Uraniumaandelen
Informatie Uranium
Uranium is een bijzondere grondstof die sinds jaar en dag over een bepaalde aantrekkingskracht beschikt. Dit gezegd zijnde is het ook een grondstof waar de nodige tegenstanders voor te vinden zijn. Zo wordt uranium bijvoorbeeld erg vaak gebruikt voor niet alleen kernenergie, maar ook voor kernwapens evenals oorlogsvoertuigen. Daar tegenover staat dat uranium er ook om bekend staat een zekere bescherming tegen straling te kunnen bieden. Dit laatste zorgt er voor dat de maatschappelijk verantwoorde functie van uranium nog wat extra in de verf kan worden gezet. Het uitgebreide toepassingsvlak evenals de vraag naar uranium vanuit diverse sectoren maakt dat heel wat beleggers deze grondstof op één of andere manier willen toevoegen aan hun beleggingsportefeuille. Geldt dat ook voor jou? In dat geval kan de informatie op deze pagina je daar ongetwijfeld bij van dienst zijn!
Hoeveel vraag is er nog naar uranium?
Nederlandse beleggers denken vaak dat de vraag naar uranium stelselmatig afneemt. Daar valt natuurlijk zeker iets voor te zeggen. In het Westen is het namelijk zo dat het aantal kernreactoren stevig wordt afgebouwd. Daar staat echter tegenover dat de vraag naar uranium in sterk opkomende economieën zoals bijvoorbeeld China en India net toeneemt. Dit zijn absoluut niet de kleinste markten in de wereld waardoor er gerust kan worden gesteld dat er zomaar nog een bepaald potentieel schuil gaat in uranium. Mede omwille van deze reden wordt er door heel wat beleggers voor gekozen om ze als vorm van extra diversificatie in hun portefeuille op te nemen. Dit kan bovendien op verschillende manieren gebeuren, maar daar vertellen we je verder op deze pagina graag meer over.
Waarom beleggen in uranium?
Er is heel wat gezegd en geschreven over uranium en niet zelden zijn de meningen over deze grondstof overwegend negatief. Toch moet het gezegd dat er vanuit de beleggerswereld nog altijd heel wat interesse bestaat in uranium als beleggingsproduct. Dit heeft alles te maken met de verschillende voordelen die er nog altijd aan deze grondstof zijn verbonden, namelijk:
- Groene energie kan nog lang niet aan de volledige energiebehoefte tegemoetkomen;
- De schrik die ontstond na enkele kernrampen in het verleden lijkt weg te ebben;
- Wereldwijde spanningen doen de vraag naar uranium vaak tijdelijk toenemen;
De verschillende voordelen die zijn verbonden aan uranium kunnen er voor zorgen dat de uraniumprijs niet alleen tegenwoordig, maar ook in de toekomst een zekere potentieel interessante volatiliteit aan de dag zal weten te leggen. Hier kan jij als belegger uiteraard zowel op korte als op lange termijn je voordeel mee doen.
Welke nadelen zijn er verbonden aan beleggen in uranium?
Een niet onbelangrijk nadeel waar je rekening mee moet houden is dat de uraniumprijs altijd kan worden beïnvloed door de (veiligheids)situatie in Kazachstan. Dit heeft alles te maken met het feit dat het merendeel van de uranium die wordt geproduceerd in de wereld uit dit land afkomstig is. Het gaat hierbij om ruim 25.000 ton uranium per jaar. Dat is heel wat minder dan de tweede grootste producent van de wereld, namelijk Canada. Op de derde plaats staat Australië met naar verwachting zo’n 6.000 ton uranium op jaarbasis.
Dat uranium in het bijzonder uit deze landen afkomstig is lijkt op het eerste zicht misschien wat vreemd. Deze grondstof is namelijk nog in heel wat andere landen op deze planeet terug te vinden. Dat klopt, alleen zijn de lokale hoeveelheden dan vaak zo beperkt dat het niet winstgevend is om ze te winnen. Dit maakt de wereldwijde vraag naar uranium toch afhankelijk van de drie aangehaalde landen. Canada en Australië zijn uiteraard stabiele landen, maar dat het overgrote deel uit Kazachstan afkomstig is boezemt toch een beetje angst in bij beleggers.
Een tweede nadeel om rekening mee te houden is dat 90 procent van de uranium die op de markt wordt verhandeld wordt gebruikt voor kernenergie. Ondanks het feit dat opkomende markten uiteraard veelvuldig nood hebben aan deze vorm van energie moet het gezegd dat de algemene vraag naar uranium in de loop der jaren waarschijnlijk toch verder zal afnemen. Daar komt ook nog eens bij dat er eigenlijk nu al een overaanbod op de markt is terug te vinden. Dit zorgt er voor dat het potentieel van de uraniumprijs toch sterk wordt gedrukt.
Hoe beleggen in uraniumaandelen?
Beleggen in uranium of speculeren op de uraniumkoers is op verschillende manieren mogelijk. In eerste instantie kan je bijvoorbeeld direct beleggen in uranium. In dit geval is het mogelijk om een keuze te maken uit verschillende uranium aandelen. Enkele bekende uranium aandelen zijn niet alleen ‘NexGen Energy’, maar ook ‘Cameco Corp’ evenals ‘Uranium Energy’. Wil je liever niet beleggen in uranium aandelen? In dat geval kan je ook altijd kijken in de richting van een ETF. Door te kiezen voor een ETF geniet je van een zekere spreiding over verschillende uranium aandelen. Op deze manier kan je het risico in zekere zin een beetje spreiden, ook al richt je volledige belegging zich uiteraard wel nog altijd op uranium. Wil je liever speculeren op de uranium prijs op korte termijn en met een beperkter budget? In dat geval kan je eventueel ook een belegging door middel van CFD’s overwegen.