Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

De Nikkei 225 is de bekendste en tevens ook belangrijkste aandelenindex welke staat genoteerd aan de Tokyo Stock Exchange. Ze dankt haar naam aan de bekende Japanse zakenkrant de ‘Nikkei’. De Nikkei Index bestaat in totaal uit 225 aandelen. De selectie van aandelen welke deel kunnen uitmaken van deze index is bijzonder strikt. Uitsluitend de meest liquide aandelen van de grootste bedrijven van Japan komen dan ook in aanmerking om opgenomen te worden in de Nikkei 225.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

De oprichting van de Nikkei 225 vond plaats in het najaar van het jaar 1950. De index wordt verhandeld aan de Tokyo Stock Exchange. Het karakter van de index is door de jaren heen enigszins veranderd. Tot in het jaar 1970 werd er namelijk voor gekozen om de koersberekening van de hoofdindex door de beurs Japan zelf te laten berekenen. Met ingang van dat jaar kwam de berekening in handen van het Japanse financiële dagblad genaamd ‘Nikkei’. Ondanks het feit dat de geschiedenis van de Nikkei 225 dus in principe reeds terug gaat naar het jaar 1950 zien heel wat experts het jaar 1970 als de officiële start van de index.

In het jaar 1970 was er sprake van een notering van de Nikkei 225 van 2.500 punten. In de daarop volgende jaren zou de Japanse economie ten gevolge van de Westerse gedachtegang die werd gehanteerd aanzienlijke stappen maken. In het jaar 1989 werd dan ook een indrukwekkend niveau bereikt van 38.916 punten. Dit betekende een stijging van niet minder dan 1.500 procent in (slechts) 19 jaar tijd. Vandaag de dag staat het als een paal boven water dat de Nikkei 225 één van de belangrijkste indexen is ter wereld.

Berekening van de index

Het is opvallend dat de Japanse Nikkei index verschillende sterke gelijkenissen vertoont met de Amerikaanse Dow Jones. Zo is ook de Nikkei een prijsgewogen index. Dat is opvallend, want het merendeel van de indices die er bestaan beschikken in het bijzonder over een marktwaarde gewogen karakter. Het feit dat Nikkei een prijsgewogen index is zorgt er voor dat het aandeel die de hoogste koers weet te realiseren ook meteen het zwaarste door weegt in het bepalen van de koers van de index. De grootte van de onderneming speelt daarbij dus geen enkele rol. Nog opvallend is dat de Nikkei dan wel uit een mooi aantal van 225 aandelen mag bestaan, het is toch vooral de top 10 die het belangrijkst is. De top 10 vertegenwoordigt dan ook gemiddeld zomaar even 33 procent van de volledige index.

De Nikkei 225 maakt het uitsluitend mogelijk om aandelen van bedrijven te bevatten. In vergelijking met andere indexen is het dan ook niet zo dat er bijvoorbeeld aandelen van beleggingsfondsen, exchange-traded funds, vastgoedfondsen en preferente aandelen in opgenomen kunnen worden. De herziening van de index gebeurt ten minste één keer per jaar. In principe gebeurt dit in de maand oktober. Tijdens de herziening wordt er rekening gehouden met verschillende factoren. Zo zal er niet alleen aandacht worden besteed aan de meest verhandelde aandelen, maar wordt er bovendien ook nog gekeken naar de mate aan spreiding die kan worden gerealiseerd binnen de index. Deze spreiding dient zich uiteindelijk toe te spitsen op de zes verschillende sectoren die deel uitmaken van de index.

Hoe beleggen in de Nikkei 225?

Beleggen in de belangrijkste aandelen of bedrijven aan de beurs Japan gebeurt dus duidelijk door middel van de Nikkei 225 index. De Nikkei 225 kenmerkt zich door de aanwezigheid van verschillende soorten van futures. De meest verhandelde future kenmerkt zich echter door de ticker ‘N225’. Deze future beschikt over een notering in de Japanse yen en beschikt over een stand van ongeveer 20.000 punten. De future beschikt verder over een hefboom van 1000.

De Nikkei 225 kenmerkt zich doorgaans door de aanwezigheid van enkele van de belangrijkste en bekendste Japanse merken. Enkele namen die bijvoorbeeld op een zeker ogenblik deel hebben uitgemaakt van deze index zijn niet alleen Toyota en Mitsubishi UFJ FG, maar ook SoftBank evenals Honda en Mizuho FG. Zoals reeds aangegeven is het zo dat de Nikkei 225 jaarlijks (doorgaans in oktober) een herziening krijgt waardoor de samenstelling uiteraard aan wijzigingen onderhevig is. Gaat er op een zeker ogenblik één van de geliste bedrijven uit de index failliet? In dat geval wordt er binnen dezelfde sector naar een vervanger gezocht.