Informatie Aardgas
Sinds jaar en dag is aardgas één van de populairste grondstoffen onder beleggers. Dit is ook niet zo vreemd, want aardgas is één van de vaakst gebruikte grondstoffen ter wereld. Niet alleen wordt ze veelvuldig gebruikt door consumenten, maar ook door bedrijven. In het bijzonder wordt aardgas verstookt als energiebron. Wat veel mensen niet weten is dat aardgas eveneens door elektriciteitscentrales wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Veel mensen denken dat, wanneer ze koken op inductie en ze bijvoorbeeld hun verwarmingsketel laten vervangen door een warmtepomp, ze geen aardgas meer nodig hebben. Indirect is dat dus nog altijd wel degelijk het geval. Mede omwille van de grote noodzaak aan aardgas zien beleggers in deze grondstof een potentieel waardevolle investering.
Hoe komt de prijs van aardgas tot stand?
Zoals geldt voor het merendeel van de commodity’s is het ook bij aardgas zo dat haar prijs door tal van verschillende factoren wordt beïnvloed. In eerste instantie wordt de basis voor de gasprijs gelegd door de actuele staat van de wereldeconomie. Dit geldt niet alleen voor aardgas, maar voor een zeer groot aantal grondstoffen. Wanneer er sprake is van hoogconjunctuur stijgt de vraag naar grondstoffen immers aanzienlijk. Dit heeft doorgaans een positieve impact op de actuele aardgas koers. Ook de omgekeerde situatie kan zich voordoen. Is er sprake van minder gunstige economische omstandigheden? Dan is het zomaar mogelijk dat de prijs van aardgas rake klappen te verduren krijgt.
Een tweede niet onbelangrijke factor voor de totstandkoming van de prijs van aardgas is het weer. Koude winters kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de vraag naar aardgas stijgt. Wat veel mensen niet weten is dat dit ook geldt voor (uitzonderlijk) warme zomers. Voor het koelen van woningen is namelijk een grote hoeveelheid aan elektriciteit vereist. Zoals eerder aangegeven maken elektriciteitscentrales veelvuldig gebruik van aardgas voor het opwekken van elektriciteit waardoor ook op deze manier een meerwaarde kan worden gerealiseerd voor de aardgas prijs. Tot slot staat aardgas ook niet volledig los van fiat-geld, in tegendeel. Het is algemeen bekend dat ook de actuele koers van de Amerikaanse dollar een bepaalde invloed uitoefent op de aardgas prijs.
Hoe beleggen in aardgas?
Beleggen in aardgas kan gebeuren op tal van verschillende manieren. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat veel beleggers er voor kiezen om te beleggen in aardgas door middel van een zogenaamde ETF. In dit geval kan er een keuze worden gemaakt uit tal van verschillende trackers. De grootste en bijgevolg tevens ook belangrijkste ETF is de zogenaamde ‘VelocityShares 3x Long Natural Gas ETF’. Indien je er voor kiest om te beleggen in aardgas met behulp van een dergelijke ETF wordt er deels belegd met geleend geld. Bovendien reageert de ETF drie keer heftiger op de koersbewegingen die aardgas maakt. Dit maakt deze ETF erg geschikt voor korte termijn beleggingen in aardgas.
Een tweede optie die het overwegen waard kan zijn voor beleggingen in aardgas is door gebruik te maken van de zogenaamde ‘United States Natural Gas Fund’ ETF. Zoals de naam reeds laat vermoeden gaat het hierbij evenwel om een ETF die zich volledig richt op de Amerikaanse markt voor aardgas. Wil je liever niet beleggen in aardgas door middel van een ETF, maar geef je eerder de voorkeur aan het gebruik van een future? In dat geval kan de ‘Henry Hub Natural Gas Future’ het overwegen eventueel ook waard zijn. Deze future geniet in het bijzonder een mooie populariteit onder dag handelaren welke in willen spelen op kortstondige koersbewegingen.
Het spreekt voor zich dat je er als belegger ook voor kan kiezen om niet indirect, maar wel direct te beleggen in gas op de beurs. In dit geval kies je er voor om te beleggen in gas gerelateerde aandelen. Wat dit betreft kan er een keuze worden gemaakt uit tal van verschillende mogelijkheden. Denk hierbij aan aandelen zoals bijvoorbeeld de PetroHawk Energy Corporation, de Stone Energy Corporation of SandRidge Energy. Het spreekt voor zich dat je door te beleggen in dergelijke aandelen pas echt op de meest optimale manier kan inspelen op de actuele gasprijs.
Zijn er ook nadelen verbonden aan beleggen in aardgas?
Ondanks de vele potentieel interessante voordelen die beleggen in gas met zich meebrengt moet het gezegd dat er ook enkele nadelen bestaan die je als belegger altijd in je achterhoofd moet houden. Veel beleggers kijken namelijk in de richting van aardgas als min of meer alternatieve beleggingsvorm welke enigszins los staat van de reguliere financiële markt. Dat is echter helemaal niet het geval. Zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald is het zo dat de koers van de Amerikaanse dollar bijvoorbeeld een niet onaanzienlijke invloed uitoefent op de actuele waarde van aardgas. Dit is dan ook absoluut een factor om rekening mee te houden. Bovendien was de prijs van aardgas jarenlang relatief stabiel, maar vertoont ze nu toch een enigszins volatieler karakter. Wil je dus met andere woorden gaan beleggen in aardgas? Hou dan zeker rekening met de potentiële risico’s die deze belegging met zich mee kan brengen.