Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Informatie Ethanol

Beleggen in ethanol is voor menig aantal beleggers een beetje een “ver van hun bed show”. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat deze brandstof binnen de beleggerswereld altijd met meer aandacht wordt bekeken. Dit heeft alles te maken met het feit dat deze groene brandstof altijd vaker wordt vermengd met de klassieke benzine. Sterker nog, dit gebeurt zelfs volgens wettelijk verplichte verhoudingen. Dit zorgt er uiteraard voor dat de nood aan ethanol tegenwoordig aanzienlijk hoger ligt in vergelijking met vroeger. Kan deze brandstof ook voor jou als belegger interessant zijn om naar te kijken of niet? Wij trachten een antwoord te geven op deze vraag door middel van de informatie op deze pagina.

DEGIRO beleggen

De connectie tussen Ethanol en maïs

Voordat je gaat beleggen zijn er heel wat zaken die je moet weten over ethanol. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat er een connectie is tussen ethanol en maïs. Wanneer je dus met andere woorden reeds één of meerdere onderdelen van je portefeuille hebt die zich richten op maïs is het op vlak van diversificatie wel belangrijk om dit in het achterhoofd te houden. De belangrijkste grondstof voor het maken van ethanol is namelijk nog altijd maïs. Dit gezegd zijnde zijn er ook wel alternatieven op de markt voor handen. Het gaat hierbij dan om bijvoorbeeld gierst evenals het residu van de wijnproductie. Ben je dus met andere woorden van plan om te speculeren met ethanol? Dan zal je toch vooral de maïsprijs in het oog willen houden. Deze is namelijk bepalend voor de kostprijs waar ethanol over beschikt.

Rekening houden met de actuele olieprijs

Je alleen maar focussen op de prijs van maïs is natuurlijk niet de bedoeling. Het is namelijk zo dat je om het winstpotentieel van een belegging in ethanol te kunnen voorspellen ook rekening zal willen houden met bijvoorbeeld de actuele olieprijs. Deze dient immers over voldoende steun te beschikken om een solide verkoopprijs voor ethanol te kunnen rechtvaardigen. Wat dit betreft kan er niet meer louter en alleen worden gekeken naar de markt in de Verenigde Staten. Dan moet er immers vooral op wereldniveau worden gekeken. Gelukkig neemt de vraag ook uit het Oosten toe. Met name in India en Indonesië is men naarstig op zoek naar betaalbare alternatieven voor ruwe olie. Ook dit kan de algemene vraag en dus ook het prijsniveau van ethanol alleen maar ten goede komen.

Wat zijn de voordelen van ethanol beleggen?

De voorbije jaren is gebleken dat altijd meer beleggers rekening gaan houden met een bepaalde participatie in ethanol voor wat hun beleggingsportefeuille betreft. Dat is helemaal niet zo vreemd, in tegendeel. Het is namelijk zo dat je bij een belegging in ethanol altijd kan rekenen op de hieronder aangegeven voordelen:

  1. Je belegt in een milieuvriendelijk product met een groot potentieel;
  2. Je belegt in zekere zin buiten de klassieke, financiële markten om;
  3. Je belegt in een product welke voor diverse toepassingen kan worden gebruikt;
  4. Je zorgt voor een zekere vorm van extra diversificatie binnen je portefeuille;

Met welke nadelen moet je rekening houden?

Bij veel beleggers wordt de keuze om te beleggen in ethanol vooral gemaakt bij wijze van diversificatie binnen de beleggingsportefeuille. Daar is absoluut niets mis mee, maar er dient wel rekening mee te worden gehouden dat er een niet onbelangrijke link bestaat tussen enerzijds ethanol en anderzijds maïs. In het bijzonder wanneer je reeds over een (grote) positie in maïs beschikt is het altijd aan te raden om hier even bij stil te blijven staan. Mogelijks kan dit de grootte van je potentiële belegging in ethanol immers sterk beïnvloeden.

Ook beleggen in ethanol?

Heb je alle voor- en nadelen grondig tegenover elkaar afgewogen? Heb je bovendien besloten om ook te gaan beleggen in ethanol? In dat geval zal je alleen nog voor jezelf moeten uitmaken op welke manier je dit precies gaat doen. Wat dit betreft heb je namelijk meerdere mogelijkheden. De meest voor de hand liggende optie is direct beleggen in ethanol gerelateerde aandelen. Wat dit betreft zou je bijvoorbeeld kunnen kijken in de richting van Pacific Ethanol. Het is echter ook mogelijk dat je optimaal willen kunnen speculeren op de Ethanol koers en je bijvoorbeeld daarvoor slechts een beperkter budget voor handen hebt.

In het bovenstaande geval is het ook mogelijk om gebruik te maken van CFD’s. Op deze manier kan je als belegger met een beperkter budget toch nog altijd een zeer mooie positie aannemen. Voor welke manier van beleggen in ethanol je uiteindelijk zal kiezen is niet alleen afhankelijk van de precieze hoeveelheid aan budget die je voor handen hebt, bovendien spreekt het voor zich dat je ook rekening zal willen houden met de risico’s die er aan je belegging in kwestie verbonden zijn. In ieder geval mag het duidelijk zijn, een belegging in ethanol is zonder twijfel op tal van verschillende manieren mogelijk.