Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Heel wat particuliere beleggers zijn zich niet of slechts in beperkte mate bewust van de invloed die de Japanse yen heeft op de financiële markten. Dat hoeft eigenlijk ook niet te verbazen. Het is namelijk zo dat de Japanse economie heel wat jaren lang niet vooruit te branden leek. Daarnaast was het ook nog eens zo dat deflatie jarenlang de evolutie van het land heeft bepaald (of moeten we zeggen beïnvloed?). Desalniettemin is het zo dat de JPY door beleggers als een soort van veilige haven wordt beschouwd. Dat lijkt op het eerste zicht misschien opvallend, maar het heeft constructief bijgedragen aan het positieve sentiment van de valuta. Ondanks het feit dat de Japanse economie en het globale sentiment over de Japanse markt relatief negatief is, is het namelijk zo dat de Japanse yen toch steevast een meerwaarde laat optekenen. Dit maakt het voor beleggers tot een extra interessante valuta.

DEGIRO beleggen

De kracht van de JPY als valuta

Ondanks negatieve economische vooruitzichten lijkt het er dus naar uit te zien dat de Japanse yen steeds het hoofd relatief goed boven water weet te houden. Hoe komt dat nu precies? Zeer eenvoudig. Beleggers zien het Japanse systeem en daarmee ook de nationale munteenheid als politiek veilig en stabiel. Veel beleggers gaan zelfs zo ver om deze valuta te vergelijken met de Zwitserse frank. De Japanse centrale bank is (tegen alle verwachtingen in eigenlijk) helemaal niet zo tevreden met dit predicaat. De Japanse economie is namelijk voor een zeer groot deel afhankelijk van haar export waardoor ze net gebaat is bij een zwak gepositioneerde yen.

In bovenstaande schuilt een belangrijke rode vlag voor beleggers in de JPY. Het is namelijk zo dat de centrale bank van Japan alles in het werk stelt om de waarde van haar munteenheid zoveel mogelijk te drukken. Het doet dit onder meer door grote hoeveelheden aan vers geld bij te drukken. Op het ogenblik dat er voldoende vers geld in het monetair systeem wordt gepompt van Japan heeft dit namelijk als gevolg dat de waarde van de yen uit zichzelf zal afnemen. Dit is het algemene gedachtegoed van de Japanse centrale bank en meteen ook een flinke doorn in het oog van de beleggers… of toch niet?

De Japanse yen als veilige haven voor beleggers

Net omwille van het feit dat er geen explosieve koersschommelingen mogelijk zijn met de JPY wordt deze munteenheid door beleggers als een veilige vorm van diversificatie gezien. Je zal er geen gigantische winsten mee maken, maar je hebt wel de mogelijkheid om een stukje kapitaal weg te zetten in een min of meer stabiele valuta die op deze manier op termijn mogelijks een meerwaarde kan realiseren ten opzichte van de euro. Deze gedachtegang heeft door de jaren heen voor gezorgd dat de Japanse yen een zeer belangrijke en bovendien ook erg populaire valuta is geworden om in te beleggen.

Verschillende manieren om te beleggen in de Japanse yen

Op het ogenblik dat je wil beleggen in de Japanse yen of de JPY heb je de mogelijkheid om dit op tal van verschillende manieren te doen. In eerste instantie zal je jezelf als belegger echter twee belangrijke vragen willen stellen, namelijk:

  1. Op welke termijn wil je graag gaan beleggen in de JPY;
  2. Welk risico wil je lopen met jouw beleggen in de Japanse yen;

Op basis van de bovenstaande keuze die je hebt gemaakt zal je kunnen vaststellen dat er verschillende beleggingsmogelijkheden worden aangeboden. Voor beleggingen op de langere termijn kan je dan ook niet alleen kijken in de richting van een termijnrekening, maar wat bovendien ook te denken van bijvoorbeeld aandelen of obligaties? Let wel, door bijvoorbeeld te beleggen in aandelen die in de Japanse yen staan genoteerd loop je eigenlijk twee keer een risico. Enerzijds is er het valutarisico en anderzijds is er het risico van het aandeel in kwestie.

Ben jij vooral van plan om te beleggen op korte termijn in de JPY? In dat geval is het mogelijks interessant om daarvoor te kijken in de richting van zogenaamde CFD’s. Door een beroep te doen op een CFD-broker zoals Plus500 is het immers mogelijk om meteen te beleggen in een zeer volatiel beleggingsproduct die je zowel op korte termijn een ongelofelijk mooi rendement als een stevig verlies kan opleveren. Voor de risicovolle belegger kan beleggen door middel van CFD’s in de Japanse yen echter ongelofelijk lucratief uitpakken.