USD
De Amerikaanse dollar is wellicht ’s werelds vaakst gebruikte en verhandelde munt. Sinds jaar en dag is het namelijk zo dat de Amerikaanse dollar niet alleen maar wordt gebruikt door de Amerikanen zelf, maar ook door heel wat andere inwoners nationaliteiten. Ook op de internationale markt is het zo dat er vooral rekening wordt gehouden met de handelsparen die zijn ontstaan ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Wist je dat ook jij als gewone, particuliere belegger op verschillende manieren kan investeren in de Amerikaanse dollar en bijgevolg ook kan speculeren op mogelijke koerswijzigingen? We stellen de verschillende manieren waarop dit mogelijk is graag op deze pagina aan je voor.
Een dollar belegging als diversificatie?
Heel wat Europese beleggers kiezen er in eerste instantie voor om hun beleggingen in het bijzonder toe te gaan spitsen op de euro. Dit betekent niet alleen dat men er voor kiest om uitsluitend fiat in euro’s aan te houden, daarnaast wordt elk aandeel, elke obligatie, elke optie, etc. in euro uitgevoerd. Op het ogenblik dat de euro dan valt of bijvoorbeeld een stevige koerswijziging ondergaat kan dat een grote impact hebben op jouw beleggingsportefeuille.
Omwille van bovenstaande reden kan het altijd de moeite waard zijn om te onderzoeken of je mogelijks geen stukje van jouw kapitaal in de Amerikaanse dollar moet gaan investeren. Dit lijkt op het eerste zicht misschien een beetje complex, maar dat is het niet. Bovendien maakt beleggen in de dollar het mogelijk om meteen ook te speculeren op de vooruitgang die één van ’s werelds belangrijkste en grootste economieën door de jaren heen zal gaan doormaken. Dit maakt het voor elke belegger interessant om even de mogelijkheden te onderzoeken die worden aangeboden op vlak van beleggen in de dollar.
Hoe beleggen in de Amerikaanse dollar?
Beleggen in de dollar lijkt op het eerste zicht misschien een lastige karwei te zijn. Je gaat er namelijk voor kiezen om als belegger even buiten jouw comfort zone te treden om vervolgens een stukje van jouw kapitaal te gaan beleggen in een niet Europese markt. In de praktijk heeft de komst van verschillende nieuwe beleggingsproducten er echter voor gezorgd dat beleggen in de dollar veel eenvoudiger mogelijk is geworden dan je mogelijks in eerste instantie denkt. Je kan dan ook een keuze maken uit de volgende, onderstaande mogelijkheden:
- Het openen van een termijnrekening in Amerikaanse dollar;
- Het aankopen van obligaties die in dollar genoteerd staan;
- Het fysiek verhandelen van dollars in een wisselkantoor in de buurt;
- Beleggen in de dollar door gebruik te maken van CFD’s;
In het bijzonder de mogelijkheid om te beleggen in de Amerikaanse dollar met behulp van CFD’s is bij beleggers door de jaren heen stelselmatig populairder geworden. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat het zeer eenvoudig is en dat het bovendien op deze manier ook nog eens mogelijk is om te speculeren op de wisselkoers van de dollar zonder dat je daarvoor dient in te stappen met zeer grote bedragen. Je moet er wel rekening mee houden dat beleggen in de Amerikaanse dollar met CFD’s ook aanzienlijke risico’s met zich meebrengt.
EUR/USD, een relatief stabiel handelspaar
Op het moment dat je in een bepaalde valuta wenst te gaan beleggen moet er vooral worden gekeken naar het handelspaar waar gebruik van zal worden gemaakt. Concreet betekent dit dat er altijd moet worden gekeken naar de onderlinge koers tussen de twee valuta’s die bij jouw transactie betrokken zijn. Ga je bijvoorbeeld beleggen in de Amerikaanse dollar door middel van het EUR/USD handelspaar? In dat geval is niet alleen de koers van dollar relevant, maar natuurlijk ook die van de euro. Pas wanneer het onderlinge koersverschil gunstig is kan dat jou als belegger namelijk op korte (of lange) termijn financieel voordeel opleveren.
Specifiek voor het EUR/USD handelspaar geldt dat deze gemiddeld genomen als vrij stabiel kan worden beschouwd. Dit betekent dat de rendementen die er mee geboekt kunnen worden weliswaar iets beperkter zijn, maar daar staat tegenover dat ook het risico dat je als belegger loopt sterk kan worden ingeperkt. Uiteraard zijn het vooral de politieke acties die er voor zorgen dat er sprake kan zijn van een koerswijziging in de Amerikaanse dollar. Ook de acties van de Fed hebben hier uiteraard eveneens steeds een niet onbelangrijke invloed op.