Informatie Olie
Binnen de beleggerswereld wordt er vaak naar olie verwezen als zijnde het ‘zwarte goud’. Deze benaming komt absoluut niet uit de lucht vallen, in tegendeel. Olie is dan ook niet voor niets één van ’s werelds belangrijkste grondstoffen. De olieprijs is bijgevolg voor een niet onaanzienlijk deel bepalend voor de gezondheid van de gehele (wereld)economie. Van olie is echter bekend dat de bestaande reserves langzaam maar zeker op raken. Dit heeft als gevolg dat de zeldzaamheid van olie een belangrijke rol kan gaan spelen in de toekomst. Ook voor jou als belegger brengt dit uiteraard een zeker potentieel met zich mee.
Waarom beleggen in olie?
Het is niet zo vreemd dat olie sinds jaar en dag door menig aantal beleggers een warm hart wordt toegedragen. Niet alleen is het namelijk één van de belangrijkste grondstoffen ter wereld, daarnaast kent de oliemarkt een zeer volatiel karakter. Hierdoor is het zowel voor daghandelaars als voor beleggers die investeren voor de lange(re) termijn mogelijk om aantrekkelijke winsten te realiseren. In ieder geval, bij beleggen in olie kan je altijd rekenen op de hieronder aangegeven, potentiële voordelen:
- Olie is de belangrijkste wereldwijde energiebron, de vraag is dus enorm;
- Beleggen in olie kan een uitstekende vorm van diversificatie betekenen;
- Beleggen in olie zowel op korte als op lange termijn potentieel rendabel;
- Volatiele karakter van oliemarkt maakt speculeren op olie koers vaak erg interessant;
Met welke nadelen dien je rekening te houden?
Ondank het feit dat olie inderdaad één van ’s werelds belangrijkste grondstoffen is moet het gezegd dat het niet interessant is om zomaar blindelings in olie in te stappen. Het is namelijk zo dat er ook enkele niet onbelangrijke nadelen aan verbonden zijn om rekening mee te houden. In eerste instantie is het zo dat de oliemarkt zeer sterk wordt gedreven door vraag en aanbod. Dit is dan ook continue bepalend voor de actuele olieprijzen. Ondanks het feit dat de voorraden met olie inderdaad afnemen moet het gezegd dat olieproducerende landen vaak zelf een bepaalde kunstmatige schaarste creëren door minder olie op te halen. Hier kan jij als belegger je voordeel mee doen, maar er is ook een niet onbelangrijk nadeel aan verbonden.
De olie prijs is namelijk erg moeilijk te voorspellen. In het verleden heeft de prijs voor een vat ruwe olie bijvoorbeeld vaak gefluctueerd tussen de 12 en 140 dollar. De actuele olieprijs kan dus met andere woorden snel een stevige sprong maken, maar ook een aanzienlijke klap te verduren krijgen. Het volatiele karakter van de markt met het vermogen om toch een bepaalde koers gedurende lange tijd vast te houden maakt ze bijzonder moeilijk in te schatten. Mede omwille van deze reden worden beleggingen in olie vaak als zeer risicovol aanzien.
Direct speculeren op de olieprijs met CFD’s
Zou je als belegger graag willen speculeren op de prijs van een vat ruwe olie? Op dit vlak worden binnen de beleggerswereld verschillende mogelijkheden aangeboden. Het spreekt voor zich dat het merendeel van de beleggers er namelijk liever niet voor kiezen om zomaar een grote hoeveelheid aan vaten olie op te slaan bij hun woning. In plaats daarvan kan het de moeite waard zijn om te speculeren op de koers olie door gebruik te maken van zogenaamde CFD’s. Het gaat hierbij om beleggingsproducten die het mogelijk maken om bepaalde posities in te nemen in ruwe olie of brent. Bovendien staan CFD’s er om bekend een minder groot budget te vereisen waardoor speculeren op bijvoorbeeld de olieprijs brent op deze manier financieel een behoorlijk stuk toegankelijker wordt gemaakt.
Beleggen in olie met aandelen of fondsen
Wil je graag speculeren op de olieprijs door middel van aandelen? Ook op dit vlak zijn er op de markt heel wat interessante mogelijkheden terug te vinden. Enkele bekende aandelen die een connectie hebben met olie zijn bijvoorbeeld ‘ConocoPhillips’, ‘Royal Dutch Shell’ evenals ‘Diamondback Energy’. Uiteraard zijn er op de markt nog meer aandelen terug te vinden waar je naar zou kunnen kijken, maar dit zijn er toch alvast een paar. Wil je graag het risico dat is verbonden aan je belegging in olie iets meer kunnen spreiden? Zou je dan ook met je belegging niet zomaar willen investeren in één, maar wel in meerdere olie aandelen? In dat geval is het natuurlijk altijd de moeite waard om te kijken in de richting van een fonds.
Ben je een ervaren belegger en wil je graag het volatiele karakter van de oliemarkt ten volle kunnen benutten? In dat geval is het altijd een mogelijkheid om te denken in de richting van een olie future. Je zou er als belegger op dit vlak voor kunnen kiezen om te kijken naar de CL future of naar de BZ future. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, wanneer je graag wil speculeren op de olie koers zijn er heel wat mogelijkheden voor handen om dit te doen!