Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

De Australische dollar of AUD wordt sinds jaar en dag met argusogen gevolgd door beleggers van over de hele wereld. Dit om verschillende redenen. In eerste instantie is het zo dat Australië op moment van schrijven reeds voor meer dan 25 jaar op rij een bepaalde economische groei laat optekenen. Dit heeft niet in het minst te maken met de aanhoudende vraag naar grondstoffen vanuit China. Ook het feit dat China sinds jaar en dag de belangrijkste handelspartner is van Australië is een factor waar rekening mee wordt gehouden. Kan beleggen in de Australische dollar ook voor jou als belegger interessant zijn? En indien ja, op welke manier kan je dan precies gaan beleggen? Je komt het te weten hier op deze pagina!

DEGIRO beleggen

Een sterke munteenheid met enkele rode vlaggen

In de basis is de AUD absoluut een zeer sterke munteenheid. Sinds jaar en dag laat ze dan ook positieve cijfers zien waarmee ze beter presteert dan menig aantal van de wereldmunten die er op de financiële markt zijn terug te vinden. De economische groei van het land samen met het feit dat de centrale bank van Australië er om bekend staat de basisrente niet snel (negatief) te wijzigen zorgt er voor dat er een aanzienlijk vertrouwen heerst in de munt. Dit gezegd zijnde zijn er ook enkele rode vlaggen om als belegger rekening mee te houden. Ook deze mogen uiteraard niet over het hoofd worden gezien.

Een belangrijke rode vlag is terug te vinden onder de vorm van de gezinsconsumptie. Deze is op dit ogenblik dan ook nog steeds goed voor om en bij de 57 procent van het Australische BBP en blijft een bijzonder belangrijke bron van onzekerheid. De lonen kennen in Australië slechts een beperkte stijging terwijl de schuldengraad van de consumenten erg hoog blijft. Dit ook mede door de enorme vastgoedprijzen waarvan sprake is in bepaalde (groot)steden. Ondanks het feit dat de Australische dollar dus in eerste instantie een solide middel kan vormen op vlak van diversificatie is het dus niet zo dat er geen risico’s aan verbonden zijn.

Op welke manier beleggen in de Australische dollar kopen?

Wanneer je op zoek bent naar een interessante mogelijkheid op vlak van diversificatie en je daarvoor kijkt in de richting van een buitenlandse en buiten Europese munteenheid kan het de moeite waard zijn om een investering in de Australische dollar te overwegen. Dit kan op meerdere manieren gebeuren. Zo heb je in eerste instantie wellicht de mogelijkheid om euro’s om te ruilen voor Australische dollars in het plaatselijk wisselkantoor. Ondanks het feit dat je ook op deze manier kan beleggen in de munteenheid van Australië is dat in de praktijk natuurlijk vrij omslachtig. Er bestaan gelukkig ook enkele alternatieven.

Een vrij populaire manier om een belegging te doen in de Australische dollar of AUD is door over te gaan tot het aankopen van obligaties of aandelen in deze munteenheid. In het bijzonder in het laatste geval moet je er echter rekening mee houden dat je niet één, maar wel twee keer te maken kan krijgen met een bepaald risico. Enerzijds is er namelijk het koersrisico van de AUD terwijl je anderzijds ook rekening moet houden met mogelijke wijzigingen in de koers van het aandeel waarin je hebt geïnvesteerd. Het kan dus twee keer fout gaan, maar het kan natuurlijk ook evengoed twee keer wel gewoon goed gaan.

Een andere mogelijkheid om te beleggen in de Australische dollar is door gebruik te maken van een tracker welke een index volgt die genoteerd staat aan de Australische beurs. Ben jij als belegger bereidt om een groter risico te nemen in ruil voor grotere, potentiële winsten? In dat geval zou je er mogelijks ook nog voor kunnen kiezen om gebruik te maken van een CFD.

Beleggen door middel van een EUR/AUD CFD

Er voor kiezen om een belegging te doen middels een EUR/AUD CFD brengt in de praktijk een aantal voor- en nadelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel van beleggen in de AUD met behulp van een CFD is terug te vinden in het feit dat je op korte termijn een aanzienlijk rendement kan behalen. Bovendien betreft het hier ook een beleggingsproduct waar een hefboom voor kan worden toegepast. Op deze manier kan er aldus in de Australische dollar worden belegd zonder dat er daarvoor een groot bedrag is vereist.

Het belangrijkste nadeel van een belegging door middel van EUR/AUD CFD’s is natuurlijk terug te vinden in het bijzonder volatiele karakter waarover ze beschikt. Er kan inderdaad op korte termijn een aanzienlijk bedrag mee verdiend worden, maar evengoed kan je geconfronteerd worden met een stevig verlies. Voor beleggers die een risico niet schuwen en aldus willen beleggen met behulp van een CFD is het een goed idee om een beroep te doen op de diensten van een CFD broker zoals bijvoorbeeld Plus500.

australische dollar kopen