Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

De DAX index (voluit de ‘Deutscher Aktien IndeX’) is een Duitse index welke bestaat uit de 30 grootste bedrijven gebaseerd op niet alleen de marktkapitalisatie, maar ook het handelsvolume waarover ze beschikken. Deze index wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste Duitse beursbarometer. Met ingang van het jaar 2006 werd er evenwel voor gekozen om ook niet Duitse bedrijven in de index op te nemen. Voorwaarde daarvoor is wel dat de hoofdactiviteit van de bedrijven in Duitsland moet gevestigd zijn. Ook bedrijven die het meeste handelsvolume kennen op de beurs van Frankfurt kunnen opgenomen worden in de DAX index.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

De oprichting van de DAX index vond plaats op 1 juli van het jaar 1988. De oprichting gebeurde door de Frankfurter Wertpapierbörse (FWB®), de “Arbeitsgemeinschaft der Deutschen Wertpapierbörsen” en de “Börsen-Zeitung”. De DAX vormt in de praktijk eigenlijk de weerspiegeling van de waardeontwikkeling welke wordt gerealiseerd door de grootste 30 beursgenoteerde bedrijven van Duitsland (of die hun hoofdactiviteit uitoefenen op de Duitse markt). Deze index staat verder bekend als een zogenaamde performance-index. Dit betekent dat niet alleen een potentiële meerwaarde van de koersen gereïnvesteerd kan worden, maar dit tevens geldt voor door de onderneming in kwestie uitbetaalde dividenden.

De aandelen welke deel uitmaken van de DAX index zorgen gemiddeld voor een vertegenwoordiging van 75 procent van de totale marktkapitalisatie van alle Duitse beursgenoteerde aandelen. Bovendien vertegenwoordigen ze in de praktijk doorgaans ook zo’n 85 procent van het volledige, 24-uurs handelsvolume in zulke aandelen. De basis van de berekening van de DAX index wordt gevormd door de slotkoersen van 30 december 1987 van de bedrijven welke deel uitmaakten van de index bij oprichting. De historische indexwaardes werden bovendien tot het jaar 1959 herberekend. De DAX index heeft een indrukwekkende mijlpaal weten te bereiken van 12.952,32 punten op 20 juni 2017.

Berekening van de index

De DAX index kent een berekening die op handelsdagen om de 15 seconden terug wordt uitgevoerd. De nieuwe berekening gebeurt steeds aan de hand van de koersen welke merkbaar zijn in het elektronische handelssysteem van Xetra. Deze berekening start aldus tijdens elke dag waarop er wordt gehandeld om 09h00 in de ochtend. Ze wordt gepubliceerd op het ogenblik dat een dagkoers voor 20 bedrijven voorligt. De finale berekening van de dag vindt plaats om 17h30. Deze slotberekening is gebaseerd op de koersen van de afsluitende Xetra-veiling. Na afloop, namelijk tot 20h00 uur ’s avonds vindt ook nog de berekening plaats van de L-DAX. Dit is de zogenaamde ‘Late DAX’. De berekening hiervan vindt plaats aan de hand van de zogenaamde vloerhandel.

Eveneens interessant om te weten is dat er op de financiële markt nog enkele nevenindexen bestaan van de DAX. Het gaat hierbij in eerste instantie om de TecDax. Deze nevenindex wordt gevormd door de 30 grootste technologiebedrijven die beschikken over een notering aan de DAX-index. Andere nevenindexen zijn:

  • CDex;
  • ökodax;
  • Hdax;
  • MDax;

De Hdax is een nevenindex welke eigenlijk fungeert als een verzameling van alle bedrijven die deel uitmaken van de Mdax, TecDax en Dax. Het resultaat van deze verzameling is een bestand met de 110 bedrijven welke beschikken over de grootste marktkapitalisatie. De MDax nevenindex op haar beurt list de 50 bedrijven uit de hernieuwbare energiesector welke deel uitmaken van de Dax-index.

Hoe beleggen in de DAX index?

Elk jaar opnieuw, namelijk in september, wordt de samenstelling van de DAX index herbekeken. Dit gebeurt door de beurscommissie. De samenstelling wordt wel steevast op dezelfde manier bepaald, namelijk op basis van de kwantitatieve criteria van marktkapitalisatie en handelsvolume. Ondanks het feit dat de jaarlijkse herziening de belangrijkste is, is het wel zo dat er ook nog elke drie maanden een extra herziening gebeurt. Hierbij wordt er echter uitsluitend rekening gehouden met de “Fast Entry” en “Fast Exit” criteria. Op het ogenblik dat je wil gaan beleggen in de DAX index spreekt het voor zich dat het altijd van belang is om even goed te kijken naar welke bedrijven er op dat ogenblik daadwerkelijk deel van uitmaken.