toepassing zijn bij beleggen in zilver en goud. Uiteraard is er in eerste instantie het koersrisico. Ondanks het feit dat platinum in de basis weinig volatiel is spreekt het voor zich dat er altijd extreme(re) prijsschommelingen kunnen ontstaan. Beleggen in platinum brengt dan ook nooit de garantie met zich mee dat het kapitaal dat je hebt geïnvesteerd geen waardevermindering doormaakt. Hou je hier rekening mee en ben je op zoek naar een grondstof die wat extra diversiteit toevoegt ten opzichte van de klassiekers zilver en goud? Dan kan speculeren op de platinum koers mogelijks een aanrader zijn.