Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

De Dow Jones Industrial Average mag zich met gepaste trots de oudste aandelenindex noemen van de Verenigde Staten. De index werd opgericht in het jaar 1896 door de redacteuren die werkzaam waren voor de Wall Street Journal in samenwerking met de oprichter van Dow Jones & Company, namelijk ‘Charlies Dow’. Er worden in de beleggerswereld heel wat verschillende afkortingen gebruikt voor de Dow Jones Industrial Average. Zo wordt er vaak naar verwezen als de ‘Dow Jones’, de ‘Dow 30’ of gewoon de ‘Dow’. Bovendien zullen beleggers eveneens kunnen vaststellen dat de afkorting ‘DJIA’ eveneens relatief veelvuldig wordt gebruikt.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

De eerste publicatie met betrekking tot de Dow Jones vond plaats op 26 mei 1896. De index beschikte op dat ogenblik over een stand van 40,94. Het betrof hier eigenlijk zeer eenvoudig een rechtstreeks gemiddelde van de twaalf aandelen die toen deel uitmaakten van deze index. Naarmate de tijd vorderde verdwenen stelselmatig de originele aandelen uit de index. Medio 2018 was General Electric het laatste van de twaalf originele aandelen die uit de index verdween. Een rechtstreeks gevolg van dit feit is ook dat het woord “Industrial” welke deel uitmaakt van de naam van de index eigenlijk nog maar louter een historische waarde heeft. Vandaag de dag zijn er immers nog maar weinig ondernemingen die deel uitmaken van de index die daadwerkelijk actief zijn binnen de industriële sector.

Berekening van de index

De Dow Jones heeft eigenlijk het karakter van een prijsgewogen index. Op dit vlak weet ze zich dan ook te onderscheiden ten opzichte van het merendeel van de andere indices die op de markt zijn terug te vinden. Dit zorgt er voor dat aandelen welke beschikken over een hoge, absolute koers op de beurs een aanzienlijke impact kunnen hebben op de bewegingen die de index maakt. Dit lijkt niet alleen omstreden, dat is het ook. Het omstreden karakter van deze werkwijze heeft alles te maken met de impact (of eerder gezegd het gebrek daaraan) van aandelen die beschikken over een lage beurskoers, maar wel een hoge beurswaarde hebben door een grotere hoeveelheid aan uitstaande aandelen. Zij kunnen procentueel soms aanzienlijkere bewegingen laten zien terwijl dat in principe niet of nauwelijks is terug te zien in de index.

Door de jaren heen is het ook zo dat het aantal aandelen in de index is toegenomen. In eerste instantie bestond de index dan wel uit 12 aandelen, op moment van schrijven zijn er dat 30. Toch is dit voor een index als de Dow Jones niet zoveel. Reeds jarenlang wordt er dan ook (zonder succes) naar gestreefd om meer aandelen deel uit te laten maken van de index. Opvallend is ook dat niet alle dertig de aandelen die in de Dow staan genoteerd samen met de beurs open gaan. De fondsen welke open zijn worden meegerekend in de stand van de Dow Jones op de nieuwe dag. De aandelen welke nog niet zijn meegenomen in de openingsrotatie zullen mee worden berekend op de slotkoers van de voorgaande dag. Bij de Dow Jones real time volgen zal er dan ook vaak vastgesteld kunnen worden dat de Dow min of meer onveranderd opent.

Hoe beleggen in de Dow Jones?

De samenstelling van de Dow Jones Industrial Average wordt bepaald door het ‘Index Comittee van S&P Dow Jones Indices’. Het belangrijkste (en eigenlijk ook enige) criterium heeft betrekking tot het feit dat de index een zo correct mogelijke weerspiegeling moet zijn van de top van het Amerikaanse bedrijfsleven. Op basis hiervan worden er door de leden van de commissie steeds 30 beursgenoteerde bedrijven uitgezocht en voorgedragen. Het is opvallend dat er slechts sporadisch veranderingen worden uitgevoerd aan de index. Zo werd er bijvoorbeeld voor gekozen om in het jaar 1990 enkele bedrijven plaats te laten ruimen voor belangrijke nieuwkomers. Onder meer de bedrijven Chevron, Goodyear Tire and Rubber Company en Sears Roebuck moesten toen plaats ruimen voor Intel, Microsoft en Home Depot.

Tot slot is het ook nog interessant om te vermelden dat de uitgever van index, namelijk ‘Dow Jones’ buiten haar ‘Dow Jones-index’ ook nog over verschillende andere indices beschikt. Zo fungeert ze in Europa ook als uitgever van de succesvolle ‘Dow Jones Eurostoxx 50’. Deze index staat er om bekend over een zeer aanzienlijk handelsvolume te beschikken. De Dow Jones real time volgen kan hier uiteraard meer duidelijkheid in verschaffen.