Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

FTSE 100 wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste graadmeter op de effectenbeurs van Londen. In eerste instantie werd de index opgericht door middel van een joint venture die werd opgezet tussen de Financial Times en de London Stock Exchange. Vandaag de dag is het echter FTSE Russell, de dochteronderneming van LSE welke niet alleen de eigenaar, maar ook de beheerder is van de aandelenindex. In principe is het zo dat er steeds 100 bedrijven zijn opgenomen in de FTSE 100 index. Echter is het mogelijk dat een bepaalde onderneming, bijvoorbeeld de ‘Royal Dutch Shell’ over meerdere types van aandelen beschikt. Deze onderneming heeft twee types van aandelen waardoor de index 101 aandelen telt.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Voor de oprichting van de FTSE 100 index moeten we terug in de tijd, meer bepaald naar het jaar 1984. Het was op 3 januari van dat jaar dat de index van start is gegaan met een waarde van 1.000 punten. In de index zijn de honderd grootste bedrijven terug te vinden die worden geselecteerd op basis van hun beurswaarde. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk zo dat er bij het selecteren van de aandelen eveneens rekening wordt gehouden met andere gegevens. Het gaat hierbij niet alleen om de handelsvolumes, maar ook om de liquiditeit waar de aandelen over beschikken.

De FTSE index is een index welke in tegenstelling tot wat de naam laat vermoeden in de praktijk vaak uit meer dan 100 aandelen kan bestaan. Op het ogenblik dat er een onderneming deel uitmaakt van de index welke over verschillende soorten van aandelen beschikt is het mogelijk dat dit een invloed heeft op de totale hoeveelheid aan aandelen die er in staan opgenomen. Een klassiek voorbeeld van zo’n situatie heeft betrekking tot ‘Royal Dutch Shell’. Dit bedrijf heeft twee verschillende soorten aandelen waardoor de index tijdens haar listing altijd één aandeel meer telde. Dit kan uiteraard ook bij andere bedrijven het geval zijn.

De belangrijkste sector welke deel uitmaakt van de FTSE 100 index is door de jaren heen vaak veranderd. In het jaar 2018 was het bijvoorbeeld vooral de olie- en gas sector welke de grootste sector vertegenwoordigde binnen de index. De sector kenmerkte zich dan ook door een totaal belang van 16 procent. Een altijd belangrijke sector voor de FTSE 100 is de bankensector. Deze neemt gemiddeld tussen de 11 & 13 procent in beslag. De tien grootste bedrijven vertegenwoordigen gemiddeld een belang van ongeveer 44 procent in de totale marktkapitalisatie van alle deelnemers binnen de index.

Berekening van de index

De FTSE 100 (welke in de praktijk overigens wordt uitgesproken als “foetsie”) is samengesteld uit de 100 meest actief verhandelde aandelen welke staan genoteerd aan de London Stock Exchange. Bij het opnemen van aandelen in deze index wordt er niet alleen gekeken naar de beurswaarde van het respectievelijke aandeel, daarnaast wordt er eveneens aandacht geschonken aan zaken zoals het gerealiseerde handelsvolume evenals de liquiditeit. Omwille van deze reden bestaat de index hoofdzakelijk uit grote, Britse bedrijven die verschillende sectoren vertegenwoordigen. Enkele bekende namen die deel uitmaken van de index zijn niet alleen BP en Royal Dutch Shell, maar ook HSBC.

Hoe beleggen in de FTSE 100?

Beleggen in de FTSE 100 index is mogelijk op tal van verschillende manieren. Je kan er in eerste instantie voor kiezen om te kijken in de richting van een tracker. Deze tracker volgt de evolutie van een bepaalde index (in dit geval dus de FTSE 100) nauwkeurig. In principe is dit de ideale beleggingsvorm voor beleggers die geen omkijken willen hebben naar hun investering. Dit gezegd zijnde bestaan er ook nog heel wat andere mogelijkheden.

Buiten het gebruik van een tracker is het namelijk ook mogelijk om te beleggen in de FTSE 100 door gebruik te maken van bijvoorbeeld futures evenals opties en CFD’s. Deze laatste is erg populair bij beleggers omdat ze het mogelijk maakt om op korte termijn een mooie winst te realiseren. Ben jij ook geïnteresseerd om te beleggen in de FTSE 100 met CFD’s? In dat geval kan je daarvoor terecht bij een gespecialiseerde CFD-broker zoals bijvoorbeeld Plus 500.