Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Verschillende munteenheden die op deze planeet bestaan beschikken over een min of meer stabiele koers. Dit is het gevolg van het feit dat de economische en politieke toestand in het land die de valuta uitgeeft als relatief stabiel kan worden bestempeld. Dit gezegd zijnde is een stabiele valuta voor de doorgewinterde belegger eigenlijk niet heel interessant om in te beleggen. Dit heeft alles te maken met het feit dat het net koersschommelingen zijn die in de praktijk een bepaald rendement kunnen opleveren. Mede omwille van deze reden hebben heel wat beleggers door de jaren heen een stukje van hun kapitaal geïnvesteerd in de Turkse lira.

DEGIRO beleggen

Waarom beleggen in de Turkse lira kopen?

Turkije staat in de praktijk niet meteen in de boeken als één van de meest stabiele landen ter wereld, in tegendeel. Zowel op financieel als politiek vlak beschikt het land over wankelende fundamenten. Beiden kunnen een niet onaanzienlijke impact hebben op de waarde van de Turkse lira. Toch is dit een munteenheid waar heel wat beleggers de nodige interesse in vertonen. Dit is vooral het gevolg van het feit dat de Turkse lira gemiddeld gezien (in vergelijking met andere toegankelijke valuta’s voor Westerse investeerders) niet alleen een voordelige munt is, maar bovendien ook nog eens een rente mogelijk maakt.

Met bovenstaande zijn er reeds twee belangrijke voordelen aangegeven voor beleggen in de Turkse lira. In het bijzonder het euro lira handelspaar kan op termijn bijzonder lucratief uitpakken. De hoge volatiliteit waar de Turkse lira over beschikt maakt dit per definitie een veel interessantere keuze voor de speculatieve belegger dan bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar. Let wel, het speculatieve karakter van de lira maakt ze wel minder geschikt voor de belegger die wil kunnen genieten van zo optimaal mogelijke garanties voor zijn of haar belegging.

Hoe beleggen in de Turkse lira?

Beleggen in de Turkse lira kan je tegenwoordig op meerdere manieren doen. In eerste instantie is het uiteraard een optie om fysiek lira’s aan te houden in je portefeuille. Op het ogenblik dat de wisselkoers gunstig is kan je ze dan gewoon omwisselen voor bijvoorbeeld euro’s waardoor je meteen een bepaalde meerwaarde hebt gecreëerd. In de praktijk is dit evenwel vrij omslachtig waardoor het merendeel van de beleggers de voorkeur geven aan andere opties. Het gaat hierbij dan concreet om:

  1. Beleggen door het aankopen van obligaties in Turkse lira;
  2. Beleggen in aandelen die zijn uitgegeven in Turkse lira;
  3. Beleggen door middel van een CFD in lira’s;

Vooral het beleggen in de Turkse lira door middel van CFD’s is door de jaren heen zeer populair geworden. Je kan er voor kiezen om een dergelijke belegging uit te voeren bij verschillende online brokers waarvan Plus500 uiteraard één van de bekendste is. Beleggen in de lira met een euro lira CFD kan lucratief uitpakken, maar brengt in de praktijk ook altijd bepaalde risico’s met zich mee. Hier moet je, je als belegger dan ook werkelijk altijd van bewust zijn.

De Turkse lira, een volatiele munteenheid

Op het moment dat je als belegger aan forex trading (de handel in valuta’s) gaat doen moet je jezelf altijd meteen afvragen welke risico’s je daarmee precies wenst te nemen. Het antwoord op deze vraag zal uiteindelijk bepalend zijn voor de valuta waarin je gaat beleggen. Specifiek voor de Turkse lira geldt dat ze er om bekend staat veelal aanzienlijke koersschommelingen te laten zien. Deze worden veelal in het bijzonder veroorzaakt door de politiek onstabiele situatie in het land. Ook de wankele Turkse economie oefent hier steevast haar invloed op uit.

Op het ogenblik dat je gaat beleggen in de Turkse lira dien je er dan ook altijd bij stil te blijven staan dat er sprake kan zijn van een niet onaanzienlijk risico. Dit geldt niet in het minst voor het ogenblik waarop je er voor kiest om in te stappen met CFD’s. Ben jij echter een zeer speculatieve belegger die graag wil kunnen anticiperen op meer aanzienlijke koersschommelingen die een bepaalde valuta laat optekenen? Dan kan beleggen in de lira door middel van bijvoorbeeld een euro lira CFD het overwegen zeker waard zijn.

turkse lira kopen