Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

zilver aandelen

Informatie Zilver

Veel mensen die van plan zijn om te beleggen in edelmetalen worden een beetje afgeschrikt door de prijs waar bijvoorbeeld goud over beschikt. Het spreekt dan ook voor zich dat niet iedereen zomaar over voldoende vermogen beschikt om een aanzienlijke positie in goud in te kunnen nemen. Dat hoeft ook niet. Ondanks het feit dat goud natuurlijk bijzonder populair is moet het namelijk gezegd dat er ook heel wat andere edelmetalen op de markt zijn terug te vinden die het overwegen waard zijn. Een bekend voorbeeld van zo’n edelmetaal is zilver. Ook dit kan zomaar een prima beleggingsproduct zijn en dat tegen een aanzienlijk lagere prijs.

DEGIRO beleggen

Waarom beleggen in zilver?

Er wordt binnen verschillende productieprocessen veelvuldig gebruik gemaakt van zilver. Nagenoeg 85 procent van de volledige beschikbare voorraad aan zilver wordt verkocht voor industriële doeleinden. We vinden zilver dan ook in verrassend veel verschillende verbruiksproducten terug. Denk op dit vlak bijvoorbeeld maar eens aan zonnecellen, waterzuiveringsinstallaties, satellieten evenals batterijen en nog zoveel meer. Zilver is bovendien ook een onmisbaar onderdeel geworden in tal van elektronische toestellen. Wat dit betreft kan er in eerste instantie worden gedacht aan bijvoorbeeld laptops en tablets, maar ook aan televisies en smartphones.

In principe kiezen beleggers er vandaag de dag omwille van verschillende redenen voor om te beleggen in zilver. In eerste instantie gebeurt dit als min of meer veilige haven voor economisch mindere tijden. Daarnaast is de algemene verwachting echter ook dat zilver naar de toekomst toe schaarser zal worden. Dit kan als gevolg hebben dat de zilverprijs aanzienlijk kan worden beïnvloed. Wat dit betreft geldt voor zilver dan ook min of meer dezelfde verwachting als voor andere zeldzame grondstoffen zoals bijvoorbeeld platinum en palladium. Kenmerkend voor zilver is dat ze over een veel grotere volatiliteit beschikt in vergelijking met goud. Dit heeft ongetwijfeld deels te maken met het feit dat de zilvermarkt zo’n 19 keer kleiner is ten opzichte van de goudmarkt.

Voordelen van speculeren op de zilver prijs

Beleggen in zilver kan op tal van verschillende manieren gebeuren. Speculeren op de zilverkoers is voor veel beleggers opvallend genoeg niet de belangrijkste reden. Zij zien in zilver (net als in andere edelmetalen overigens) vooral een mogelijkheid om een bepaalde veiligheid of zekerheid in te bouwen voor economisch slechtere tijden. Wij hebben de belangrijkste redenen om te beleggen in zilver even voor je uitgezocht en op een rijtje gezet:

 • Zilver is opvallend genoeg zeldzamer in vergelijking met goud;
 • Zilver wordt veelvuldig gebruikt in de productiesector;
 • Geldfondsen hebben er lange tijd voor gekozen om zilver te negeren;
 • Niet alleen goud, maar ook zilver bevindt zich buiten het financiële systeem;
 • Zilver eenvoudiger door iedereen worden gekocht in vergelijking met goud;

Hoe beleggen in zilver aandelen?

Nu je weet waarom je er voor kan kiezen om te beleggen in zilver is het eveneens belangrijk om even te kijken naar de manieren waarop je kan beleggen in dit edelmetaal. Belangrijk daarbij is om jezelf de vraag te stellen wat de achterliggende reden voor je belegging precies is. Ga je beleggen in zilver omdat je wil speculeren op een stijging van de zilverkoers of ga je zilver opnemen in je beleggingsportefeuille als financiële buffer voor economisch mindere tijden? Afhankelijk van je keuze op dit vlak kan je er voor kiezen om op de volgende, verschillende manieren te investeren in zilver:

 1. Beleggen in aandelen van zilvermijnen;
 2. Fysiek zilver onder de vorm van munten en baren;
 3. Beleggen in zilver door middel van een ETF;
 4. Speculeren op de zilverprijs door middel van een CFD;
 5. Beleggen in een certificaat of zogenaamde tracker;
 6. Speculeren op zilver met behulp van turbo’s, speeders, warrants, etc.;

Beleggen in zilver met een beperkt(er) budget

Speculeren op de zilverprijs staat er om bekend behoorlijk veel toegankelijker te zijn in vergelijking met speculeren op de evolutie die de goudkoers doormaakt. Dit heeft alles te maken met de onderliggende waarde waar zilver over beschikt. Daarnaast zijn er ook bepaalde, specifieke beleggingsproducten op de markt terug te vinden die beleggen in zilver nog eenvoudiger en bovendien financieel potentieel nog interessanter maken. Het gaat hierbij natuurlijk in het bijzonder om zogenaamde ‘CFD’s’. Met behulp van dergelijke beleggingsproducten is het mogelijk om op de meest optimale wijze te speculeren op de zilverkoers. Bovendien kan je met dergelijke beleggingsproducten op meerdere manieren speculeren op de evolutie van de prijs van zilver, namelijk:

 1. Door ‘long’ te gaan en dus te speculeren op een stijging van de zilverprijs;
 2. Door ‘short’ te gaan speculeer je op een potentiële daling van de zilverprijs;

Het mag in ieder geval duidelijk zijn, wanneer je wil beleggen in zilver of je wil speculeren op de zilverkoers is het altijd mogelijk om dat te doen met een klein(er) budget. Dit geldt ook voor wanneer je er de voorkeur aan geeft om te beleggen in fysiek zilver. Vaak zijn zilveren munten bijvoorbeeld reeds aan te kopen vanaf een halve ounce. Beleggers kiezen er echter over het algemeen vooral voor om zilveren munten aan te kopen die beschikken over een gewicht van één ounce of meer. Het feit dat zilveren munten ook zo eenvoudig en in kleinere hoeveelheden aangekocht kunnen worden maakt uiteraard een uitstekende spreiding over een lange(re) periode mogelijk. Zo voorzie je een beetje extra diversificatie in je portefeuille.

zilver aandelen