Baltic Dry Index
De Baltic Dry Index doet dienst als de belangrijkste graadmeter voor tarieven welke worden gehanteerd in de bulkscheepvaart. De Baltic Dry Index wordt elke dag opnieuw gepubliceerd door de Baltic Exchange welke zich in de Engelse hoofdstad Londen bevindt. De koers is in de praktijk een samenstelling van de tarieven welke moeten worden betaald om grondstoffen te vervoeren op de 25 drukst bevaren scheepsvaartroutes. Voor economen staat de Baltic Dry Index bekend als ongelofelijk belangrijk. Dit niet in het minst omdat ze vrijwel een directe opvolging van de wereldeconomie realiseert zonder dat er daarbij sprake is van een politieke of een andere invloed. In de praktijk reageert de BDI enkel op het volume van de wereldhandel.
Geschiedenis van de Baltic Dry Index
Voor de lancering van de Baltic Dry Index op de markt moeten we terug in de tijd naar 1 november 1999. Een belangrijk record werd neergezet op 20 mei 2008. Toen realiseerde de index haar hoogste punt sinds de introductie er van in het jaar 1985. Ongeveer een half jaar later brak echter een donkere bladzijde aan uit de geschiedenis van de index. Toen kelderde de koers namelijk met zomaar even 94 procent richting een totaal van 663 punten. Dit was het laagste niveau sinds het jaar 1986. Dat het jaar 2008 geen gunstig jaar beloofde te worden stond eigenlijk in de sterren geschreven. Niet alleen was er sprake van een tekort aan krediet, daarnaast werden er ook massaal plannen geschrapt om nieuwe schepen te bouwen. Ook nieuwe orders bleven uit wat er uiteindelijk voor zorgde dat meerdere scheepswerven en rederijen hun faillissement moesten aanvragen.
Dat het snel kan gaan met de actuele koers van de Baltic Dry Index werd eveneens duidelijk in het jaar 2016. Op 10 februari van dat jaar liet de index een historisch dieptepunt aantekenen van amper 290 punten. Datzelfde jaar in november wist de index echter terug op te leven tot een waarde van meer dan 1.000 punten. Dat deze index een aanzienlijke impact heeft op de scheepvaartindustrie was toen al langer duidelijk. Deze stelling werd echter nog eens extra kracht bijgezet in november 2016. De industrie kende immers niet alleen een massale heropleving, daarnaast wist ze ook nog eens massale winsten te realiseren. De koersen van de aandelen van bepaalde bedrijven binnen de scheepvaartsector kenden dan ook een indrukwekkende stijging van zomaar even meer dan 2.000 procent in een paar dagen tijd.
De werking van de Baltic Dry Index
Tijdens elke werkdag wordt er door de Baltic Dry Exchange een onderzoek gevoerd naar alle handelaars verspreid over de wereld. Dit onderzoek moet duidelijk maken hoeveel het prijskaartje zou bedragen om bepaalde ruwe materialen te transporteren of bepaalde, specifieke scheepvaartroutes. Als voorbeeld kan er bijvoorbeeld een onderzoek worden ingesteld naar de kostprijs voor het vervoeren van 100.000 ton ijzererts van San Francisco naar Hong Kong. Dit is uiteraard slechts één van de vele mogelijkheden.
De Baltic Dry Index zal vervolgens worden opgemaakt op basis van de Supramax-, Panamax- evenals Capesize-indexlijsten. Voor de basis van deze lijsten wordt er gebruik gemaakt van een professionele beoordeling. Deze beoordeling gebeurt door een internationale groep van scheepsmakelaars. De Baltic Dry Index is volledig gebaseerd op de Amerikaanse dollar. Dit zorgt er voor dat men er in de praktijk niet van onderuit kan dat de waarde van de Baltic Dry Index eveneens rechtstreeks wordt beïnvloed door de stand van de munteenheid van de Verenigde Staten. Het is mogelijk om de actuele koers van de Baltic Dry Index te raadplegen via de Baltic Exchange.
Hoe beleggen in de Baltic Dry Index?
In vergelijking met een gewone index is het voor jou als belegger niet zomaar mogelijk om te beleggen in de Baltic Dry Index. Dit betekent niet dat het helemaal onmogelijk is om bij een mogelijk herstel van de Baltic Dry Index mee te liften op het succes. Het is namelijk zo dat er wel sprake is van een ETF welke beschikt over een aanzienlijke “correlatie” met de BDI. Het betreft hier de ‘Russell Global Shipping Index’. Indien jij dus met andere woorden interesse hebt om te participeren in de BDI is het dus steeds de moeite waard om daarvoor te kijken in de richting van de ‘Russell Global Shipping Index’.