Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Informatie Goud

Goud is sinds jaar en dag één van de vaakst besproken grondstoffen binnen de beleggerswereld. De meningen over goud in een beleggersportefeuille zijn dan ook zeer sterk verdeeld. Niet in het minst de intrinsieke waarde waar goud over beschikt wordt vaak in vraag gesteld. Niemand zal de meerwaarde van edelmetalen binnen bepaalde sectoren ontkennen, maar is goud ook een waardevolle aanvulling op je beleggersportefeuille? Absoluut en wel om twee redenen. In eerste instantie biedt goud namelijk altijd een bepaalde vorm van bescherming tegen economisch slechtere tijden, maar daarnaast zorgen de regelmatige prijsschommelingen er ook voor dat dit een zeer lucratieve belegging op korte termijn kan zijn.

DEGIRO beleggen

Hoe beleggen in goud?

Je kan er op verschillende manieren voor kiezen om te beleggen in goud. In eerste instantie is het bijvoorbeeld mogelijk om fysiek goud aan te kopen. Je kan er voor kiezen om gouden baren, maar ook munten aan te kopen. Dit is interessant omdat je dan fysiek eigenaar bent van het goud, maar daar tegenover staat dat er ook wel wat nadelen aan fysiek investeren in goud zijn verbonden. Het is bijvoorbeeld zo dat de prijs van je investering in dit geval niet altijd strikt is gekoppeld aan de actuele goudprijs. Daarnaast spreekt het voor zich dat fysiek goud ook op een veilige manier moet kunnen worden opgeslagen.

Wil je zo optimaal mogelijk kunnen speculeren op de goud koers? In dat geval kan je er als belegger ook voor kiezen om te beleggen in een zogenaamde ETF voor goud. Wanneer je deze keuze maakt moet je wel rekening houden met bepaalde kosten. Zo is er doorgaans niet alleen de commissie die wordt aangerekend, maar dient er ook rekening te worden gehouden met een jaarlijks bewaarloon. Een ‘Gold exchange-traded fund’ of GETF kan afhankelijk van je beleggersstrategie een te overwegen vorm van beleggen in goud zijn. Dit in het bijzonder wanneer je optimaal wil kunnen profiteren van wijzigingen in de goud prijs.

Voordelen van beleggen in goud

Er zijn meerdere voordelen verbonden aan beleggen in goud. Van alle grondstoffen waar je als belegger op kan speculeren is goud ongetwijfeld één van de bekendste. Heel wat grote beleggers vinden het een absolute vereiste om een bepaald percentage van hun portefeuille in goud te beleggen. Dit enerzijds om te kunnen speculeren op de verschillen in goudprijs, maar anderzijds als een vorm van ‘verzekering’. Misschien wel meer dan ooit zorgt goud voor een vorm van zekerheid in economisch onstabiele tijden. Wil je dus een beetje extra defensieve eigenschappen toekennen aan je beleggingsportefeuille? Dan kan kijken in de richting van (fysiek) goud absoluut het overwegen waard zijn.

Nadelen van beleggen in goud

Ondanks het feit dat heel wat gerenommeerde beleggers het er met elkaar over eens zijn dat goud perfect een plaats kan hebben in een stabiele en goed gediversifieerde beleggingsportefeuille moet het ook gezegd dat er een aantal nadelen aan verbonden zijn. In eerste instantie is de goudprijs niet extreem volatiel. Dit zorgt er voor dat je door te speculeren op de goud koers op korte termijn veelal slechts relatief beperkte winsten kan maken. Dit geldt uiteraard niet voor politiek onzekere tijden waarin de goudprijs een aanzienlijk volatieler karakter aan de dag kan leggen. Bovendien dient er rekening mee te worden gehouden dat kiezen voor een belegging in goud met een ETF uiteraard net wat hogere risico’s met zich meebrengt in vergelijking met fysiek beleggen in dit edelmetaal. Dit laatste heeft echter als nadeel dat er bij grote(re) hoeveelheden uiteraard extra beveiliging dient te worden voorzien. Een veilige opslagplaats voor fysiek goud is dan ook een absolute must.

Extra diversifiëren met goud

Ondanks het feit dat speculeren op de koers goud dus in de praktijk perfect mogelijk is moet het gezegd dat het merendeel van de beleggers er vaak voor kiezen om te beleggen in goud omwille van de uitstekende diversifiëring die ze met zich meebrengt. Goud is dan ook werkelijk uitstekend geschikt om wat extra diversiteit in je beleggingsportefeuille te implementeren. Goud is immers in vergelijking met heel wat andere assets niet afhankelijk van de aandelenkoersen of valuta’s. Dit zorgt er voor dat een plotse rendementsval op één van deze beleggingsproducten niet meteen een negatief effect zal hebben op de goudprijs. Voor beleggers die dus met andere woorden op zoek zijn naar een mogelijkheid om wat extra diversiteit in te bouwen in hun beleggingsportefeuille kan kiezen voor goud interessant zijn.

Vrijgesteld van BTW

Ben je van plan om fysiek goud aan te kopen of wil je graag fysiek goud combineren met een GETF? In dat geval kan je rekenen op de vrijstelling voor BTW in Nederland. Dit betekent dat er op de aankoop van beleggingsgoud geen BTW wordt geheven. Ook de vrijstelling van BTW die van toepassing is voor beleggingsgoud is uiteraard een extra interessant voordeel waar je als belegger in goud op kan rekenen.