Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Goud wordt door het merendeel van de mensen aanzien als één van de belangrijkste zekerheden op monetair vlak. Zelfs op het ogenblik dat het met de economie razend slecht gaat en alle valuta’s rode cijfers laten optekenen weet goud het hoofd koel te houden. Sterker nog, vaak is het in dergelijke situaties dat de goudprijs zomaar een mooie meerwaarde laat optekenen. Beleggen in goud lijkt dan ook voor veel mensen erg interessant te zijn. Ondanks het feit dat een beetje goud eigenlijk inderdaad in elke beleggingsportefeuille thuishoort moet het gezegd dat er ook enkele risico’s aan verbonden zijn. Wil je dus met andere woorden ook gaan beleggen in goud? Lees dan eerst even de informatie door op deze pagina!

DEGIRO beleggen

Hoe beleggen in goud?

In eerste instantie is het voor jou als potentiële belegger in goud van belang om te achterhalen op welke verschillende manieren je nu precies in dit edelmetaal kan beleggen. Veel mensen weten het namelijk niet, maar je beschikt op dit vlak over heel wat mogelijkheden, namelijk:

  1. Je kan beleggen in fysiek goud;
  2. Je kan beleggen in goud op papier;
  3. Je kan goudaandelen kopen;

Elke manier van beleggen in goud beschikt over diens eigen voor- en nadelen. In de praktijk kan er worden vastgesteld dat de voorkeur van de meeste beleggers er toch naar uit gaat om te beleggen in fysiek goud. Op deze manier weet men namelijk honderd procent zeker dat men daadwerkelijk eigenaar is van de hoeveelheid aan goud waarvoor men heeft betaald. Bij het beleggen in goud op papier is dat veelal niet het geval. Dan moet je namelijk vooral het woord geloven van bijvoorbeeld de tracker. In de praktijk is dat al vaak compleet fout gelopen.

Beleggen in fysiek goud

Beleggen in fysiek goud, zoals bijvoorbeeld in munten en bars, zorgt er inderdaad voor dat je altijd zeker bent van de hoeveelheid aan goud welke je in bezit hebt. Anderzijds brengt dit ook een niet onbelangrijk nadeel met zich mee. Door te beleggen in fysiek goud moet je namelijk steeds een veilige opslagplaats voor jouw edelmetalen voorzien. Dit kan bij je thuis in een kluis of je kan er voor kiezen om een kluis bij de bank te huren. In beide gevallen bestaat er echter een (beperkt) risico op diefstal. Anderzijds moet het gezegd dat je door bijvoorbeeld te beleggen in gouden munten vaak ook nog eens kan rekenen op een mogelijke extra verzamelwaarde. Op deze manier kan er zomaar een aanvullend rendement worden gerealiseerd op jouw investering in goud.

Toch beleggen in goud op papier?

Ben je niet in staat om de veiligheid van jouw belegging in goud te garanderen of geef je er gewoon de voorkeur aan om te beleggen in goud op papier? In dat geval kan beleggen in papieren goud uiteraard het overwegen waard zijn. Ook in dit geval moet je echter steeds rekening houden met enkele niet te onderschatten aandachtspunten. Zo dien je altijd te verifiëren hoe goed de tracker de goudprijs schaduwt. Bovendien spreekt het voor zich dat je hierbij altijd afhankelijk bent van de beurzen evenals bewaarnemers en online diensten. Deze dienen immers te blijven werken om de handel in ETF’s te kunnen blijven garanderen. Omwille van deze reden wordt er dan ook niet zelden door ervaren beleggers gesteld dat beleggen in goud op papier eigenlijk voor een groot deel haar uiteindelijke doel voorbij schiet.

Wij hebben alle aandeel brokers vergeleken.

Resultaten aanbieders bekijken