Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

De Euro Stoxx 50 is een aandelenindex welke is samengesteld op basis van de 50 belangrijkste aandelen van verschillende landen die deel uitmaken van de Eurozone. De Euro Stoxx 50 index wordt beheerd door Stoxx LTD. Het betreft hier een dochterbedrijf van de Duitse beurs en de Six Group. Het doel waarvoor de Euro Stoxx 50 oorspronkelijk is opgericht is om de belangrijkste, beursgenoteerde bedrijven uit de Eurozone een vertegenwoordiging te geven als zogenaamde ‘supersectorleiders’. Door de jaren heen is het belang van deze index eigenlijk alleen maar structureel verder toegenomen.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Bij de oprichting van de Euro Stoxx 50 index op 28 februari 1998 beschikte ze over een waarde van 1000 punten. In eerste instantie droeg deze index wel de naam ‘Dow Jones Euro Stoxx 50’. Op 1 maart 2010 veranderde de index van eigenaar waarna er voor werd gekozen om de woorden ‘Dow Jones’ te laten vallen. Op moment van schrijven is het zo dat de Euro Stoxx 50 index bestaat uit de 50 grootste bedrijven welke afkomstig zijn uit 12 landen van binnen de Eurozone.

Bij het samenstellen van de index wordt er gekeken naar de waarde gebaseerd op de zogenaamde “free float”. In principe is het zo dat de verzameling van Franse en Duitse bedrijven samen goed zijn voor twee derde van de volledige index. Bovendien is het zo dat er bij het listen van een aandeel rekening wordt gehouden met een maximale weging van 10 procent. Deze grens is echter vooral fictief.

De omvang van de bedrijven welke deel uitmaken van de index zorgt er immers voor dat dit in de praktijk eigenlijk nooit daadwerkelijk wordt gehaald. Het gewicht van het grootste aandeel welke zich in de index bevindt bedraagt doorgaans gemiddeld 5 procent. Elk jaar opnieuw in de maand september gebeurt er een herweging van de index. Daarnaast is het ook mogelijk dat er elk kwartaal een zogenaamde revisie gebeurt.

Berekening van de index

In principe is het voor elke beursgenoteerde onderneming mogelijk om opgenomen te worden in de Euro Stoxx 50 Index. Een belangrijke factor om rekening mee te houden is de free float. De maximale weging welke per aandeel van kracht is van 10 procent is uiteraard een factor om rekening mee te houden. Toch speelt ze bij deze index niet echt. Op het ogenblik dat je wenst te beleggen in de Euro Stoxx 50 index zal je er rekening mee moeten houden dat de futures en opties op deze index worden verhandeld op de Eurex.

De Euro Stoxx 50 index wordt in de praktijk aanzien als maatgevend voor de ontwikkelingen die de koersen van de grootste bedrijven uit de Eurozone weten te realiseren. Bovendien kan er worden vastgesteld dat de volumes welke worden gerealiseerd in de optie-handel op de Eurostoxx index werkelijk ongelofelijk groot zijn. Dit in het bijzonder wanneer we de volumes gaan vergelijken met de andere indices in Europa. In het verleden waren het ook de futures welke op de Stoxx genoteerd stonden welke er voor zorgden dat Jerome Kervil aan het begin van het jaar 2008 diens werkgever opzadelde met miljardenverliezen.

Hoe beleggen in de Euro Stoxx 50?

Er bestaan heel wat verschillende afgeleide producten van de Euro Stoxx 50. Zo kan er meteen worden vastgesteld dat er heel wat verschillende ETF’s zijn die de EuroStoxx volgen. De ETF welke (veruit) over de grootste omvang beschikt is deze van BlackRock, namelijk ‘iShares’. Deze tracker staat bovendien eveneens genoteerd aan de Euronext. Met ingang van 18 februari 2008 werd het eveneens mogelijk gemaakt om opties op deze tracker welke zich op de Euronext bevindt te verhandelen. Beleggers die er voor willen kiezen om te beleggen in de Euro Stoxx 50 kunnen dan ook perfect hiernaar kijken.