Zweedse kroon
Scandinavische valuta’s beschikken wereldwijd gezien over een uitstekende reputatie. Dit is voor een belangrijk deel te wijten aan het feit dat het Scandinavische landen economisch vaak voor de wind gaat. Bovendien is er doorgaans ook geen sprake van politieke onstabiliteit waardoor er ook op dit vlak geen grote invloed wordt uitgeoefend op de waarde van een valuta. Dit betekent evenwel niet dat een valuta zoals bijvoorbeeld de Zweedse kroon feilloos is. Ook de Zweedse economie kan op een zeker ogenblik immers in een dip terechtkomen waardoor de waarde van de kroon daalt. Wil jij graag beleggen in de Zweedse kroon? Dan is het altijd een aanrader om even de informatie op deze pagina door te nemen.
Welke factoren bepalen het potentieel van de Zweedse kroon?
Het feit dat Zweden een politiek stabiel land is betekent in de praktijk dat de politieke situatie eigenlijk geen of slechts een beperkte invloed heeft op de waardering van de Zweedse kroon. Het is dan ook vooral de economische situatie van het land welke hiervoor bepalend is. In het verleden wist Zweden op verschillende momenten in de geschiedenis een relatief veilige haven te bieden als alternatief voor de euro. Dat was evenwel niet altijd het geval. In het begin van het jaar 2019 liet de Zweedse kroon bijvoorbeeld een stevige daling optekenen waardoor het rendement in bijvoorbeeld Zweedse obligaties ook rake klappen te verduren kreeg.
Hoe beleggen in de Zweedse kroon?
Voor menig aantal beleggers vormt de Zweedse kroon een relatief veilig alternatief voor de euro. De Scandinavische valuta wordt dan ook vooral aanzien als een manier om extra diversificatie in een beleggingsportefeuille te realiseren zonder dat er daarvoor moet worden gekeken naar markten die zich buiten de grenzen van Europa bevinden. Op het ogenblik dat ook jij graag wil gaan beleggen in de Zweedse kroon kan je daarvoor een keuze maken uit een groot aantal verschillende mogelijkheden. Het gaat hierbij onder meer om:
- Obligaties of aandelen die zijn uitgegeven in Zweedse kronen;
- Termijnrekeningen die worden afgesloten in de Zweedse kroon;
- EUR/SEK CFD’s die worden aangeboden door CFD-brokers;
Er voor kiezen om te beleggen in de Zweedse kroon door middel van een CFD brengt zowel enkele voor- als nadelen met zich mee. In eerste instantie vormt ze natuurlijk een relatief eenvoudige mogelijkheid om te beleggen, maar daarnaast zijn er ook extra risico’s aan verbonden. Door te beleggen met behulp van een CFD is het dan ook niet alleen mogelijk om snel veel geld te verdienen, maar ook te verliezen. Hou hier dan ook steeds rekening mee op het ogenblik dat je er voor kiest om te beleggen in de Zweedse kroon met behulp van CFD’s.
Beleggen in de Zweedse kroon met een tracker
Een andere mogelijkheid om een belegging te doen in de Zweedse kroon is door gebruik te maken van een zogenaamde ’tracker’. Een tracker is een beursgenoteerd beleggingsfonds welke er in principe voor kiest om vrij slaafs de evolutie van een bepaalde beursindex te volgen. Een bekend voorbeeld van een tracker die betrekking heeft tot de Zweedse kroon is de zogenaamde ‘XACT OMXS30 UCITS ETF’. Het betreft hier een tracker waarvan de achterliggende aandelenportefeuille een exacte kopie is van de Stockholm OMX 30. Dit is de belangrijkste Zweedse beursindex. Deze index is een verzameling van de 30 belangrijkste en vaakst verhandelde aandelen welke staan genoteerd aan de beurs van Stockholm.
Voor- en nadelen voor beleggen in de Zweedse kroon
De invloed van de Zweedse kroon is door de jaren heen aanzienlijk toegenomen. Dit heeft er voor gezorgd dat ze is uitgegroeid tot een volwaardige en potentieel interessante valuta om in te beleggen. Dit gezegd zijnde hebben de jaren 2018 en 2019 bijvoorbeeld duidelijk gemaakt dat de status en reputatie van de Zweedse kroon niet onfeilbaar is. Ondanks het feit dat deze valuta sinds jaar en dag te boek staat als een relatief veilige keuze kan ook zij rake klappen te verduren krijgen. Het mag dan ook duidelijk zijn, wees je vooraleer te beleggen in de Zweedse kroon (zeker met CFD’s) altijd bewust van het feit dat er ook risico’s aan verbonden zijn.