Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Informatie Palladium

Palladium wordt vaak omschreven als een nobele onbekende in de wereld van niet alleen de edelmetalen en de commodities. Ondanks het feit dat Palladium geen ronkende naam heeft in vergelijking met bijvoorbeeld zilver en goud gaat er toch een niet onbelangrijk potentieel in schuil. Dit potentieel is niet in het minst te wijten aan het feit dat Palladium een edelmetaal is welke in heel wat invloedrijke sectoren wordt gebruikt. Daarnaast is het ook nog eens zo dat het hier nog altijd gaat om ’s werelds zeldzaamste edelmetaal. Deze eigenschappen zorgen er voor dat beleggers toch altijd vaker interesse hebben om palladium aan hun portefeuille toe te voegen. Hoe je dat precies kan doen kom je te weten op deze pagina.

DEGIRO beleggen

Het potentieel van palladium binnen verschillende sectoren

Palladium heeft door de jaren heen ook binnen de beleggerswereld een niet onbelangrijke groei op vlak van populariteit laten optekenen. Deze groei is er vooral gekomen nadat bekend raakte dat Palladium binnen verschillende sectoren van onschatbare waarde is. In radioactieve vorm helpt het bijvoorbeeld bij de behandeling van prostaatkanker. Daarnaast wordt palladium vaak gebruikt voor de ontwikkeling van katalysators. Deze worden op hun beurt gebruikt in zowel de auto-industrie als de oliesector. De vraag naar palladium is dus groot en dat terwijl het aanbod relatief beperkt is. Dit maakt het tot één van de zeldzaamste edelmetalen die er op deze planeet zijn terug te vinden. Een belegging in palladium kan dan ook voor de toekomst erg lucratief blijken te zijn. Uiteraard kunnen er op dit vlak wel nooit garanties worden gegeven.

Een belangrijke zwakte van palladium

Bovenstaande zal bij veel beleggers natuurlijk als muziek in de oren klinken. De zeldzaamheid van palladium maakt het immers het overwegen waard om bij wijze van diversificatie in een beleggingsportefeuille op te nemen. Anderzijds moet het gezegd dat deze commodity eveneens over een niet onbelangrijke zwakte beschikt. Deze zwakte is terug te vinden in de ontginningsgebieden van dit edelmetaal. Zomaar even meer dan 93 procent van palladium wordt gewonnen in Rusland en Zuid-Afrika. In beperktere mate gebeurt dit ook in de Verenigde Staten en Canada. In het bijzonder politieke onrust in met name Zuid-Afrika kan niet onaanzienlijke fluctuaties teweegbrengen in een voorheen eigenlijk weinig volatiele markt. Daarnaast is het onduidelijk op welke manier en in welke mate Rusland haar voorraad met palladium op de markt zal brengen. Ten tijde van de Sovjet-periode werd er namelijk heel wat palladium gewonnen. Deze komt nu stelselmatig op de markt waardoor dit de prijs uiteraard kan beïnvloeden. Hoeveel palladium er precies in voorraad is bij de Russen is geheim.

Hoe beleggen in palladium?

Net zoals de andere grondstoffen die er worden verhandeld geldt ook voor palladium dat je er  op tal van verschillende manieren in kan beleggen. In eerste instantie zijn er bijvoorbeeld de fysieke palladium producten. Wat dit betreft kan je zowel kiezen voor palladium munten als voor speciale baren. Dit is dus perfect vergelijkbaar met een belegging die je kan doen in andere edelmetalen zoals bijvoorbeeld zilver en goud. Ben je van plan om te beleggen in palladium munten? Kijk dan uit dat je niet kiest voor speciale verzamelmunten. Deze kunnen een bepaalde meerwaarde met zich meebrengen voor verzamelaars, maar niet voor de waarde van de commodity of zich. Dit maakt verzamelmunten van palladium minder interessant.

Een tweede mogelijkheid waarover je beschikt als belegger is het aankopen van aandelen in ontginningsbedrijven. Een belangrijke producent die zich op de Russische markt bevindt is ‘Norilsk Nickel’. Wil je liever beleggen in palladium op de Amerikaanse en / of Canadese markt? In dat geval zou je daarvoor kunnen kijken in de richting van ‘North America Palladium’ evenals ‘Stillwater Mining’. Eventueel zou je er ook voor kunnen kiezen om te kijken in de richting van futures in palladium. In ieder geval mag het duidelijk zijn, op welke manier jij ook graag zou willen speculeren op de Palladium koers, het kan in principe allemaal.

Beleggen in palladium aandelen of niet?

Speculeren op een stijging (of een daling) van de palladium prijs kan dus op tal van verschillende manieren gebeuren. Ondanks het feit dat palladium in vergelijking met goud en zilver nog veel minder veelvuldig is terug te vinden in beleggingsportefeuilles moet het gezegd dat er misschien naar de toekomst toe wel meer potentieel in terug te vinden is. Wie op zoek is naar een beetje extra diversificatie om te integreren in zijn of haar portefeuille kan dan ook zeker in de richting van palladium kijken. Anderzijds blijft het een nog relatief onbekend beleggingsproduct welke dus mogelijks ook grotere risico’s met zich meebrengt in vergelijking met bijvoorbeeld goud. Toch, ben je op zoek naar een beetje extra diversificatie binnen het gedeelte met commodities of grondstoffen in je beleggingsportefeuille? Dan is beleggen in palladium altijd iets wat je kan overwegen.

palladium aandelen