Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Sinds de introductie van de Europese munteenheid (de euro) is er heel wat te doen geweest over een mogelijke, aanzienlijke waardestijging van de Zwitserse frank ten opzichte van deze munteenheid. In eerste instantie heeft de Zwitserse Nationale Bank er dan ook alles aan gedaan om de waardestijging van de Zwitserse frank ten opzichte van de euro zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Zo werd er op een zeker ogenblik zelfs een officieuze drempel ingevoerd van 1,20 CHF voor 1 euro. In het jaar 2015 werd er echter voor gekozen om deze drempel af te schaffen. Dit heeft als resultaat gehad dat de Zwitserse frank nagenoeg meteen een bepaalde meerwaarde wist te creëren ten opzichte van de euro. Tot op moment van schrijven wordt deze valuta dan ook aanzien als één van de veiligste ter wereld.

DEGIRO beleggen

Het neutrale statuut van Zwitserland

Eén van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste reden voor de ongelofelijke aantrekkingskracht van de Zwitserse frank is terug te vinden in de bloeiende economie van het land. Meer dan de 60 jaar lang is de koers van de CHF ondanks verschillende economische dieptepunten wereldwijd relatief stabiel gebleven. Dit was niet alleen het gevolg van de solide economische toestand van het land, maar ook van de politieke neutraliteit die Zwitserland zich altijd al heeft aangemeten. Het land heeft op basis hiervan ongelofelijk veel kapitaal aangetrokken waardoor de invloed en autoriteit van de centrale bank van Zwitserland alleen maar is toegenomen. Ondanks het feit dat het bankgeheim van Zwitserland danig onder druk staat is het zo dat ook dit gegeven een belangrijke factor is voor de welvaart in het land.

Beleggen in de CHF op lange termijn

Vooraleer een bepaalde belegging te gaan doen in de Zwitserse frank moet je jezelf even afvragen wat nu precies het doel is van deze belegging. Daarbij moet je, je niet alleen de vraag stellen over welke periode je precies wenst te beleggen, maar ook welk risico je precies wil gaan lopen. Specifiek voor een belegging in CHF op lange termijn geldt dat je een keuze kan maken uit de hieronder terug te vinden mogelijkheden:

  1. Beleggen door middel van een langetermijnrekening in CHF;
  2. Beleggen door middel van het aankopen van obligaties;
  3. Beleggen door middel van het aankopen van aandelen;

In alle drie de bovenstaande situaties zal je kunnen vaststellen dat er een uitstekende mate aan diversificatie wordt gerealiseerd. Echter is het wel zo dat je meteen als belegger ook af te rekenen krijgt met een extra risico. Op moment van schrijven mag de Zwitserse frank dan wel tot één van de meest betrouwbare valuta’s ter wereld behoren, niets zegt dat dit in de toekomst niet drastisch kan veranderen. Daarnaast geldt voor bijvoorbeeld aandelen in CHF ook nog eens dat er een extra risico van het aandeel zelf bij komt kijken. Dit zijn stuk voor stuk belangrijke factoren waar je beslist rekening mee zal willen houden.

Wil je graag beleggen in de Zwitserse frank, maar wil je een klein beetje af van het eenzijdige risico van bijvoorbeeld één specifiek aandeel? Dat is natuurlijk geen probleem. In dit geval kan je er altijd voor kiezen om te beleggen in CHF door middel van een zogenaamde tracker. Een dergelijke tracker volgt de koers van een bepaalde beursindex waardoor er uit zichzelf een natuurlijke spreiding wordt gerealiseerd. Let wel, ook beleggen door middel van een tracker in de Zwitserse frank bent uiteraard bepaalde (beperkte) risico’s met zich mee.

Beleggen in de CHF op korte termijn

Ben jij eerder iemand die een zeker rendement wenst te realiseren door te beleggen in CHF op de korte(re) termijn? In dat geval is het mogelijks de moeite waard om daarvoor te kijken in de richting van zogenaamde CFD’s. Deze volatiele beleggingsproducten zijn door de jaren heen zo populair geworden omdat ze twee verschillende voordelen met zich meebrengen, namelijk:

  1. Je kan er op korte termijn zeer veel geld mee verdienen;
  2. Je kan instappen met een beperkter investeringsbedrag door middel van een hefboom;

Heel wat beleggers vrezen dat ze voor een investering in de Zwitserse frank een behoorlijk kapitaal voor handen moeten hebben. Dat is niet het geval door gebruik te maken van een hefboom beleggingsproduct zoals een CFD. Op deze manier kan je immers ook met een beperkt bedrag op kort termijn speculeren op een mogelijke koersstijging. Let wel, net door deze hefboom is een CFD een zeer risicovol product. Gaat het fout? Dan kan je als belegger ook met aanzienlijke verliezen worden geconfronteerd.